Granuloma annulare

Dette utslettet er ringformet og finnes i ulike varianter. Hos de fleste vil utslettet være kun et sted på kroppen og forsvinne av seg selv etter noen år.

ALBUE MED GRANULOMA ANNULARE: Lokal variant med utslett som ikke klør eller gir noen andre symptomer. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av to år. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
ALBUE MED GRANULOMA ANNULARE: Lokal variant med utslett som ikke klør eller gir noen andre symptomer. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av to år. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Granuloma annulare er en sjelden, men ufarlig og forbigående hudtilstand som oftest presenterer seg som et ringformet rødt utslett som vanligvis rammer yngre voksne kvinner. Granuloma kommer fra latinske granulum for «lite korn», mens annulare betyr «ringformet».

Hva er granuloma annulare og hva skyldes det?

Granuloma annulare er en benign (godartet) hudtilstand som innebærer hudfargede eller røde, faste mindre hevelser (papler) som er grupperte i sirkulære formasjoner. Det ringformede utslettet kan forekomme hvor som helst på kroppen, men sees vanligvis på hender og føtter, og er uvanlig å se i ansiktet. Den affiserte huden er glatt, og det sees ingen skjelling eller sårdannelse som det ofte gjør ved andre typer utslett.

LES OGSÅ:
image: Ringorm er svært smittsomt

Ringorm er svært smittsomt

Hvor på kroppen får man utslettet?

Det vanligste er at tilstanden er lokalisert til ett enkelt sted på kroppen, men hos et fåtall kan utslettet forekomme over større deler av kroppen.

Hva er årsaken?

Den eksakte årsaken til at granuloma annulare oppstår og hva som skjer i huden er ikke fullstendig kjent, men det er hovedsakelig tenkt at det kan dreie seg om en overdrevet immunreaksjon. Det er blant annet påvist en svak sammenheng med diabetes og sykdom i skjoldbruskkjertelen.

Flere faktorer er antatt å kunne være utløsende årsaker for granuloma annulare – noen av disse inkluderer:

  • Solskader og andre fysiske skader av huden
  • Insektstikk og vaksinasjoner
  • Virusinfeksjoner
  • Medikamenter (1) (2)
RINGFORMET UTSLETT: Granuloma annulare, type generalisert utslett, på overkroppen og magen hos eldre pasient; ringformet rød hudforandring. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
RINGFORMET UTSLETT: Granuloma annulare, type generalisert utslett, på overkroppen og magen hos eldre pasient; ringformet rød hudforandring. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Hvor vanlig er sykdommen?

Granuloma annulare er uvanlig, og forekomsten er ikke godt kjent, spesielt siden ikke alle oppsøker lege. Den lokaliserte varianten er den vanligste, og tilstanden er mer enn dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn. Mer utbredt (generalisert) sykdom sees i større grad hos eldre, og kan potensielt være assosiert med underliggende kreftsykdom.

Er det arvelig?

Tilfeller av familiær opphopning av tilstanden har vært rapportert, og det mistenkes derfor at det kan være en viss arvelig komponent. (1)

LOKALISERT UTSLETT: Den vanligste formen oppstår ofte hos yngre personer og forsvinner av seg selv etter noen år. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
LOKALISERT UTSLETT: Den vanligste formen oppstår ofte hos yngre personer og forsvinner av seg selv etter noen år. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Hvilke symptomer gir sykdommen?

Vanligvis gir granuloma annulare ingen symptomer til tross for sitt litt dramatiske utseende, men symptomene varierer med hvor stort omfang utslettet har og tilstanden kan inndeles i flere kliniske varianter:

  • Lokalisert utslett: Den lokaliserte varianten av granuloma annulare er den vanligste typen og utgjør rundt 75 % av tilfellene. Tilstanden starter som en ring av utslettets røde eller hudfargede enkeltelementer (papler), med en diameter på opptil 5 cm. Utslettet klør som regel ikke og gir ingen symptomer, og oppstår ofte på baksiden av hender eller føtter, typisk hos unge voksne. Utslettet vil ofte gå over av seg selv i løpet av 2 år.
  • Generalisert utslett: Den generaliserte typen innebærer hundrevis til tusenvis av enkeltelementer. Disse er kun sjelden distribuert i ringformede mønstre, og sees vanligvis symmetrisk på brystkassen og på armer og ben. Denne varianten kan i større grad være kløende, og utslettet varer ofte i 3–4 år eller lengre. Noen leger deler denne typen inn i flere undertyper.
  • Andre hovedvarianter: Subkutant granuloma annulare er en variant uten særlige symptomer som sees hos yngre barn der elementene ligger dypere i huden, mens såkalt perforerende granuloma annulare er en sjeldnere type som ofte har mer uttalte symptomer. (1) (2)

Kan det være noe annet?

Granuloma annulare er sjelden, og kan noen ganger ligne på en rekke hudtilstander som også gir røde utslett. Noen differensialdiagnoser til granuloma annulare kan inkludere:

Hvordan stilles diagnosen?

Ofte kan diagnosen stilles basert på utseende og symptomer. Noen ganger vil det kunne være vanskeligere å skille diagnosen fra andre typer utslett, spesielt ved den subkutane (dypt beliggende) varianten hos barn, og da vil en vevsprøve kunne være nyttig og kan vise et typisk mikroskopisk utseende som passer med granuloma annulare. (1)

LES OGSÅ:
image: Angriper hodebunnen, føttene, lysken og neglene

Angriper hodebunnen, føttene, lysken og neglene

Hvordan behandles granuloma annulare?

Tilstanden er vanligvis selvbegrensende og har lite eller ingen symptomer – følgelig er behandling som regel ikke nødvendig, og grunnet tilstandens sjeldenhet er det også begrenset med vitenskapelig beviste behandlingsalternativer.

Grunnet utslettets utseende er det likevel mange pasienter som insisterer på behandling av kosmetiske årsaker. Aktuelle behandlingsalternativer vil da kunne være å prøve lokal behandling med kortikosteroider i krem- eller salveform, eller injeksjoner med kortikosteroider i utslettet. Behandling med kortikosteroider kan dog medføre arrdannelse i huden.

Andre mulige behandlingsalternativer er kryoterapi (frysebehandling), lysterapi eller ulike andre medikamenter ved mer alvorlige tilfeller. (1) (2)

LES OGSÅ: Hudkreft

Hvordan er prognosen?

Prognosen er veldig god for de aller fleste. Hos 50-75% vil utslettet ha gått bort i løpet av 2 år, og hos noen tar det bare noen måneder. At utslettet på et senere tidspunkt kommer tilbake er likevel relativt vanlig, men vanligvis da i en mer begrenset form. (1)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

1) bestpractice.bmj.com 2) Mayoclinic.org: Granuloma annulare