Føflekk

En føflekk er en medfødt feil i huden. Alle mennesker har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige.

Artikkelen er hentet fra boka "Kan røde hunder få ørebetennelse?" - en bok om sykdom for barn og ungdom.

Hva er en føflekk?En føflekk er en medfødt feil i huden. Feilen oppstår på fosterstadiet. De vanligste føflekkene er brune føflekker og føflekker laget av blodkar. De er røde eller rødblå. Alle mennesker har føflekker, også de som har mørk hudfarge. Som regel er føflekkene helt ufarlige. Brune føflekker og føflekker laget av blodkar kalles også fødselsmerker.

Brune føflekkerSelv om anlegget for føflekkene blir laget i fosterstadiet, har vi bare noen få synlige føflekker ved fødselen. De fleste brune føflekker kommer fram i løpet av oppveksten og puberteten. Alle mennesker har brune føflekker. En voksen person har omtrent 30 - 40 stykker, noen har flere og noen har færre. Føflekkene er enten flate og går i ett med huden, eller de hever seg litt opp over huden. Skillet mellom føflekken og huden er tydelig og ganske jevnt. Det kan være vanskelig å se forskjell på en flat føflekk og en stor fregne.

Når er det fare på ferde?Av og til kan en brun føflekk utvikle seg til kreft, eller melanom på fagspråket. Noen ganger fordi den har vært for mye i solen eller solarium. Hvis føflekker hos voksne begynner å:

  • blø
  • klø
  • bli mørke eller hvis skillet mellom føflekken og resten av huden blir utydelig bør man gå til lege. Slike forandringer kan være tegn på kreft. Det blir oftere kreft i føflekker som er synlige ved fødselen, enn i dem som kommer fram senere. Barn får nesten aldri kreft i føflekker.

AldersvorterAldersvorter ligner på brune føflekker. Men det er ikke føflekker. Det er brune vorter som kommer hos eldre. De blir også kalt gammelmannsvorter, selv om kvinner også får dem. Aldersvortene kommer særlig på ryggen og magen. De er ikke farlige, men man kan få en lege til å skrape dem bort hvis man synes de er stygge.

Føflekker laget av blodårerNoen føflekker er laget av blodårer. Noe gikk galt da blodårene ble laget i fosterstadiet. Mange av disse føflekkene er synlige ved fødselen. Noen kommer fram senere, gjerne i løpet av de første leveårene.

StorkebittNoen barn blir født med en blodåre-føflekk i nakken. Det kalles storkebitt. I gamle dager, da det ikke var pent å snakke om hvordan babyer ble til i virkeligheten, fortalte man barna at babyene kom med storken. De sa at storkebitt-føflekken var merket etter storkens nebb. Blodåre-føflekker kan være svakt røde, ildrøde eller fiolette, og de kan være små eller store. Mange går bort av seg selv, noen kan fjernes med laser, og noen er det ikke mulig å fjerne. Laser er et spesielt lys med veldig kraftige lysstråler. Lyset kan være så sterkt at det kan skjære som en kniv. Hvis et felt med blodårer blir bestrålt med laser, skrumper mange av blodårene inn og forsvinner.