Bittsår

De fleste bittsår skyldes bitt av enten hund, katt eller menneske. Ved alle bittsår er det stor fare for å få sårinfeksjon.

HundebittDe fleste hundebitt sitter på hånden eller armen eller i ansiktet. Vevet kan være knust, og sener, ledd, nerver og blodårer kan være skadd. Såret blir infisert med bakterier fra hundens munn.

Menneskebitt
De fleste menneskebitt påføres under slåssing, og såret sitter ofte på en av fingerknokene på høyre hånd. Menneskebitt er ofte de "skitneste" av alle og inneholder gjerne mange bakterier.

Behandling
Kontakt lege. Bittsåret må rengjøres grundig. På grunn av fare for infeksjon kan bittsår ikke syes med en gang. I stedet må du gå til regelmessige kontroller til såret er blitt helt rent før det eventuelt syes sammen. Dersom bittsåret sitter på en arm eller et bein, bør denne kroppsdelen holdes i ro de første dagene. Antibiotika kan være nødvendig.

StivkrampesprøyteAlle som får bittsår, trenger stivkrampevaksine. Hvis såret er stort eller dypt, eller hvis det først ble rengjort etter mange timer, kan det dessuten være aktuelt å bruke forebyggende antibiotikabehandling.

Rabies?Rabies (hundegalskap) finnes ikke i Fastlands-Norge, men ved hundebitt i utlandet må du få vurdert om du trenger rabiesvaksine. Vaksinering gjøres rett etter skaden, og følges opp av flere vaksiner senere. Vaksineringen hindrer rabies i å utvikle seg, selv om du får vaksinen etter at du ble infisert med rabiesvirus i bittsåret.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen