Fjerne en føflekk

Fjerning av føflekker gjøres ved mistanke om kreft, eller fordi de har en litt uheldig plassering. Noen føflekker kan fjernes hos fastlegen, andre vil bli henvist til sykehus.

FØFLEKK: Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKK: Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Ulike celletyper gir opphav til forskjellige typer føflekker. Folk bruker også betegnelsen "føflekk" om mange typer hudlesjoner, ifølge Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger.

– Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra form og farge på øvrig hud, og ofte er de pigmenterte, det vil si at de har en mørkere farge (nevus pigmentosus).

Blant yngre mennesker er føflekkreft (malignt melanom) den nest hyppigste kreftformen, og Norge er et av landene i verden med høyest forekomst.

Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Lege Katharina Eimind har tidligere forklart til lommelegen at man bør oppsøke lege dersom man oppdager endring i en eksisterende føflekk, eller dersom det har vært rask tilkomst av en ny pigmentert flekk. Endringene kan være i form av økt størrelse, fargeforandring, at flekken blør, klør, stikker eller gjør vondt.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Fjerning av godartede føflekker

Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry (at den gnisser mot bh-stropper, smykker, og så videre), eller den kan være kosmetisk sjenerende.

– Om du ønsker å fjerne en føflekk, må det vurderes hvorvidt arret blir mindre kosmetisk sjenerende enn føflekken i seg selv. Ettersom en føflekk bør fjernes kirurgisk vil det nemlig bli et arr, forklarer Stangeland.

SPESIALIST: Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger. FOTO: Aleris Helse
SPESIALIST: Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger. FOTO: Aleris Helse Vis mer

Fjerning av ondartede føflekker

– Tilnærmet alle fastleger fjerner føflekker. Der noe som gjøres riktig ofte, på ethvert allmennlegekontor. Hvis legen har mistanke om at føflekken kan være ondartet, hender det at pasienten blir henvist til en kirurg, for å fjerne en større sone rundt. Det kan også være nødvendig med henvisning til en kirurg dersom føflekken ligger vanskelig til rent operasjonsteknisk, eller om man ønsker penest mulig arr dersom føflekken er plassert i ansiktet for eksempel, sier allmennlege Brynjulf Barexstein.

LES OGSÅ: Husk å sjekke føflekkene dine

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Er det vondt å fjerne en føflekk?

– Selve lokalbedøvelsen kan svi, og sprøytestikket kan være ubehagelig. Noen benytter seg av Emla-plaster som kan minske ubehaget. Det er vanligvis ikke vondt etterpå, sier Stangeland.

Blir det arr?

Resultatet er avhengig ulike faktorer, slik som for eksempel den kirurgiske kompetansen til legen, størrelsen på føflekken, og din evne å danne arr.

– Noen områder på kroppen, slik som bryst og skuldre, er det alltid risiko for å få et større arr. Selve inngrepet er ikke omfattende, men det kommer an på føflekkens størrelse, og hvor på kroppen inngrepet utføres, sier Stangeland.

Dette er de vanligste typene hudkreft

Dette er de vanligste typene hudkreft

Dette bør du ta hensyn til etter at føflekken er fjernet

Vanligvis vil føflekker som fjernes sendes inn til en vurdering, for å utelukke kreftfare.

– Ved mistanke om at føflekken kan være ondartet, vil alle leger sende inn for å utelukke kreftfare, sier Stangeland.

Hvordan såret skal stelles, og hva du kan gjøre av aktiviteter etter inngrepet, er avhengig av føflekkens størrelse, og hvor på kroppen den befant seg.

– Legen bør informere om inngrepet og hva du kan gjøre for å oppnå et pent kosmetisk resultat. Fysisk aktivitet bør tilrettelegges slik at man unngår strekk eller slag på såret, spesielt de første dagene. Man kan vanligvis dusje dagen etter, men annen form for kontakt med vann bør unngås frem til stingene er fjernet, sier Stangeland.

LES OGSÅ: Behandling av føflekkreft

Våre leger har svart på mange spørsmål om å fjerne føflekker:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Ishita Barua
Ledig nå
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-