Årsakene til tørr hud

Det er flere årsaker til tørr hud. Oftest er det ulike miljøfaktorer, for nordmenn er kaldt vær og høy innetemperatur en vanlig årsak. Tørr hud kan også noen ganger være symptom på sykdom.

STRAM, TØRR HUD MED SPREKKER: Til venstre tørr hud som sprekker opp. Til høyre tørr hud med eksem. Foto fra: NTB Scanpix/Shutterstock
STRAM, TØRR HUD MED SPREKKER: Til venstre tørr hud som sprekker opp. Til høyre tørr hud med eksem. Foto fra: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tørr hud er kjent som xerodermi eller xerose på det medisinske fagspråket. Å ha tørr hud nå og da er svært vanlig, spesielt for nordmenn som bor langt nord med mye kaldt vær. Tørr hud er svært vanlig om vinteren. Når det er kaldt ute settes gjerne temperaturen opp inne, og luften inne blir da også tørr.

Tørr hud er noe alle kan være plaget med uansett alder, spesielt jo eldre man blir, og i all hovedsak er dette ikke assosiert med noen hudsykdom. Huden blir tørr om den mister for mye fuktighet. Huden er dekket av et naturlig fettlag bestående av fettstoffer og oljer - om disse tas bort, vil hudens evne til å holde på fuktighet reduseres, og huden kan enklere tørkes ut.

I denne saken omtales symptomer og tegn på tørr hud, årsaker til vanlig tørr hud samt behandlingen for dette, og også noen hudlidelser som sekundært kan føre til tørr hud.

LES OGSÅ: Tørre hender, se hudlegens råd

TØRRE HENDER: Hard, tørr hud på knokene. Foto fra: NTB Scanpix/Shutterstock
TØRRE HENDER: Hard, tørr hud på knokene. Foto fra: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer og tegn på tørr hud

Tørr hud oppleves ofte på vinteren eller er verst på denne tiden på året, men noen personer er plaget med tørr hud hele året rundt. Symptomer og tegn på tørr hud inkluderer:

  • Hud som ser og føles stram, tørr og hard ut, som kan være grå eller rødlig
  • Kløe
  • Avflassing
  • Overfladiske eller dype sprekker i huden, som potensielt kan blø eller føre til betennelse eller infeksjon (1) (2)

Årsaker til og risikofaktorer for tørr hud

Tørr hud er ofte midlertidig og skyldes vanligvis miljøfaktorer som man kan gjøre noe med, men noen ganger kan også hudlidelser stå bak problemene. Videre følger mulige årsaker til vanlig tørr hud.

Huden er vanligvis tørrest på vinteren, når temperaturen og også luftfuktigheten faller. Luften blir også tørr innendørs når man fyrer inne.

Lange, varme dusjer eller bad kan tørke ut huden. Å bade i klorert vann kan også bidra til å gjøre det samme.

Mange såper, sjampoer og andre midler er med på å tørke ut huden ved at de er med på å fjerne hudens naturlige, beskyttende fettlag.

Noen klær kan irritere huden og gi kløe, og ull kan for eksempel trekke til seg væske fra huden og således bidra til uttørking.

Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Slik forebygger du håndeksem. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvem er mest utsatt for å få tørr hud?

Alle kan utvikle tørr hud, men noen er mer utsatte enn andre. Videre følger risikofaktorer for å utvikle tørr hud:

  • Eldre mennesker - sjansen for å få tørr hud øker med alderen, og sannsynligvis har flesteparten av eldre mennesker tørr hud.
  • Personer som bor i et kaldt, tørt klima.
  • Personer som har jobber som innebærer hyppig skylling av hendene eller håndvask, som for eksempel helsepersonell eller frisører.
  • Personer som hyppig bader, og da spesielt i klorert vann.

Sykdommer som kan gi tørr hud

Noen mennesker har hudlidelser som gjør at de har eller er mer utsatte for å få tørr hud. Disse blir også ofte verre av de samme miljøfaktorene som folk flest blir. Noen hudtilstander som er spesielt assosiert med tørr hud kan inkludere:

Psoriasis

Psoriasis er en gruppe kroniske hudsykdommer preget av betennelse i huden og røde, skjellende utslett, som også medfører en tørr og ofte kløende hud. Utslettene skyldes at celledelingen i huden skjer mye raskere enn normalt. Vanligvis rammes strekkesidene på albuer og knær, samt ryggen.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk betennelse i huden karakterisert av tørr, kløende og betent hud (dermatitt), som spesielt rammer små barn. Voksne som har hatt atopisk eksem som barn, er mer utsatt for å være plaget med tørr hud senere i livet.

Andre former for eksem vil også kunne gi plager med tørr hud.

Iktyose

Iktyose (fiskehud)er en gruppe hudsykdommer som kjennetegnes av at den vanlige prosessen med nydannelse og avstøtning av gamle hudceller ikke fungerer slik den skal. Det finnes 20-30 ulike typer iktyoser, hvorav noen er svært sjeldne og alvorlige. Felles for alle formene for iktyose er at de medfører et skjellende utseende med en flassende, tørr og fortykket hud som ofte klør. Tørr hud kan være et av flere symptomer ved en rekke andre hudlidelser, og kan også komme som et resultat av vitamin- eller mineralmangel, uttalt solbrenthet, systemiske sykdommer som affiserer flere organer i kroppen, samt bruk av visse medikamenter. (1) (2)

Behandling av tørr hud

Tørr hud vil vanligvis ha god effekt av relativt enkle tiltak, som flittig bruk av fuktighetskremer, og å unngå ovennevnte forverrende faktorer som hyppige lange, varme dusjer. I noen tilfeller vil det kunne bli aktuelt med andre typer kremer eller andre preparater, enten reseptfrie eller reseptbelagte midler som for eksempel ved dermatittforandringer eller underliggende hudtilstander.

TILFØR FUKTIGHET: Bruk fuktighetskrem hyppig ved tørr hud. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TILFØR FUKTIGHET: Bruk fuktighetskrem hyppig ved tørr hud. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Noen enkle tiltak mot vanlig tørr hud:

Fuktighetskrem

Fuktighetskremer beskytter huden fra væsketap, spesielt fete kremer. Bruk fuktighetskrem hyppig, gjerne flere ganger om dagen, og de aller fleste vil oppleve bedring av sin tørre hud. Om man bruker kosmetikkprodukter, kan det være hensiktsmessig å bruke milde produkter som inneholder fuktighetskrem.

Såpe og hudpleieprodukter

Unngå for mye bruk av uttørkende såper og andre lite hudsensitive produkter: Bruk mildere produkter tilsatt beskyttende oljer.

Vær forsiktig med deodoranter, parfymer og alkoholholdige produkter.

Vask klærne med mildere, uparfymerte vaskemidler.

Dusj

Begrens dusjing i varmt vann: Forsøk å begrense dusjingen til 5-10 minutter om gangen, og gjerne ha temperaturen litt mindre varm. Bruk fuktighetskrem etter dusjing.

Luftfukter

Oppvarmet inneluft er tørr og tørker i større grad ut huden. Man kan forsøke å bøte på dette ved å bruke en luftfukter.

Skånsom barbering

Barbering irriterer tørr hud, og man bør derfor prøve gjøre dette så skånsomt som mulig, blant annet ved å bytte ut sløve barberblader, og å bruke barberkrem eller -skum til å fukte huden før barbering.

Oppsøk lege

Dersom tørrheten i huden er såpass uttalt at den gir en betennelse med rød, kløende hud (dermatitt), eller ved underliggende tilstander, vil det kunne bli aktuelt med annen behandling, som for eksempel kremer inneholdende kortikosteroider, eller behandling spesifikt rettet mot den underliggende tilstanden.
(1) (2)

Kilder

1) Mayo Clinic, Dry skin 2) American Academy of Dermatology, Dry skin

Denne saken ble skrevet i 2019. Revisjon 01.03.2022.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer