Spørsmål om arr

Spørsmål

Hei,

Jeg lurer på en ting angående bruk av kortisonkremer. I juni var jeg hos hudlege for å fjerne tre føflekker med laser. To av dem var på ryggen, mens den tredje er på brystkassen (litt ovenfor brystene). Føflekken jeg fjernet på brystkassen ble litt verre; arrdannelsen ville ikke stoppe, så jeg dro tilbake til hudlegen ca 6-7 uker etter behandlingen (litt sent) for kontroll. Der fikk jeg injeksjon (usikker på hva slags medisin det var) i arret på brystkassen, samt en kortisonkrem jeg skulle bruke på arrene på ryggen (de så noenlunde fine ut, men han anbefalte denne kremen for at verre arr ikke skulle danne seg der også). Jeg spurte om jeg skulle bruke kremen på arret på brystkassen også, men da fikk jeg beskjed av han om at siden han hadde sprøytet inn medisin i den, skulle jeg bare la den være til neste kontrolltime som skulle være 5 uker senere.

Jeg må ha misforstått ham; arret ble slettes ikke bedre etter 5 uker, og på neste time sa han at det var fordi jeg ikke hadde benyttet meg av kortisonkremen på brystkassen i tillegg til de på ryggen. Jeg fikk derfor klar beskjed om at jeg faktisk skulle bruke den på brystkassen allikevel, selv om den hadde blitt sprøytet med medisin.

Kremen jeg snakker om heter Dermovat, og inneholder "ekstra sterk steroid". Jeg fikk beskjed om å bruke den i 7 dager på, så ta 7 dagers pause, i inntil ett år helt til arret var blitt bedre.
Det er nå kanskje 3-4 uker siden sist jeg var der, og arret har igjen blitt enda rødere. Jeg har denne gangen gjort som hudlegen sa, og brukt kremen 7 på og 7 dager av. Det som har skjedd er at jeg har fått mange små, kviseliknende prikker ved arret, og på et lite område rundt arret. De klør ikke, men er synlige og sjenerende. Hva kommer dette av? Er det en allergisk reaksjon på kortisonkremen?

Takk for svar!Relevante sykdommer/medisiner: Dermovat 0,05% krem

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Du har altså fått et forhøyet arr etter laserbehandling. Dette ser vi noen ganger. Vi deler slike arr inn i to grupper. Den du sannsynligvis har er såkalt hypertrofisk arr. Det vil si opphøyd og noe rødt arr i behandlet område. Noen får også keloide arr (som fortsetter å vokse), men det er vanligst hos de med mørk hudtype.

Behandlingen du for arret ditt høres ganske standard ut. Injeksjon av kortison er mest brukt av hudleger. For opphøyde arr må de fleste ha flere injeksjoner for å få det flatt. Injeksjonene hjelper mot fortykkelsen og hevelsen, men mindre mot rødhet. Kortison krem kan gjerne brukes som et supplement slik du har gjort. Rødhet i arr forsvinner av seg selv over måneder/år og det vil bli hvitt etter hvert. Fargelaser har vært benyttet, men generelt er det liten hensikt å bruke penger på det da det blir avbleket av seg selv.

Kvisene du har fått nå er mest sannsynlig som følge av at du har brukt dermovat. Vi ser dette ikke helt sjelden hos de som bruker denne kremen. Det er ikke en allergisk reaksjon, men en følge av kortison på huden. Behandlingen for kvisene er å ta en pause fra dermovat og heller bruke en kvisekrem på området. Basiron er reseptfri. Hvis du vil prøve senere igjen med kortison kremen vær obs. på om dette skjer igjen. Hvis du har fått laserbehandling på føflekker bør man være obs. på at det ikke kommer tegn til at føflekken kommer tilbake.

Svaret blir på generelt grunnlag da jeg ikke får sett deg. Hvis arr problemet vedvarer ta gjerne turen innom din hudlege for vurdering av behov for ytterligere injeksjoner. Håper det var litt bakgrunnsinformasjon til nytte, og legger ved en link under. Lykke til!

http://dermnetnz.org/dermal-infiltrative/keloids.html

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn