Elveblest eller angioødem? Slik ser du forskjellen

Felles for disse to tilstandene er at begge skyldes kraftig histaminfrigjøring i huden, og begge behandles derfor med antihistaminer. Symptomene er imidlertid forskjellige.

ANGIOØDEM OG ELVEBLEST: Til venstre: typiske bleke hevelser for angioødem, gjerne mest uttalt om morgenen. Til høyre: Elveblest. Foto: Shutterstock/NTB.
ANGIOØDEM OG ELVEBLEST: Til venstre: typiske bleke hevelser for angioødem, gjerne mest uttalt om morgenen. Til høyre: Elveblest. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer

Selv om begge tilstandene skyldes en kraftig frigjøring av histaminer i huden, er plagene ved tilstandene forskjellig. Dette har med i hvilket nivå av huden som frigjøringen skjer.

Angioødem omtales ofte som en variant av elveblest, men har et mer langtrukkent forløp, kan gi pustebesvær, og dermed behov for innleggelse og overvåking.

Tre ulike forløp og symptomer

Som en pekepinn for deg som sliter med ubehagelige episoder med utslett og hevelser kan vi gjøre en tredeling.

SE FLERE BILDER AV ANGIOØDEM OG ELVEBLEST LENGRE NED I SAKEN.

image: Hvordan ser elveblest ut?

Hvordan ser elveblest ut?

1. Kortvarig utslett og kløe

Utslett og kløe som varer mindre enn to timer. Stikkord her er dermografisme, som direkte oversatt betyr at man kan skrive på huden, og varmeutløst elveblest, såkalt cholinerg urticaria. Disse omtales gjerne som fysisk eller fysikalsk elveblest, fordi det er fysiske stimuli som gir utslettet.

2. Utslett og kløe inntil et døgn.

Utslett og kløe som varer mer enn to timer men mindre enn 24 timer. De fleste har denne typen av utslett

3. Utslett og smerter i flere døgn

Plutselig oppståtte større hevelser med pressfølelse og smerter. Varer i 2–3 dager ad gangen, rødheten er mindre uttalt og hevelsene flytter gjerne på seg: dette er typisk for angioødem.

Alle disse variantene kan du få hvor som helst på kroppen, selv om ansiktet er et typisk sted for angioødemet.

Bilder av angioødem og elveblest

Klikk på bildene for større versjon.

DERMOGRAFISME: her kan du tegne eller skrive på huden for å fremkalle røde hevelse. Foto: Shutterstock/NTB.
VARMEUTLØST ELVEBLEST: ubehagelig kløe og utslett hver gang du har jogget eller tatt et varmt bad. Foto: Shutterstock/NTB.
ELVEBLEST VED MØRK HUD: hvis du er rik på melanin i huden din, vil utslettet gjerne vises som blekere vabler. Foto: Shutterstock/NTB.
ELVEBLEST VED LYS HUD: rødheten blir mer tydelig hvis huden er lys; den er allikevel ikke alltid så tydelig. Foto: Shutterstock/NTB.
ANGIOØDEM ØYELOKK: hevelsen kommer ofte på én side, av og til begge. Svak rødhet, pressfornemmelse. Foto: Shutterstock/NTB.
ANGIOØDEM I ANSIKTET HOS ET BARN: hevelsen kan være ganske diskret, og ramme større deler av ansiktet. Foto: Shutterstock/NTB.

Merk deg følgende: hvis du er mørk i huden, såkalt melaninrik, vil rødheten bli mye mindre tydelig og kanskje fraværende, i forhold til hvis du er lys.

Forskjellen på elveblest og angioødem

Mens elveblest gir desperat kløe og tydelig utslett, vekker angioødem mer angst og bekymring fordi hevelsene kan hemme vitale kroppsfunksjoner. Ved hevelser i foten er det vondt å gå, ved hevelser i øyelokk er det vondt å se, og ved hevelser i leppene kjennes det ut som man nettopp har vært hos tannlegen. Tungen kan være lett opphovnet og nummen.

image: Hva er angioødem?

Hva er angioødem?

Det er sjeldent at hevelsen setter seg i svelget og gir kvelning; likevel vil legen ofte gi deg resept på en adrenalin-penn hvis du har mye hevelser i og rundt munnen.

Når bør du oppsøke legen?

Elveblest er så vanlig i befolkningen at de fleste vil kunne kjenne igjen symptomene, og heldigvis har slike episoder oftest kort varighet, det vil si noen dager. Du kan få kjøpt antihistaminer på apoteket uten resept; forsøk gjerne disse noen dager. Hvis plagene ikke gir seg, du sover dårlig på grunn av kløen, hevelsene sitter mye rundt munnen og tungen kjennes nummen, bør du oppsøke legen din.

Som en hovedregel: det er god effekt av antihistaminer, men stå gjerne på dette fast i noen uker eller måneder ad gangen for å forebygge nye anfall.

image: Kløe i huden - hva kan årsaken være?

Kløe i huden - hva kan årsaken være?