Derfor får du liktorn

Liktorn kan være smertefullt og er vanligst blant kvinner.

PLAGSOM: Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter.  Foto: Scanpix
PLAGSOM: Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter. Foto: Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Liktorn heter Clavus på det medisinske fagspråket, og er fortykket hud som stikker inn i foten.

Symptomer

Det er tettpakket hud som ser ut som en kjegle (torn), hvor spissen av kjeglen stikker inn i foten, ifølge Oslo Hudlegesenter.

Liktorn kan være vondt, siden det er en hard kjerne sentralt i liktornen. Hver gang du tråkker på foten kan du få nålestikk-lignende smerter, siden denne spissen presses inn i huden.

Hvor?

Vanligvis får man liktorn under foten, men det kan også oppstå mellom tærne.

LES OGSÅ: Hallux valgus (skjev stortå)

Årsak

– Liktorn er veldig vanlig og kan gi store plager og smerter, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.

Liktorn er vanligere blant kvinner enn menn. Vanligvis skyldes det dårlig tilpasset fottøy, som fører til mekaniske skader. Et kontinuerlig trykk på samme sted i fotsålen over lengre tid kan føre til dette.

– Viktigst i behandling av liktorn er å fjerne utløsende årsak som er trykk på huden. Feilstillinger i foten eller tær, og trange sko er vanlige årsaker. Liktorn kan også komme etter vorter (virusinfeksjon), forklarer Guldbakke.

Liktorn kan variere i farge fra hvit, grågul, brun eller rød. De kan være smertefrie eller ømme, og de kan stikke eller brenne, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I tillegg kan de oppleves som tørr, voksaktig, gjennomskinnelig og med en hard kjerne.

LES OGSÅ: Plattfothet: Ulike former, symptomer og behandling

Behandling

Det er viktig å få fjernet den harde kjernen i en liktorn, og dette kan gjøres av en lege, sykepleier eller autorisert fotterapeut. Det er ikke farlig å fjerne den harde huden. Hvis en pasient har perifer nerveskader, for eksempel som en komplikasjon ved diabetes, bør man være spesielt varsom ved skjæring i huden, da normale smertesignaler kan være hemmet. Fjerning av liktorner i et slikt tilfelle bør gjøres av de som har spesiell erfaring og kunnskap med denne pasientgruppen.

Du kan selv fjerne den harde huden, men den harde kjernen bør bare en lege ta bort. Foto: Scanpix
Du kan selv fjerne den harde huden, men den harde kjernen bør bare en lege ta bort. Foto: Scanpix Vis mer

Etter at kjernen er fjernet vil man som oftest oppleve øyeblikkelig smertelindring. Da kan du ta på et liktornplaster, som har aktive punkter med 40 prosent Salicylsyre. Slike plaster virker samtidig trykkavlastende og fås kjøpt på apoteket.

Plasteret tas av etter 48 timer og huden vil nå være hvit. Fjern den hvite huden og sett på et nytt plaster. Behandlingen bør fortsettes helt til liktornen er borte. Noen pasienter behandler liktorn selv kun ved å bruke plaster, ifølge hudlegesenteret.

Ifølge Apotek 1 kan du også bruke tåskillere dersom liktornen sitter mellom tær.

– Ved Oslo Hudlegsenter behandler vi vanligvis liktorn kirurgisk. Først bedøver vi området, fjerner overflødig hud og skjærer ut kjernen av liktornen. Deretter er det viktig med trykkavlastning og identifisere årsaken slik at problemet ikke kommer tilbake, forteller Guldbakke.

LES OGSÅ: Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Forebygging

Det er viktig å fjerne årsaken til hvorfor man fikk liktorn i utgangspunktet, for hvis ikke vil liktornen komme tilbake. Det er viktig at skoene dine passer, ifølge Oslo Hudlegesenter.

Du kan også fukte føttene dine i lunkent vann, for så å file ned huden. Deretter kan du smøre på fuktighetskremer som løser opp fortykket hud. Det kan være Locobase LPL eller en krem som inneholder Propylenglykol, som løser opp fortykket hud.

Ved gjentatte plager med liktorn kan det tas røntgenbilde av foten. Da ses det etter små utvekster av benet som kalles Exostoser og som kjennes som små kuler under huden. Noen ganger kan disse skjelettmisdannelsene være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller vil ortopediske kirurger ofte anbefale en enkel operasjon.

LES OGSÅ: Fotsopp

Hvordan ser du forskjell på liktorn og vorter?

De kan være ganske like, men hvis du fjerner huden over, vil du kunne se blødninger. Hvis du har liktorn vil du ikke blø, og den har de naturlige hudlinjene opprettholdt.

Liktorn og vorter krever ulik behandling.