Derfor får du liktorn

Liktorn kan være smertefullt og er vanligst blant kvinner.

PLAGSOM: Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter.  Foto: Scanpix
PLAGSOM: Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter. Foto: ScanpixVis mer

Liktorn heter Clavus på det medisinske fagspråket, og er fortykket hud som stikker inn i foten.

Det er tettpakket hud som ser ut som en kjegle (torn), hvor spissen av kjeglen stikker inn i foten, ifølge Oslo Hudlegesenter.

Liktorn kan være vondt, siden det er en hard kjerne sentralt i liktornen. Hver gang du tråkker på foten kan du få nålestikk-lignende smerter, siden denne spissen presses inn i huden.

LES OGSÅ: Hallux valgus (skjev stortå)

Hvordan oppstår liktorn?

– Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.

Liktorn er vanligere blant kvinner enn menn. Vanligvis skyldes det dårlig tilpasset fottøy, som fører til mekaniske skader. Et kontinuerlig trykk på samme sted i fotsålen over lengre tid kan føre til dette.

Vanligvis får man liktorn under foten, men det kan også oppstå mellom tærne.

– Viktigst i behandling av liktorn er å fjerne utløsende årsak som er trykk på huden. Feilstillinger i foten eller tær, og trange sko er vanlige årsaker. Liktorn kan også komme etter vorter (virusinfeksjon), forklarer Guldbakke.

Liktorn kan variere i farge fra hvit, grågul, brun eller rød. De kan være smertefrie eller ømme, og de kan stikke eller brenne, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I tillegg kan de oppleves som tørr, voksaktig, gjennomskinnelig og med en hard kjerne.

LES OGSÅ: Plattfothet: Ulike former, symptomer og behandling

Slik behandles liktorn

Det er viktig å få fjernet den harde kjernen i en liktorn, men dette bør kun gjøres av en fotlege, sykepleier eller lege.

– Det er ikke farlig å fjerne den harde huden, men en lege er ofte nødvendig for å fjerne kjernen, sier Guldbakke.

Du kan selv fjerne den harde huden, men den harde kjernen bør bare en lege ta bort. Foto: Scanpix
Du kan selv fjerne den harde huden, men den harde kjernen bør bare en lege ta bort. Foto: Scanpix Vis mer

Etter at kjernen er fjernet vil man som oftest oppleve øyeblikkelig smertelindring. Da kan du ta på et liktornplaster, som har aktive punkter med 40 prosent Salicylsyre. Slike plaster virker samtidig trykkavlastende og fås kjøpt på apoteket.

Plasteret tas av etter 48 timer og huden vil nå være hvit. Fjern den hvite huden og sett på et nytt plaster. Behandlingen bør fortsettes helt til liktornen er borte. Noen pasienter behandler liktorn selv kun ved å bruke plaster, ifølge hudlegesenteret.

Ifølge Apotek 1 kan du også bruke tåskillere dersom liktornen sitter mellom tær.

– Ved Oslo Hudlegsenter behandler vi vanligvis liktorn kirurgisk. Først bedøver vi området, fjerner overflødig hud og skjærer ut kjernen av liktornen. Deretter er det viktig med trykkavlastning og identifisere årsaken slik at problemet ikke kommer tilbake, forteller Guldbakke.

LES OGSÅ: Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Kjetil Guldbakke

Kjetil Guldbakke

HUDSYKDOMMER

Send inn spørsmål

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Forebygging

Det er viktig å fjerne årsaken til hvorfor man fikk liktorn i utgangspunktet, for hvis ikke vil liktornen komme tilbake. Det er viktig at skoene dine passer, ifølge Oslo Hudlegesenter.

Du kan også fukte føttene dine i lunkent vann, for så å file ned huden. Deretter kan du smøre på fuktighetskremer som løser opp fortykket hud. Det kan være Locobase LPL eller en krem som inneholder Propylenglykol, som løser opp fortykket hud.

Ved gjentatte plager med liktorn kan det tas røntgenbilde av foten. Da ses det etter små utvekster av benet som kalles Exostoser og som kjennes som små kuler under huden. Noen ganger kan disse skjelettmisdannelsene være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller vil ortopediske kirurger ofte anbefale en enkel operasjon.

LES OGSÅ: Fotsopp

Hvordan ser du forskjell på liktorn og vorter?

De kan være ganske like, men hvis du fjerner huden over, vil du kunne se blødninger. Hvis du har liktorn vil du ikke blø, og den har de naturlige hudlinjene opprettholdt.

Liktorn og vorter krever ulik behandling.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-