Fire grunner til at skabbmedisinene ikke virker

Hudlege Teresa forteller om fire vanlige grunner.

HVORFOR VIRKER IKKE BEHANDLINGEN? Skabb er gjenstridig å bli kvitt. Les om årsakene. Foto: bazilpp / Shutterstock / NTB
HVORFOR VIRKER IKKE BEHANDLINGEN? Skabb er gjenstridig å bli kvitt. Les om årsakene. Foto: bazilpp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du har vært hos legen som har fortalt deg at den voldsomme kløen du har vært plaget med skyldes skabbmidd. Legen har gitt deg instruksjon om hva du skal gjøre for å bli kvitt skabben og kløen.

Du har kjøpt permetrin krem eller benzylbezoat på apoteket og smurt inn huden god inn.

Men du klør fortsatt! Hvorfor virker ikke skabbmedisinene? Det er faktisk flere årsaker til at skabbmedisinen ikke virker slik som det du forventer. Jeg vil ta opp mulige årsaker punktvis nedenfor.

1. Kan det være feil bruk av medisinen?

Du har vært så plaget at du har vært nøye med å smøre all hud inn og du har latt kremen virke i 24 timer før du har vasket den av huden.

Er du sikker på at du har gjennomført behandlingen riktig?

Har du lest nøye på Folkehelsa sine sider om hva du skal gjøre? Eller på Lommelegens guide om behandling og sanering av skabb?

Det er mye som kan gå galt i behandlingen. Når det gjelder smøringen: Hvis du har vasket hender, har du smurt hender på nytt eller har du smurt underlivet etter toalettbesøk.

2. Kan du har blitt smittet på nytt?

Kan du ha blitt smittet fra dårlig rengjorte klesplagg eller smittet på nytt av andre?

Har du rengjort klesplagg og gjort det som anbefales for sanering i hud og hjem? Det er ganske omfattende tiltak som er veldig tidkrevende og det er viktig at du er veldig nøyaktig.

Har du vært nøye med å informere dine nærkontakter om smitte og at de har behandlet seg parallelt med deg? Kan det hende at det er en du er i nærkontakt med som ikke har behandlet seg?

LES : Slik smitter skabb

3. Det kan hende at du har gjort alt riktig, du er ferdigbehandlet, og har rest med kløe

Du tror kanskje at behandlingen skal gjøre at all kløe og utslett skal forsvinne med en gang. Det gjør det nemlig ikke. Det kan ta lang tid, flere uker faktisk, før kløen roer seg og du føler deg hudfrisk igjen. Så om du er sikker på at du har gjennomført alt til punkt og prikke og fortsatt klør kan du forsøke noen tiltak for å lindre kløen: Du kan ta allergitabletter som du kan kjøpe uten resept på apotek en gang daglig og smøre huden godt inn med fuktighetskrem. Det kan forhåpentligvis lindre noe!

4. Resistens og toleranse mot behandlingen

Det har vært diskutert om skabbmidden har blitt resistent mot behandlingen. Det er noe data som kan tyde på dette. Hvis du tenker at alt over er forsøkt og gjennomført og du fortsatt er plaget, bør du kontakte legen din. Legen vil vurdere om det er behov for mer behandling. Det kan hos noen være aktuelt å behandle med tabletter som virker mot skabb i tillegg til ny runde med permetrin krem eller benzylbenzoat.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer