Solbrenthet og svie

Spørsmål

Hei. Jeg sendte inn et spørsmål for litt siden (Akne, rødhet og isotretinoin). Det er som du skrev sikkert sant at det er vanskelig å evaluere rødheten på nesen under isotretinoin-kuren, men det er en ting til jeg må få på det rene. Jeg skrev at jeg hadde blitt kraftig solbrent med blemmer på nesen forrige sommer, og jeg frykter at den resterende rødheten skyldes at huden ikke gror ordentlig igjen. Når man ser nærmere etter mangler det et tynt lag med hud det huden ble svidd av. Veldig rart mtp på at det ar gått over 1 år. Jeg legger ved et bilde av nesa noen dager etter den ble brent ifjor sommer så har du det andre nylige bildet fra det andre spørsmålet. Kan det være at huden har mistet evnen til å produsere det helt ytterste laget av hud? Isåfall når kan jeg regne med at det gror igjen. Kan nærmest ikke ta på nesen uten å føle at jeg tar på et sår.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

En episode med kraftig solbrenthet kan gi en “skade” på huden som kan gi misfarging (blodkar eller hyperpigmentering) som vedvarer. Huden vil fortsatt ha full evne til å gjenbygge seg. Hvis det er tilkommet et synlig arr kan noen oppleve vedvarende sårhet og rødhet. Men en vil forvente dette normaliserer seg over noen måneder.

Jeg synes det er vanskelig å forklare sterk sårhet på nesen 1 år i etterkant. Hvis konklusjonen ved undersøkelse er at det er en følge av solbrenthet vil det gå over. Ved usikkerhet om årsak tas noen ganger en liten hudprøve for å utelukke andre årsaker som kan gi sårhetsfølelse. Hvis det periodevis kommer blemmer i området, tas en viruspinne for å utelukke herpes.

Etter en solbrenthet er normal behandling med en solstift, og gjerne en silikonbasert krem slik som cicaplast eller kelocoat en periode. Ved svie i huden vil man kunne bruke xylocain gel som kortvarig bedøver huden.

Det rent kosmetiske som rødhet bør fint kunne behandles med lokalbehandling eller laser etter kuren.

Klarer ikke gi deg klarere svar. Det er vanlig å ta en kontroll hos hudlege mot slutten av en isotretinoin kur. La hudlegen din se på dette problemet spesifikt ved neste kontroll.

Håper svaret var til hjelp!