5 merkelige hudreaksjoner som kan være tegn på infeksjon

Huden har mange måter å si fra om at du kanskje har en infeksjon annet sted i kroppen.

JULETRE OG BLINKSKIVE: Det finnes mange utslett med spesielle tegn. Foto: Bundit Yuwannasiri/AnastasiaKopa / Shutterstock / NTB
JULETRE OG BLINKSKIVE: Det finnes mange utslett med spesielle tegn. Foto: Bundit Yuwannasiri/AnastasiaKopa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Som hudleger ser vi utrolig mye utslett som er merkelige. Husk at alt utslett i huden, bortsett fra ytre skader, skyldes immunapparatet som på en eller annen måte sier ifra.

Det som er fascinerende er hvordan ulike virus eller bakterier får immunapparatet til å gi veldig ulike spesifikke typer rødt utslett. Her er noen eksempler:

Erytema migrans: Rød ring etter flåttbitt

Dette utslettet har på mange måter blitt klassikeren når det gjelder rød ring som typisk oppstår når det er sommer eller høst, og du har vært på tur i kystnære strøk. Utslettet skyldes bitt av skauflått, som overfører en bakterie som kalles Borrelia burgdorferi.

ERYTEMA MIGRANS på leggen hos en ung mann. Foto: Kletr /Shutterstock/NTB
ERYTEMA MIGRANS på leggen hos en ung mann. Foto: Kletr /Shutterstock/NTB Vis mer

Se flere bilder av utslettet her

Utslettet begynner gjerne dager eller få uker etter bitt, og brer seg som en rød skygge ringformet utover, gjerne med noe forsterket rødhet langs kanten, eller fronten, der kamp mellom bakterier og immunapparat utkjempes. De fleste merker ingen kløe eller ubehag. Utslettet kan faktisk bli 1-en meter i diameter! Behandlingen er antibiotika.

Dette utslettet er viktig å skille fra ringorm, tinea. Tinea voksear langsommere, og gir mer nupper og flassing langs fronten.

Erytema multiforme: Runde blinkskiver

Denne tilstanden sees hyppigst hos barn og unge voksne. Også her er det ringformede elementer som oppstår i huden, men de er mindre, de er flere, og huden oppleves mer øm og sår.

Utslettet oppstår typisk i ansiktet, og på armer og ben. Det kommer brått i løpet av få dager. Det kan kommer sår i munnslimhinner og øyne. Utslettet går tilbake av seg selv i løpet av noen uker.

ERYTEMA MULTIFORME på leggen. Foto: Creative Endeavors /Shutterstock / NTB
ERYTEMA MULTIFORME på leggen. Foto: Creative Endeavors /Shutterstock / NTB Vis mer

Utslettet beskrives også som som «blinkskiver»

Her kan du se flere bilder av utslettet.

Utslettet skyldes ofte en immunreaksjon mot visse typer virus du kan ha i kroppen, typisk herpes simplex eller mycoplasma pneumonia.a

Noen får dette utslettet flere ganger etter forkjølelsessår rundt munnen.

Erytema nodosum: Kuler på fremsiden av leggene

Sykdommen har det gamle kallenavnet knuterosen, og var i gamle dager en kjent komplikasjon til tuberkulose. Tilstanden kjennetegnes ved ømme, smertefulle og røde hevelser på framsiden av leggene, av og til også på underarmene.

Det er oftest unge kvinner som får dette utbruddet. Hudforandringene går tilbake av seg selv i løpet av noen dager eller uker.

KNUTEROSEN med ømme hevelser på fremside legg. Foto: Dermatology 11/ Shutterstock / NTB
KNUTEROSEN med ømme hevelser på fremside legg. Foto: Dermatology 11/ Shutterstock / NTB Vis mer

Se flere bilder av knuterosen her

I dag vet vi at sykdommen ikke bare skyldes bakterier, men kan ha en rekke andre årsaker, som for eksempel sarkoidose og medikamenter.

Behandlingen er betennelseshemmende medisiner i form av NSAIDs og en lett kompresjon av leggene med støttestrømper.

Erythema infectiosum: Først røde kinn, så nett

Denne kalles også for den femte barnesykdom. Opptrer typisk i 5–15 års alder, og skyldes dråpesmitte med Parvovirus B19.

DEN 5, BARNESYKDOM starter gjerne som rødt utslett på kinnene. Foto: weakiva /Shutterstock / NTB
DEN 5, BARNESYKDOM starter gjerne som rødt utslett på kinnene. Foto: weakiva /Shutterstock / NTB Vis mer

To uker etter smitte kommer det først rødhet på begge kinn, før det kan komme utslett på armer og ben. Når utslettet går tilbake dannes det er nettverksaktig mønster i utslettet på kinnene.

Se flere bilder av utslett ved femte barnesykdom her

Pityriasis rosea: Kan se ut som et juletre

Dette er en ganske vanlig forekommende hudsykdom, der det først utvikles én rød ringaktig flekk i huden, før det kommer mange mindre røde og lett flassende elementer svarende til overkroppens T-skjorte område.

JULETREUTSLETT på sideflanken. Foto: Bundit Yuwannasiri / Shutterstock / NTB
JULETREUTSLETT på sideflanken. Foto: Bundit Yuwannasiri / Shutterstock / NTB Vis mer

Disse mindre elementene er gjerne ovale, og følger hudens spaltelinjer, slik at på avstand ser utslettet ut som et juletre! På engelsk kalles sykdommen Christmas tree rash. Utslettet går tilbake av seg selv i løpet av noen uker.

Se flere bilder av Pityriasis rosea her

Vi antar at sykdommen skyldes reaksjon på et virus, mest sannsynlig et herpesvirus.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer