– Føflekker som mister fargen rundt, kalles halo nevus, og er en føflekk med en hvit sirkel rundt. Det skyldes en immunologisk reaksjon, der immunforsvaret fjerner pigmentceller i kanten av føflekken, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam til Lommelegen.
Rørdam er spesialist i hud og veneriske sykdommer, jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no og ved Universitetet i Madrid.
Han forteller at tilstanden er en slags liten lokalisert utgave av hudsykdommen vitiligo. Men hvorfor det oppstår, er uvisst.
– Av en eller annen grunn bestemmer immunforsvaret seg for at det vil fjerne føflekken, og ofte vil den gjøre det. Det vanlige sluttresultatet etter en lengre periode, er at føflekken blir «borte» og man får normal farget hud igjen. Andre ganger forblir den uforandret, opplyser Rørdam.
LES OGSÅ: Tegn på kreft i føflekker
Vanlig hos barn og unge voksne
Det er rundt én prosent av befolkningen som har en slik halo nevus.
– Har man først fått en, er det vanlig at også flere føflekker kan få et slikt pigmenttap. Cirka 20 prosent av personer med vitiligo, har «halo nevus», sier Rørdam.
Han presiserer at det å ha en halo nevus ikke automatisk betyr at man også har vitiligo.
– «Halo nevus» forekommer særlig hos barn og unge voksne, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.
Overkroppen rammes oftere enn ansiktet, bena eller på armene.
LES OGSÅ: Føflekkreft (Malignt melanom)
Ta en sjekk hos legen
Føflekken i midten av den hvite flekken er sjelden ondartet. Noen ganger utløses en halo nevus av solbrenthet.
– Det er anbefalt at man får en sjekk hos lege eller hudlege hvis en slik forandring oppstår, da det en svært sjelden gang kan være relatert til føflekkreft. Det er vanligvis ikke nødvendig å foreta seg noe annet enn en sjekk hos legen, sier hudlege Ole Martin Rørdam.
Hvis den mikroskopiske undersøkelsen av føflekken er normal, behøver man vanligvis ikke ta vevsprøve av den.
– Det å fjerne føflekker på overkroppen av kosmetiske grunner, blir sjelden noe særlig vellykket hos unge personer. Arret blir ofte styggere enn selve føflekken, påpeker Rørdam.
LES OGSÅ: Føflekkreft i øyet
Tilstanden varer i mange år
Det finnes flere studier på halo-føflekker, blant annet en studie fra 2012, som undersøkte den naturlige utviklingen til den såkalte halo nevi.
Forskerne undersøkte totalt 52 pasienter som tilsammen hadde 80 halo nevi, hvor syv av flekkene ble fjernet kirurgisk.
– I konklusjon synes halo nevi å vare i mange år, og det er viktig å gi god informasjon til pasienter om den naturlige utviklingen av slike hudforandringer, opplyser Guldbakke