Hudlege svarer:

Disse er mest utsatt for soleksem

Det er noen som er mer utsatt for å få soleksem enn andre. Sjekk hvem som har økt risiko.

RØDT UTSLETT: Det klør og svir. Foto: Tik.tak / Shutterstock / NTB
RØDT UTSLETT: Det klør og svir. Foto: Tik.tak / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Soleksem kommer vanligvis tidlig om våren og er et kjempeplagsomt utslett. Utslettet er rødt og opphevet. Det er kløe og svie.

Utslettet kommer etter soling. Gjerne i tiden opptil to dager etter soling. Utslettet vil forsvinne av seg i løpet av 10 dager.

Risikofaktorer for å få soleksem

Det er de ultrafiolette (UV)-strålene som er kilden til plagene. Vanligst er UVA-strålene årsaken. Men UVB og UVA/UVB kombinert, kan også forårsake plagene.

Andre risikofaktorer:

  • Meter over havet: Vanligere i høyden. Soleksem er vanlig i nordlige land som i Skandinavia, lite vanlig i sydlige land som Australia
  • Kjønn: Kvinner er mer utsatt enn menn
  • Alder: Vanligst hos de fra 20-40 år
  • Hudtype: Vanligst hos de med lys hudtype (hudtype 1)
  • Arv: Økt sannsynlighet for å få soleksem hvis andre i familien får soleksem
GIR RISIKO: Kvinne mellom 20-40 år, lys hudtype og bor i Skandinavia. Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock / NTB
GIR RISIKO: Kvinne mellom 20-40 år, lys hudtype og bor i Skandinavia. Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Mest utsatt på starten av sommeren

Soleksem oppstår oftest vår og forsommeren. Plagene kommer i starten av solsesongen og er mindre uttalt/eller borte på slutten av solsesongen. Det er mindre plager med soleksem i huden i ansiktet og på håndrygger.

Man tenker at mulig årsak til dette er at huden som jevnlig utsettes for sollys blir fortykket og får økt pigment noe som vil beskytte mot soleksem.

Forebygging og behandling for utsatte

Personer med alvorlig eller vedvarende utslett kan trenge behandling. Utslettet i seg selv behandles med kortisonkremer. Noen få vil trenge immundempende tabletter.

Det er noen tiltak som kan føre til at man ikke får soleksem:

  • Unngå sollys, bruke solbeskyttelse som solkrem og/eller uv beskyttende klær,
  • Lysbehandling hos hudlege i månedene før våren, slik at huden herdes og dermed ikke utvikler soleksem

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer