HVIT RING: En halo nevus er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en Halo.  Foto: All Over Press
HVIT RING: En halo nevus er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en Halo. Foto: All Over Press Vis mer

Har føflekken din fått en hvit ring rundt seg?

Det heter «halo nevus», og er ikke uvanlig å se rundt føflekker.

– Føflekker som mister fargen rundt, kalles halo nevus, og er en føflekk med en hvit sirkel rundt. Det skyldes en immunologisk reaksjon, der immunforsvaret fjerner pigmentceller i kanten av føflekken, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam til Lommelegen.

Rørdam er spesialist i hud og veneriske sykdommer, jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no og ved Universitetet i Madrid.

Han forteller at tilstanden er en slags liten lokalisert utgave av hudsykdommen vitiligo. Men hvorfor det oppstår, er uvisst.

– Av en eller annen grunn bestemmer immunforsvaret seg for at det vil fjerne føflekken, og ofte vil den gjøre det. Det vanlige sluttresultatet etter en lengre periode, er at føflekken blir «borte» og man får normal farget hud igjen. Andre ganger forblir den uforandret, opplyser Rørdam.

LES OGSÅ: Tegn på kreft i føflekker

Vanlig hos barn og unge voksne

Det er rundt én prosent av befolkningen som har en slik halo nevus.

– Har man først fått en, er det vanlig at også flere føflekker kan få et slikt pigmenttap. Cirka 20 prosent av personer med vitiligo, har «halo nevus», sier Rørdam.

Han presiserer at det å ha en halo nevus ikke automatisk betyr at man også har vitiligo.

– «Halo nevus» forekommer særlig hos barn og unge voksne, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.

Overkroppen rammes oftere enn ansiktet, bena eller på armene.

LES OGSÅ: Føflekkreft (Malignt melanom)

Ta en sjekk hos legen

Føflekken i midten av den hvite flekken er sjelden ondartet. Noen ganger utløses en halo nevus av solbrenthet.

– Det er anbefalt at man får en sjekk hos lege eller hudlege hvis en slik forandring oppstår, da det en svært sjelden gang kan være relatert til føflekkreft. Det er vanligvis ikke nødvendig å foreta seg noe annet enn en sjekk hos legen, sier hudlege Ole Martin Rørdam.

Hvis den mikroskopiske undersøkelsen av føflekken er normal, behøver man vanligvis ikke ta vevsprøve av den.

– Det å fjerne føflekker på overkroppen av kosmetiske grunner, blir sjelden noe særlig vellykket hos unge personer. Arret blir ofte styggere enn selve føflekken, påpeker Rørdam.

LES OGSÅ: Føflekkreft i øyet

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Tilstanden varer i mange år

Det finnes flere studier på halo-føflekker, blant annet en studie fra 2012, som undersøkte den naturlige utviklingen til den såkalte halo nevi.

Forskerne undersøkte totalt 52 pasienter som tilsammen hadde 80 halo nevi, hvor syv av flekkene ble fjernet kirurgisk.

– I konklusjon synes halo nevi å vare i mange år, og det er viktig å gi god informasjon til pasienter om den naturlige utviklingen av slike hudforandringer, opplyser Guldbakke.

  • Har du spørsmål om hudplager, hudsykdommer, laserbehandling og kosmetiske behandlinger? Send inn ditt spørsmål til hudlege Kjetil Guldbakke.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-