Hudlege:

6 kjerringråd mot neglesopp som neppe virker. Noen kan faktisk skade deg!

Noen er villig til å gå langt for å bli kvitt neglesopp. Les dette først!

ETTSENDE: Ikke laget for å bruke på hud og negler! Foto V: Lommelegen, foto H: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ETTSENDE: Ikke laget for å bruke på hud og negler! Foto V: Lommelegen, foto H: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Neglesopp gjør at neglene misfarges, de blir tykke og oppfliset. Det er vanligst med neglesopp på føttene. De aller fleste som får neglesopp plages av hvordan neglene ser ut, men neglesopp på føttene kan også gi ubehag med smerter ved gange.

Kjerringråd - virker de?

Det er en myriade av kjerringråd. De aller fleste jeg har lest om har ingen effekt. Flere av rådene kan faktisk være skadelige.

Her er noen av kjerringrådene som går igjen:

1. Dynking i eddik

Eddik er en syre som har en etsende effekt. Pensling på neglen vil ikke påvirke neglesopp. Siden eddik er en syre, vil den kunne skade huden rundt neglen, huden kan bli rød og det kan komme blemmedannelse.

2. Grønnsåpe

Det finnes mange forskjellige typer grønnsåper. De inneholder blant annet syrer, vann og parfyme. Bruk av grønnsåpe vil ha en uttørkende effekt på huden rundt. Den vil kunne bli tørr og rød. Grønnsåpen virker veldig overfladisk og vil ikke ha effekt på neglesoppen.

NEGLESOPP: Symptomer er gul misfarging, de blir tykke og flisete, som på bildet. Foto: Garna Zarina/Shutterstock/NTB
NEGLESOPP: Symptomer er gul misfarging, de blir tykke og flisete, som på bildet. Foto: Garna Zarina/Shutterstock/NTB Vis mer

3. Klorin

Klorin er et sterkt etsende middel. Ved langvarig hudkontakt med klorin vil det kunne utvikles rødhet og blemmer. Klorin virker veldig overfladisk og vil ikke ha effekt på neglesoppen.

4. Ødelegg neglen

Dette utsagnet er funnet på nett:

«Spark i en stein eller bruk hammer, og mist hele neglen. Kort behandlingstid og 100% effektivt.»

Grøss og gru! Dette vil ikke ha effekt. Neglesoppen rammer ikke bare negleplaten, men også neglesengen slik at en ødeleggelse av neglen vil ikke ha noen effekt. Det å ødelegge neglen på denne måten kan faktisk virke mot sin hensikt. Man vet at ødelagte negler er mer sårbare for infeksjon med neglesopp. Så : Ikke gjør dette!

5. Håndsprit

Håndspriten virker overfladisk og vil ikke kunne trekke i gjennom neglen. Moderate mengder er ikke skadelig, men man kan tenke seg at noen vil kunne utvikle kontaktallergi mot middelet. Da vil man kunne få et rødt, kløende utslett. Håndsprit har ingen effekt mot neglesopp.

INGEN EFFEKT: Ikke lagd for å fjerne neglesopp! Kan gi allergi på hud. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB
INGEN EFFEKT: Ikke lagd for å fjerne neglesopp! Kan gi allergi på hud. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB Vis mer

6. Munnskyllevann

Munnskyllevann inneholder mange stoffer, det er blant annet HCL og etanol (alkohol) som virker mot mikrober. Det er ikke farlig å smøre på huden, men som for hånddesinfeksjonsmiddel er det uheldig å smøre på hud, siden det etterhvert kan utvikle seg allergi. Munnskyllevann har ingen effekt mot neglesopp.

Hvorfor søke kjerringråd?

Det virker kanskje rart at mange mennesker prøver disse kjerringrådene, men det er ikke så vanskelig å forstå at noen tyr til drastiske råd når vanlig, medisinsk behandling ikke hjelper. Det er flere årsaker :

  • Behandlingen med soppdrepende neglelakk er møysommelig, tidkrevende og effekten er usikker. Det er lett å glemme penslingen.
  • Behandlingen med tabletter kan gi bivirkninger
  • Ingen av behandlingene er 100% effektiv
  • Det er ofte resmitte

Neglesopp kan forebygges

Råd som kan forebygge neglesoppinfeksjon

  • Holde føttene tørre
  • Skifte sokker når de er fuktige
  • Vaske sokker ofte
  • Unngå skader i neglen

Medisinsk behandling

Neglesopp kan i tidlig fase behandles med neglelakk som inneholder soppdrepende midler. Negleplaten og neglesengen er rammet av soppinfeksjonen. Et problem er at det er svært vanskelig å komme til områdene med lokal behandling. Oftest må det tabletter til, det er den mest effektive behandlingen.

Både neglelakk og tabletter må benyttes over lang tid, over flere måneder for å kunne ha effekt. Behandlingen er dyr og har noen bivirkninger. I tillegg er det slik at mange som har hatt neglesopp kan plages gjentatte ganger til tross for behandling.

Les også mer om effektiv medisinsk behandling av neglesopp som hudleger anbefaler:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer