Psoriasis er en kronisk betennelsesykdom i huden, som fører til at overhuden løper løpsk i celledelingen. På fagspråket sier vi at betennelsen er proliferativ. Istedenfor at overhuden fornyer seg en gang i måneden, fornyes den med dagers mellomrom.
Dette krever masse næring via blodtilførsel - huden blir rød, altfor mange celler skal ha plass – huden blir fortykket, og det blir mye cellesøppel - huden blir dekket av flass.

Dette er psoriasis
Myte # 1 Psoriasis kan smitte
Svar: FEIL
Hvis du vet at naboen din lider av psoriasis på hendene, vil du da unngå å håndhilse?
For å slå det fast med en gang: psoriasis smitter IKKE. Det er ikke bakterier og virus involvert i hudsykdommen, faktisk har flekker med psoriasis ofte lavere antall bakterier på seg enn din normale hud!
Likevel henger frykten for smitte igjen fra den gang pasienter med psoriasis ble plassert i samme kategori, for ikke å si inngjerdede sykehustomter, som de spedalske, fordi vi ikke visste bedre.
Myte # 2 Psoriasis er arvelig
Svar: DELVIS RIKTIG
Sykdommen følger ingen spesifikk arvegang, derfor kan det ikke gjøres gentesting på om sykdommen overføres til avkom. Vi sier at arvegangen er polygen, det vil si at flere mindre arvelige faktorer spiller sammen. Det er altså ulike anlegg for psoriasis som kan arves, ikke psoriasis i seg selv.
Vi har likevel noen grove tall: Hvis én av foreldrene har psoriasis er sannsynligheten for at barnet får sykdommen cirka 15 %. Hvis begge foreldrene har sykdommen så øker tallet til cirka 40 %.
Myte # 3 Psoriasis er ekstremt tørr hud
Svar: FEIL
Psoriasis er en kronisk betennelse i huden som gir mye døde celler på en gang, i form av flass og skorper. Slik hud kjennes unektelig tørr ut, men det er ikke mangel på vann og fett i huden som er grunnproblemet.

Hvordan se forskjell på seboreisk eksem og psoriasis?
Myte # 4 Du kan smøre deg frisk fra psoriasis
Svar: DELVIS RIKTIG
Hvis du har begrenset psoriasis i form av noen få røde og flassende myntstore flekker på knær, albuespisser og kanskje hodebunn, kan du med god egeninnsats bli bra med riktig smøring. Du må da bruke preparater du får på resept hos legen din – eksempelvis kortison i en blanding med D-vitaminliknende stoff. Men husk at utslettet ofte kommer tilbake i perioder, slik at du må gjenta smøringene.
Hvis du har en omfattende psoriasis som dekker større hudområder, og kanskje vanskelige hudområder som hender og føtter, må du ha som mål å lindre sykdommen såpass, at du får et godt liv, uten for mye flassing, kløe og smerter i huden.

Guttat psoriasis gir et dråpeformet og kløende utslett
Myte # 5 Du kan spise deg frisk fra psoriasis
Svar: MEST FEIL
Dette er et vanskelig farvann med mange nyanser. Det som er klinkende klart er at det ikke finnes en enkel diett for å få hudsykdommen til å forsvinne. Altfor ofte, dessverre, hamres personer med psoriasis med alle velmenende råd, som legger sten til byrden.
Når det er sagt: Vi vet at pasienter med psoriasis oftere har en sykdom som ikke bare sitter i huden, men også påvirker kroppen negativt i form av øket tendens til hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, såkalt metabolsk syndom. Her vil endring av livsstil, med optimalisert og balansert kost kunne få psoriasisen til å dempe seg.