Behandling mot tørre lepper

Er du ofte plaget med tørre lepper, og smører på med leppepomade daglig? Det kan forverre problemene, ifølge hudleger.

KAN FORVERRE PROBLEMET: Innholdet i leppepomaden kan forverre problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN FORVERRE PROBLEMET: Innholdet i leppepomaden kan forverre problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De aller fleste opplever å ha tørre lepper fra tid til annen. Spesielt i vintermånedene, eller når man utsettes for store temperaturendringer.

Avhengig av leppepomade

Vanligvis vi man forsøke å gi fuktighet til leppene ved å smøre på med leppepomade, gjerne flere ganger om dagen. Det kan gjøre vondt verre, ifølge Jan-Øivind Holm, overlege og førsteamanuensis, ved seksjon hudsykdommer, Oslo universitetssykehus.

Det er ingen tvil om at jevnlig bruk av leppepomade skaper en avhengighet, altså at leppene oppleves stadig mer tørre. Jan-Øyvind Holm, overlege

Holm forklarer at det kan være slik at tilsetningsstoffer og kjemikaler over tid irriterer leppehuden, slik at vinningen går opp i spinningen.

OVERLEGE: Jan-Øivind Holm. Foto: Privat
OVERLEGE: Jan-Øivind Holm. Foto: Privat Vis mer

- Det er jo slik at leppene skal være en anelse tørre, da leppehuden hverken har fett- eller svettekjertler. Ved jevnlig bruk av leppepomade venner man seg til at leppene alltid skal være fete. Videre forsterkes dette kanskje ved at man slikker seg rundt munn, også ubevisst, om leppene føles tørre. Slim fra munnen inneholder fordøyelsesenzymer, som skader leppehuden. Så er man til slutt inne i en ond sirkel.

Sjekk innholdet i leppepomaden

Leppepomader kan inneholde mye forskjellig, slik som konserveringsmidler, farger, parfyme og emulgatorer, som for noen kan irritere leppene, og i noen tilfeller kan man utvikle allergi, ifølge Flora Balieva, overlege og phd ved hudavdelingen, Stavanger universitetssykehus.

- Desto mer du kommer i kontakt med et stoff, jo større er sjansen for å utvikle allergi, slik at du etter hvert ikke tåler stoffet. Noen tilsetninger i leppepomader og leppestifter kan dessuten gjøre at leppene blir følsomme overfor sollys, noe som kan føre til forbrenning. Det er ikke bruken av leppepomade som forverrer, men innholdet i hvert enkelt produkt, sier hun.

LES OGSÅ: Mange reagerer på parfyme med irritasjon i luftveier, allergi eller astma

TØRRE LEPPER: Mange av oss sliter med tørre lepper, spesielt i vinterhalvåret. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TØRRE LEPPER: Mange av oss sliter med tørre lepper, spesielt i vinterhalvåret. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Årsak til tørre lepper

Ifølge Balieva, er det mange grunner til at man får tørre lepper, eller at lepper flasser – som er det som egentlig skjer.

- Vanlige årsaker er irritanter, kulde, vind, sol eller mekanisk belasting - for eksempel at man biter, slikker eller pirker på leppene. Vi eksponeres for mye av dette i hverdagen.

- Svak eller dårlig ernæringsstatus kan også bidra til tørre lepper, understreker Holm.

Det er også andre faktorer som kan føre til at leppene blir mer følsomme, slik at de begynner å flasse, eller danner sprekker og sår. Det kan skje på grunn av hudsykdommer, slik som eksem eller kontaktallergi, og ved bruk av enkelte medisiner (spesielt medisiner mot kviser (isotretinoin), ifølge Balieva.

- Mat som kommer i kontakt med leppene kan gi ubehag og svie, og føre til at leppene blir såre og at tilstanden forverres. Det er ikke snakk om allergi mot mat, men det kan skje når mat kan inneholde syrer. Typiske er sitrusfrukter, som appelsiner og klementiner, som for eksempel også kan svi på huden hvis man har et lite sår. Det samme gjelder tomater, ketchup, krydder, for varme eller for kalde drikker, og så videre, sier hun.

HUDLEGE: Flora Balieva. Foto: Privat
HUDLEGE: Flora Balieva. Foto: Privat Vis mer

Derfor er noen mer plaget

Noen har mer følsom hud (og slimhinner) enn andre. Er man født med det, vil det alltid være sånn, ifølge Balieva.

- Hvis man har en jobb, hobby eller vaner som utsetter leppene for mer belastning, vil det kunne ha betydning. For eksempel daglig utearbeid i kulde, vind og sol, eller stadig kontakt med luftbårne, irriterende stoffer, som støv, allergener, maling eller løsemidler, sier Balieva.

Er man allergisk mot noe som kommer i kontakt med leppene, vil man få en kraftig allergisk reaksjon.

LES OGSÅ: Behandling mot solskader

Behandling mot tørre lepper

For å holde leppene myke, friske og sunne, bør man først og fremst unngå å eksponere seg for det som forverrer tilstanden.

- Beskytt leppene mot irritanter, kulde og sol, og bruk barrieredannende kremer/leppepomader. Dersom du er dehydrert, vil det også kunne tørke ut leppene, derfor er det viktig med nok væske, sier Balieva.

Balieva anbefaler å bruke leppepomader som ikke inneholder altfor mange forskjellige tilsetninger, og kremer som beskytter og forebygger uttørking. Dersom du er mye plaget, kan mild kortison brukes for å dempe irritasjonen eller allergien. Forebygging må fortsettes i flere måneder for å unngå tilbakefall.

- Er det svært ille bør du ta kontakt med lege. Det vil da være naturlig å teste for allergier, og undersøke hva som kan være årsak til plagene. Hos eldre personer kan årsak til tørre lepper være kronisk solskade. Det kan da være behov for henvisning til hudlege for behandling av solskadene.

Holm anbefaler å bruke rent fett uten vann, slik som vaselin. Dette for å unngå tilsetningsstoffer.

- Ved tørr luft skapes det en lipidbarriere mot omgivelsene, samtidig som fuktigheten i leppene «holdes på plass». Vann leder kulde godt, derfor vil det være et godt argument for bruk av vannfrie alternativer. Leppene fordamper fort vann, derfor er det ingen hensikt å tilføre leppevevet fuktighet direkte, sier han.

Fillere fungerer ikke

Ved et raskt google-søk kan man se at ulike klinikker anbefaler forskjellige typer leppefillere, som skal bidra med fuktighet til leppene. Kan det være et alternativ til de som er mye plaget med tørre lepper?

- Det er ingen tvil om at for eksempel hyaluronsyre, som er en type filler, binder fuktighet. I dette tilfellet tenker jeg at fillermassen ligger såpass dypt i lærhuden at det ikke påvirker leppeoverflaten. Svaret er derfor at fillere ikke skal ha noen plass i slik behandling av tørre lepper, forklarer Holm.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer