Granuloma annulare

Dette utslettet er ringformet og finnes i ulike varianter. Hos de fleste vil utslettet være kun et sted på kroppen og forsvinne av seg selv etter noen år.

ALBUE MED GRANULOMA ANNULARE: Lokal variant med utslett som ikke klør eller gir noen andre symptomer. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av to år. Foto: Science Photo Library ( Scanpix / NTB
ALBUE MED GRANULOMA ANNULARE: Lokal variant med utslett som ikke klør eller gir noen andre symptomer. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av to år. Foto: Science Photo Library ( Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Granuloma annulare er en sjelden, men ufarlig og forbigående hudtilstand som oftest presenterer seg som et ringformet rødt utslett som vanligvis rammer yngre voksne kvinner. Granuloma kommer fra latinske granulum for «lite korn», mens annulare betyr «ringformet».

Hva er granuloma annulare og hva skyldes det?

Granuloma annulare er en benign (godartet) hudtilstand som innebærer hudfargede eller røde, faste mindre hevelser (papler) som er grupperte i sirkulære formasjoner. Det ringformede utslettet kan forekomme hvor som helst på kroppen, men sees vanligvis på hender og føtter, og er uvanlig å se i ansiktet. Den affiserte huden er glatt, og det sees ingen skjelling eller sårdannelse som det ofte gjør ved andre typer utslett.

Hvor på kroppen får man utslettet?

Det vanligste er at tilstanden er lokalisert til ett enkelt sted på kroppen, men hos et fåtall kan utslettet forekomme over større deler av kroppen.

Hva er årsaken?

Den eksakte årsaken til at granuloma annulare oppstår og hva som skjer i huden er ikke fullstendig kjent, men det er hovedsakelig tenkt at det kan dreie seg om en overdrevet immunreaksjon. Det er blant annet påvist en svak sammenheng med diabetes og sykdom i skjoldbruskkjertelen.

Flere faktorer er antatt å kunne være utløsende årsaker for granuloma annulare – noen av disse inkluderer:

  • Solskader og andre fysiske skader av huden
  • Insektstikk og vaksinasjoner
  • Virusinfeksjoner
  • Medikamenter (1) (2)
RINGFORMET UTSLETT: Granuloma annulare, type generalisert utslett, på overkroppen og magen hos eldre pasient; ringformet rød hudforandring. Foto: Science Photo Library / Scanpix / NTB
RINGFORMET UTSLETT: Granuloma annulare, type generalisert utslett, på overkroppen og magen hos eldre pasient; ringformet rød hudforandring. Foto: Science Photo Library / Scanpix / NTB Vis mer

Hvor vanlig er sykdommen?

Granuloma annulare er uvanlig, og forekomsten er ikke godt kjent, spesielt siden ikke alle oppsøker lege. Den lokaliserte varianten er den vanligste, og tilstanden er mer enn dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn. Mer utbredt (generalisert) sykdom sees i større grad hos eldre, og kan potensielt være assosiert med underliggende kreftsykdom.

Er det arvelig?

Tilfeller av familiær opphopning av tilstanden har vært rapportert, og det mistenkes derfor at det kan være en viss arvelig komponent. (1)

LOKALISERT UTSLETT: Den vanligste formen oppstår ofte hos yngre personer og forsvinner av seg selv etter noen år. Foto: Photo Library / Scanpix/ NTB
LOKALISERT UTSLETT: Den vanligste formen oppstår ofte hos yngre personer og forsvinner av seg selv etter noen år. Foto: Photo Library / Scanpix/ NTB Vis mer

Hvilke symptomer gir sykdommen?

Vanligvis gir granuloma annulare ingen symptomer til tross for sitt litt dramatiske utseende, men symptomene varierer med hvor stort omfang utslettet har og tilstanden kan inndeles i flere kliniske varianter:

  • Lokalisert utslett: Den lokaliserte varianten av granuloma annulare er den vanligste typen og utgjør rundt 75 % av tilfellene. Tilstanden starter som en ring av utslettets røde eller hudfargede enkeltelementer (papler), med en diameter på opptil 5 cm. Utslettet klør som regel ikke og gir ingen symptomer, og oppstår ofte på baksiden av hender eller føtter, typisk hos unge voksne. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av 2 år.
  • Generalisert utslett: Den generaliserte typen innebærer hundrevis til tusenvis av enkeltelementer. Disse er kun sjelden distribuert i ringformede mønstre, og sees vanligvis symmetrisk på brystkassen og på armer og ben. Denne varianten kan i større grad være kløende, og utslettet varer ofte i 3–4 år eller lengre. Noen leger deler denne typen inn i flere undertyper.
  • Andre hovedvarianter: Subkutant granuloma annulare er en variant uten særlige symptomer som sees hos yngre barn der elementene ligger dypere i huden, mens såkalt perforerende granuloma annulare er en sjeldnere type som ofte har mer uttalte symptomer. (1) (2)
Granuloma annulare: Utslettet er som regel, rødt og ringformet. Det er ikke flassing i hudoverflaten som man ofte kan se ved ringorm. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB
Granuloma annulare: Utslettet er som regel, rødt og ringformet. Det er ikke flassing i hudoverflaten som man ofte kan se ved ringorm. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan det være noe annet?

Granuloma annulare er sjelden, og kan noen ganger ligne på en rekke hudtilstander som også gir røde utslett. Noen differensialdiagnoser til granuloma annulare kan inkludere:

Hvordan stilles diagnosen?

Ofte kan diagnosen stilles basert på utseende og symptomer. Noen ganger vil det kunne være vanskeligere å skille diagnosen fra andre typer utslett, spesielt ved den subkutane (dypt beliggende) varianten hos barn, og da vil en vevsprøve kunne være nyttig og kan vise et typisk mikroskopisk utseende som passer med granuloma annulare. (1)

Hvordan behandles granuloma annulare?

Tilstanden er vanligvis selvbegrensende og har lite eller ingen symptomer – følgelig er behandling som regel ikke nødvendig, og grunnet tilstandens sjeldenhet er det også begrenset med vitenskapelig beviste behandlingsalternativer.

Grunnet utslettets utseende er det likevel mange pasienter som svært gjerne ønsker å forsøke behandling. Aktuelle behandlingsalternativer vil da kunne være å prøve lokal behandling med kortisonkremer eller injeksjoner med kortikosteroider i utslettet. Behandling med kortikosteroider kan dog medføre bivirkninger som synligere blodkar og tynnere hud i behandlet område. Annet behandlingsalternativ er takrolimus, som er kortisonfri, men kortisonliknende salve.

Andre mulige behandlingsalternativer er kryoterapi (frysebehandling), lysterapi eller ulike andre medikamenter ved mer alvorlige tilfeller. (1) (2)

LES OGSÅ: Hudkreft

Hvordan er prognosen?

Prognosen er veldig god for de aller fleste. Hos 50-75% vil utslettet ha gått bort i løpet av 2 år, og hos noen tar det bare noen måneder. At utslettet på et senere tidspunkt kommer tilbake er likevel relativt vanlig, men vanligvis da i en mer begrenset form. (1)

Kilder:

Skrevete av Rune Erlandsen 04.02.2019. Kilder: 1) bestpractice.bmj.com 2) Mayoclinic.org: Granuloma annulare

Saken er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 03.05.21. Kilder brukt ved oppdatering 3) Dermnet.nz, Granuloma annulare, Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated October 2015. Revised September 2020.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer