Er kortisonkrem farlig for små barn med atopisk eksem?

En vanlig bekymring for barn som har tynn og sårbar hud. Hudlegen kan berolige deg med at bivirkninger er sjeldent.

GIR DET BIVIRKNINGER? Det er sjeldent ifølge hudlege. Foto: Miljan Zivkovic / Shutterstock / NTB
GIR DET BIVIRKNINGER? Det er sjeldent ifølge hudlege. Foto: Miljan Zivkovic / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange er bekymret for å bruke kortisonkremer. Dette har faktisk et eget navn: steroidfobi. Bekymringen er såpass vanlig at det forskes mye på dette.

Det ikke uvanlig at foreldre til barn med atopisk eksem spør om det er farlig å bruke kortisonkrem på små barn. Små barn er mer sårbare enn voksne, huden er tynnere. Derfor er det spesielle forholdsregler leger tar når det gjelder kortisonkrem hos barn med atopisk eksem.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som rammer rundt to av ti barn. Det er tørr hud, rødt utslett og kløe. Det røde utslettet er et uttrykk for inflammasjon i huden. Denne inflammasjonen må behandles for å hindre komplikasjonene ved atopisk eksem som er kloring, sårdannelse og infeksjon.

LES MER: Atopisk eksem hos barn

Kortisonkrem til barn

Hos babyer, små barn, ungdom og voksne er førstelinjebehandlingen av det røde utslettet (inflammasjonen) kortison smurt på huden.

Det er veldig mange forskjellige typer kortison til bruk på huden, de kommer i forskjellig form og i forskjellig styrke.

Kortison til bruk på huden finnes i krem-, salve, eller flytende form. Salver er best på tørt eksem, krem er best når eksemet er væskende og flytende midler egner seg til områder med mye hår.

TERESA LØVOLD BERENTS: Hudlege med spesiell kompetanse og erfaring innen atopisk eksem.
TERESA LØVOLD BERENTS: Hudlege med spesiell kompetanse og erfaring innen atopisk eksem. Vis mer

Kortisonkremene virker ved at karene trekker seg sammen og det røde utslettet dempes. Det er flere forskjellige typer kortison, og de variere med hvor sterke de er. De deles inn i grupper etter hvor sterk de er. Gruppe 1 er de svakest og gruppe 4 er de sterkeste.

Hvilke bivirkninger kan barn få av kortisonkremer?

Når man bruker kortisonkrem riktig som legen anbefaler er det svært sjeldent bivirkninger. Ved atopisk eksem er bivirkninger ved bruk av kortisonkremer sjeldent. Det sees når det brukes sterke kortisonkremer over lang tid på områder med tynn hud eller der det er hud mot hud (armhuler). Områder med tynn hud er typisk ansikt, underliv.

Bivirkninger ved bruk av kortisonkremer er:

  • økt hårvekst
  • fortynning av huden
  • økte kartegninger
  • strekkmerker

LES MER: Behandling av atopisk eksem

Huden til små barn

Huden til små barn er tynnere og mer sårbar enn voksne. Hos små barn brukes det derfor vanligvis svakere kortisonkremer enn hos voksne. Det brukes vanligvis gruppe 1 til ansikt og gruppe 2 på kroppen. Er eksemet fortykket kan sterkere kortison benyttes.

Er kortisonkrem farlig for små barn?

Oppsummert så er ikke kortisonkremer farlige for små barn. Det er spesielle forhold rundt behandling av små barn med kortisonkremer. Jeg tenker at det er mye farligere å ikke bruke kortisonkremener, siden vi vet at de med mye eksem er veldig plaget med kløe, kloring og kronisk eksem, hvis eksemet ikke behandles riktig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer