Becker føflekk oppstår etter pubertet, og kan bli veldig stor

Det er ikke alle fødselsmerker som opptrer ved eller rett etter fødsel. Denne føflekken kommer gjerne etter puberteten.

STOR BECKER FØFLEKK: Ofte blir den like stor som en tallerken. Av og til kan huden bli tykk og læraktig og med økt hårvekst. Foto: Douglas Olivares /Shutterstock / NTB
STOR BECKER FØFLEKK: Ofte blir den like stor som en tallerken. Av og til kan huden bli tykk og læraktig og med økt hårvekst. Foto: Douglas Olivares /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brune føflekker er vanlig og noe vi alle har. Oftest kommer disse gradvis i økende antall fra tidlig barndom, og sees typisk som regelmessige 2–5 millimeter flate eller kuppelformede brune merker i huden. Det er ikke uvanlig å ha ca. 20 til 40 slike mindre føflekker.

Av og til så kan en kjempeføflekk først dukke opp i ung voksen alder – Becker føflekk er et slikt eksempel, også kalt Becker nevus.

Genkrøll, men ikke arvelig

Det er genene i arvematerialet vårt som styrer hvordan huden vår blir. De første dagene og ukene består nemlig fosteret av 3 kimlag, nærmest som en hamburger. Det øverste kimlaget, ektodermen, blir til overhuden vår. På et eller annet tidspunkt oppstår det en krøll i noen gener i dette kimlaget, og resultatet blir denne føflekken som dukker opp først i ung voksen alder. Det er svært sjeldent at denne type føflekk går i arv.

Vanligst hos menn

Det er fem ganger så mange menn enn kvinner som får slik Becker føflekk. Det at føflekken kommer etter puberteten, fortrinnsvis hos menn, tyder på at denne trigges fram av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som produseres i testiklene.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved at legen undersøker huden din og finner de typiske forandringene, som består i et større, typisk tallerkenstort, hudområde med brun hyperpigmentering over den ene skuldra eller ene siden av overkroppen, av og til med fortykket læraktig hud, og av og til med øket hårvekst. Enkelte kan også få øket tendens til kviser i akkurat dette hudområdet.

Hvis flekken er liten og uten hårvekst, så kan denne forveksles med en café-au-lait flekk, som blant annet sees ved nevrofibromatose. Da kan det bli nødvendig med en vevsprøve fra huden for å avklare dette.

Ikke farlig, men oppleves skjemmende

Det er ikke øket risiko for hudkreft i en slik Becker føflekk. Likevel er det ingen tvil om at en slik flekk vekker bekymring og forundring, da den ofte kan bli veldig påfallende, særlig hvis man har en lys hudtype ellers. Det er derfor viktig med god og grundig informasjon.

Flekken kan gjøres mindre framtredende ved kamuflerende makeup og hårfjerning med laser eller elektrolyse. Det er uansett ikke farlig å barbere bort håret jevnlig i en slik føflekk.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer