Stygge arr

Spørsmål

Morn
Jeg har noen arr på brystet. Legen min sa at jeg kasnkje hadde en hud sjukdom som gjørde at det ble produsert for mye arrvev når jeg rispet meg osv. Etter at jeg fjernet en føflekk fra brystet har jeg nå en kul,som er like irriterende som føflekken,kan denne kulen fjernes?

Mann, 19 år

Svar

Hei!

Hudsykdommen som legen din refererte til er vel egentlig ikke en sykdom, men mer en tendens til å lage mye arrvev etter sår og inngrep i huden. Dette fenomenet kalles keloid, og er vanligere feks i Afrika enn her hos oss i Norge. Likevel kan det være at du produserer mer arrvev enn andre, og spesielt gjentatte skader på samme sted kan føre til en kraftig arrvev.

Forandringene kan av og til bedres på ved ulike metoder, les på linken over til høyre.

Det kan også tenkes at du bare tilfeldig har fått litt mye arrvev på en spesiell plass, og det er ikke sikkert at du har keloid. Er arret moderat og forandringen liten kan man forsøke å operere igjen og sy det pent og forsiktig sammen. Snakk med legen din hvis du synes er så plagsomt at du vil bli kvitt den.