Herpes simplex:

Fire kjerringråd mot munnsår som du bør unngå. Dette bør du forsøke istedet

Det er lett å ty til kjerringråd når du er desperat på å behandle munnsåret ditt, men det er ikke så lurt.

UBRUKELIGE KJERRINGRÅD: Vil ikke hjelpe deg. Foto: Melica / Shavel / nioloxs /Shutterstock / NTB
UBRUKELIGE KJERRINGRÅD: Vil ikke hjelpe deg. Foto: Melica / Shavel / nioloxs /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Munnsår eller forkjølelsessår er folkelige betegnelser på herpes simplex infeksjon, gjerne ved lepper eller munnvik. De første dagene er såret fuktig med blemmer, deretter blir det tørt med skorper. I den fuktige fasen blir det lett en overvekst av bakterier, noe som bremser tilhelingen.

Mange opplever at sårene kommer med jevne mellomrom, like irriterende hver gang. Istedenfor å fly på apoteket, kan du ikke bare bruke noe fra matskapet, eller til og med fra barskapet? Eller hva med snusboksen du har i veska? Svaret er oftest nei!

Disse 4 kjerringrådene bør du unngå:

1. Ørevoks

Høres ikke så veldig delikat ut, og det er sikkert ingen katastrofe å bruke det på sår, men la voksen være der den hører hjemme, nemlig i øregangen.

Ørevoks inneholder en blanding av talg, svette og døde hudceller. Det er en uting at mange bruker Q-tips og skraper øregangene tilsynelatende rene. Ørevoksen har en viktig funksjon i å beskytte veggen inn mot mellomøret, blant annet har den en lav ph som beskytter mot bakterier.

2. Snus

Snus består av 40-45% oppmalt tobakk, blandet med salt og vann, dessuten noen andre tilsetninger. Det aktive virkestoffet i snus, nikotinen, har en rekke effekter på nerver og blodsystemet, og det er ingen holdepunkter for at nikotin fremmer sårtilhelingen.

HERPES SIMPLEX: Kvinne med munnsår. Foto: Domaskina / Shutterstock / NTB
HERPES SIMPLEX: Kvinne med munnsår. Foto: Domaskina / Shutterstock / NTB Vis mer

3. Salt

Enhver bruk av salt direkte på sår frarådes. Huden er avhengig av en svært nøyaktig væskebalanse, som styres av de osmotiske kreftene i kroppens saltinnhold, og som til syvende og sist styres av nyrene. For høy saltkonsentrasjon vil ha en etsende effekt.

4. Sprit

Konjakken i barskapet bør stå til pynt, eller fortæres i et verdig øyeblikk. Det er ingen tvil om at sprit er sterkt desinfiserende, og i gamle westernfilmer er whiskyen aldri langt unna sårstellet. Men sprit inneholder som kjent alkohol, som er sterkt avfettende og på samme måte som salt vil den ha en etsende effekt på huden.

Dette kan du forsøke:

Klorhexidin

Du får ulike varienter av klorheksidin på apoteket. Klorhexidin er et utmerket bakteriehemmende middel, egner seg særlig i den fuktige fasen av munnsåret. Det fuktige sekretet tiltrekker seg bakterier, og hemmer sårtilhelingen, noe klorhexidin motvirker.

Honning

Vi har ikke de beste bevisene på at honning fremmer sårtilhelingen (1), men den skader sikkert ikke. Istedenfor å ta honning fra matskapet, får du tilpassede sårprodukter på apoteket, i for eksempel gelform. Gelformen er optimal ved munnsår- både i den fuktige og den tørre delen av sårfasen.

Sink

Salve som inneholder sink er erfaringsmessig et godt middel for å få huden til å gro godt. Omvendt så vet vi at sinkmangel gir sår i huden. Denne salven egner seg best når herpes såret er ferdig med den fuktige blemmefasen, og huden skal repareres.

Eddik

Det finnes en rekke typer eddik på markedet, men sjekk konsentrasjonen! For sterk eddik virker etsende, men er et fint bakteriedrepende stoff i svak konsentrasjon. Du kan kjøpe mateddik 7 % som du fortynner til det halve i springvann. Utmerket som omslag på fuktige sår.

Medisin som virker

Aciclovir, penciclovir: Dette er virushemmende midler i kremform, uten resept, som hindrer at viruset formerer seg i huden. Her må du være tidlig ute. Løp på apoteket med en gang du kjenner at det murrer i huden, før såret kommer. Har du gjentatte episoder, ha alltid en tube på lur i veska.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer