Blod under neglen

Hvis fingre eller tær blir kraftig klemt - ved for eksempel klemming i dør - vil du se blodansamling under neglene.

MØRK FLEKK PÅ NEGL: Tegn på en skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MØRK FLEKK PÅ NEGL: Tegn på en skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Blod under neglen har den medisinske betegnelsen: subungualt hematom.

Blod under neglen skyldes oftest at fingeren er kommet i klem. Klassiske skader er å klemme fingre i dører eller miste tunge gjenstander på tærne. Vanlige symptomer er blå eller svart negl som oppstår pga klemskade.

Symptomer

Blå eller svart negl som oppstår etter at den har blitt kraftig klemt. Store smerter.

image: Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Behandling

Løft med en gang hånden eller foten opp slik at den kommer høyt i forhold til resten av kroppen. Deretter trykk hardt over neglen i noen minutter, det reduserer blødningen. Legg på et omslag og kjøl ned med ispose.

Hull kan lindre

Kontakt lege hvis det gjør veldig vondt. Legen kan tømme ut blodet ved å smelte et hull i neglen. Smertene forsvinner da umiddelbart. Dersom du har lang avstand til legen kan du eventuelt bruke en binders og varm spissen på et brennende lys. Trykk den glødende spissen forsiktig mot neglen så det blir et lite hull.

Når det gjelder å stikke hull i neglen er fornuftig som førstehjelp, men vil ikke ha noen effekt etter blodet har koagulert, noe som skjer ganske raskt.

MØRK FLEKK PÅ TÅNEGL: Neglene kan bli misfarget ved skader som medfører blødning under neglen. Typisk kan man ha mistet tung gjenstand på tå, eller sparket bort i møbel eller vegg ved uhell. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLÅ OG LILLA NEGL: Blodet under neglen synes gjennom det tynne og gjennomsiktige skallet som neglen er. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Hvordan vil det gå?

Kan det eventuelt gi varige skader? Det som ikke helt sjeldent skjer, er at blodansamlingen under neglen med tid og stunder får neglen til å dette av.

image: Slik unngår du inngrodd tånegl

Slik unngår du inngrodd tånegl

I mellomtiden ligger det der og gjør vondt, fordi det tar plass. Hvis du har inntrykk av at neglen er løs, for eksempel at den bare henger i roten, så kan det være en god idè å få den fjernet, både fordi den da ikke fester seg igjen, og fordi blodet vil fortsette å ligge der og gjøre vondt inntil neglen allikevel detter av etter en god del tid.

Det er ingen umulighet å gjøre det selv, men for de fleste vil nok dette være i det vanskeligste laget, for eksempel om det må skjæres ved negleroten. Oppsøk fastlegen din for hjelp.

Det er sjeldent klemte fingre gir varige skader, men det kommer selvsagt an på traumet og hvor mye fingeren blir klemt.

Våre leger har besvart mange spørsmål om negler:

Kilder:

Denne artikkelen ble revidert og utvidet 08.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard, kilder: 1) lommelegen.no Denne artikkelen ble deslvis basert på artikkel i en kortere form av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen 01.01.2000