Brennesle

«Brent» av brennesle? Dette lindrer

Huden svir og du får elveblest. Et av rådene er svært praktisk – noe du kan bruke uansett hvor du befinner deg.

PASS PÅ: Bare legger er utsatt for å bli brent av denne planten. Foto: Oleg Elkov / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Bare legger er utsatt for å bli brent av denne planten. Foto: Oleg Elkov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brennesle kalles urtica dioica. I sommermånedene trives brennesleplanten godt og vi vil alle møte på denne.

De aller fleste av oss har vært i kontakt med brennesle en eller annen gang i løpet av livet. Det er ofte en ubehagelig opplevelse.

Hvor lenge svir det?

Det er stoffer fra planten som trigger denne reaksjonen. En av disse stoffene er en mild syre. Det gir en plagsom svie.

Det kan ofte være litt dramatikk rundt det å bli brent av brennesle. Det er ofte små barn som ikke kjenner til planten som kan bli brent. De vil bli redde. Det er da veldig greit å vite at plagene ikke er farlige.

Svien går tilbake ganske raskt, vanligvis etter noen få minutter, og er sannsynlig helt borte etter en time.

ELVEBLEST-UTSLETT: En liten gutt har vært i kontakt med brennesle. osobystist / Shutterstock / NTB
ELVEBLEST-UTSLETT: En liten gutt har vært i kontakt med brennesle. osobystist / Shutterstock / NTB Vis mer

Fire råd – dette lindrer plagene

Plagene vil gå over etter hvert av seg selv, men ofte ønsker man å gjøre noe for å lindre plagene. Det er heldigvis flere ting som kan lindre plagene:

  • Vaske bort planterestene fra området med vann
  • Smøre på fuktighetskrem, gjerne litt kald, det kan oppleves som litt lindrende
  • Smøre området med litt spytt. Dette fordi spytt ikke er så surt som syren og vil derfor kunne motvirke syren litt.
  • Smøre med bedøvende salve. Xylocain 5 % salve selges reseptfritt på apoteket.

Kjerringråd kan gjøre vondt verre!

Det er en del kjerringråd mot brennesle. Et veldig vanlig råd er å legge på blader fra andre planter. Effekten av dette er sannsynligvis minimal. Det er viktig å være obs på at en del planter kan gi en voldsom kontaktallergi, det kan da gjøre vondt verre.

Derfor «brenner» den

Brenneslen har små pigger. Når huden kommer borti disse små piggene, vil de lage et lite sår i huden slik at væsken fra brenneslen kommer inn i huden. Væsken er sur og inneholder stoffer som trigger en lokal reaksjon i huden. Det brenner og svir, og det kommer et rødt utslett med hevelse. Tynn hud er mer sårbar enn tykk hud.

Plagene man får kalles kontaktelveblest, eller kontakturtikaria.

Unngå hudpleieprodukter med brennesle

Noen tror faktisk at man kan lindre hudplager med brennesle. Det er feil. Det er rapportert i faglitteraturen at et lite spedbarn fikk utbredt elveblest etter at moren smurte brystknoppene med en salve som inneholdt brennesle. Plagene til babyen forsvant da moren sluttet å smøre brystknoppene med brenneslesalven.

Mitt råd: Ikke bruk brennesle som hudpleieprodukt!

Kan likevel brukes i te og mat

Selv om det er veldig ubehagelig med hudkontakt er likevel brennesle er en plante som kan brukes til mye. Den kan brukes i matlaging, da er planten varmebehandlet. Bladene egner seg til å lage te og brenneslesuppe.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer