Psoriasis er en av våre vanligste folkesykdommer, og innebærer ofte en betydelig redusert livskvalitet for den som rammes. Den vanligste formen for psoriasis kalles psoriasis vulgaris, og fremstår typisk som røde flassende håndflatestore felter i hodebunn, albuespisser og framside knær. Mange pasienter med slik psoriasis har også i tillegg psoriasis i underlivet, kalt invers psoriasis.
Rivende utvikling
De siste15 årene har det skjedd en rivende utvikling når det gjelder behandling av psoriasis med det som kalles systemiske midler, altså tabletter eller sprøyter. Det siste skuddet av systemiske medikamenter kalles biologisk medisin. Slik medisin endrer språket mellom immuncellene, altså hvordan cellene i kroppen snakker sammen, derfor kalles slike midler også immunmodulerende.

Dette er psoriasis

Psoriasis: lokalbehandling
Alle kan ikke få biologisk medisin
Som hudleger opplever vi stort påtrykk av pasienter som vil behandles med siste nytt, og dette trykket er forståelig, på bakgrunn av at psoriasis er en kronisk sykdom for de fleste. Selv om biologisk medisin som betegnelse høres fint ut, så er det to viktige forhold ved denne medisinen:
- immunforsvaret svekkes
- medisinen er svært kostbar
Svekket immunforsvar gjør at man lettere kan få infeksjoner. Den høye kostprisen er det til syvende og sist fellesskapet som må betale. Det er derfor utarbeidet en veiledende behandlingsanbefaling for psoriasis vulgaris (1). I denne veiledningen så stilles det krav til mer tradisjonell behandling som skal være forsøkt først, før biologisk medisin er aktuell.
Behandlingstrapp
Ingen pasienter er like og legen din må individualisere behandlingen ut fra hvor mye psoriasis du har, og hvordan din psoriasis påvirker livskvaliteten din.

Første trinn: Lokalbehandling
Har man et begrenset utbrudd av sykdommen, skal det først forsøkes det som kalles lokalbehandling, det vil si bruk av bad og smøring med skum, kremer eller salver. I praksis dreier det seg om kortisonholdige produkter, gjerne i kombinasjon med D-vitaminliknende substanser. Slik smøring krever imidlertid en ofte betydelig egeninnsats og gode daglige rutiner. Som jeg pleier å si: man må smøre seg ikke bare med kremen man har fått, men også med tålmodighet.
Andre trinn: Lysbehandling
Kommer man ikke i målet med smørebehandlingen kan medisinsk lysbehandling forsøkes. Dette lyset inneholder en stråling som kalles UVB, og som tilbys hos mange hudspesialister som har offentlig avtale, eller på hudavdelinger ved sykehus landet over. Det finnes også tilbud om klimabehandling (2), som er spesielt aktuell for de som har redusert tilbud om lysbehandling der de bor.

– Vondt når huden sprekker og blør

5 myter om psoriasis
Tredje trinn: Behandling med medisiner (ofte tabletter)
Dette trinnet innebærer at man må bruke medisiner, som ikke bare reduserer din psoriasis, men også påvirker andre deler av kroppen, og derfor må følges opp med blodprøver for å avdekke bivirkninger. De to mest aktuelle er:
- Methotrexat: påvirker benmargens produksjon av immunceller.
- Acitretin: A-vitaminliknende stoff som nedregulerer celledelingen i huden. Denne medisinen kan gjerne kombineres med lysbehandling med UVB.
Fjerde trinn: Biologisk medisin
Biologisk medisin representerer øverste trinnet i trappa vår.
- TNF-hemmere (TNF= Tumor Nekrose Faktor)
- IL-17 hemmere (IL= InterLeukin)
- IL12/23 hemmere

Psoriasis: biologisk behandling

Hudlege: Dette betyr riller på neglene
