Røde flekker i ansiktet etter kviser

Spørsmål

Hei! Jeg holder på med en Roaccutankur, kvisene er helt vekk, det er bare små røde flekker etter kvisene. Jeg er 23 år. Jeg har brukt forskjellige kremer, Aberela, Differin, Obagi Clear og Obagi blender for å fornye huden. (Ikke alle på en gang). Jeg syns ikke det er lett å få vekk disse røde flekkene som ikke er arr (ikke groper i huden). Jeg tenkte jeg bare skulle lese om hudtransplantasjon på nettet, men fant ikke så mye i forbindelse med min type hud. Jeg har nemlig hørt om en som fikk transplantert ny hud i ansiktet pga alvorlige kviseproblemer. Mitt spørsmål er derfor: kan man transplantere ny hud til ansiktet? Isåfall, hvordan foregår denne prosessen? Hva med resultatet? (Disse spørsmålene skulle jeg egentlig stilt til plastikkirurgisk personell) Mvh jente 23, lei av hudproblemer

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner du har vært plaget med huden din. Du holder nå på med en Roaccutan kur. Dette er den mest effektive behandlingen mot kviser, og et stort flertall blir kvitt kviseplagene sine etter endt kur.

Hovedspørsmålet ditt er om vi transplanterer ny hud til ansiktet for hudplager etter kviser. Svaret på dette er nei. Det gjøres ikke for plagene du har. Det er nok også grunnen til at du finner lite informasjon om dette på nett. Dette vil ikke gi noe pent resultat, og målet ditt er jo at ansiktshuden skal bli bedre. Transplantert hud vil ha annen farge enn resten av huden i ansiktet, og det vil være arr som ikke blir pene. Det jeg synes du bør vurderes for er laserbehandling. Dette er langt mer effektivt, og vi har flere aktuelle lasere i dag. Jeg diskuterer disse under. For de fleste laserbehandling bør det gå 1-2 år etter endt Roaccutan kur. Jeg vil anta at du går til en hudlege eller tilsvarende spesialist under Roaccutan behandlingen. De kan gi deg mer informasjon om hva som er mest aktuelt for deg.

Du beskriver røde flekker i huden som ikke er arr. Den mest effektive behandlingen for rødhet i hud er bruk av fargelaser eller IPL laser. Denne behandlingen er svært trygt. Fargelaser (PDL) sender ut lys med høy energi i huden som fjerner synlige blodkar og rødhet. Man trenger som regel flere behandlinger for å få et godt resultat. IPL laser fungerer litt annerledes sender ut lys bestående av mange ulike bølgelengder. Lysenergien trenger ned i huden uten å affiser det øverste hudlaget. Den fjerner også rødhet, og jevner ut pigment i huden.

Du skriver at du ikke har arr etter kvisene dine, og det er veldig bra. Akne arr kan være vanskelig å behandle. En av de bedre behandlingene for dette i dag er fraksjonert laserbehandling.

Som sagt… Du bør avslutte Roaccutan kuren. Deretter kan du vurderes for laserbehandling. Kirurgisk behandling høres ikke ut som et alternativ for deg. La en spesialist i hudsykdommer styre behandlingen av huden din, og ikke ufaglærte. Jeg er sikker på at med riktig behandling at du vil bli veldig fornøyd. Ha en god sommer!

Noen linker/referanser
Smit JM, Bauland CG, Wijnberg DS et al. Pulsed dye laser treatment, a review of indications and outcome based on published trials. Br J Plast Surg. 2005 Oct58(7):981-7.
http://www.emedicine.com/derm/topic519.htm
http://www.dermnetnz.org/procedures/lasers.html
http://www.dermnetnz.org/procedures/ipl.html
www.dermatologi.no

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-