Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pigmentflekker og arr i huden

Spørsmål

Hei. Jeg hadde en del plager med kviser da jeg var yngre, og jeg har på grunn av dette fått en del arr rundt haken. De kan se ut som små rynker. Jeg ble derfor avhengig av å bruke sminke for å dekke mest mulig over dette. Nå går jeg på Diane, og kvisene er helt borte. Jeg fikk også beskjed om å ta litt solarium, og dette hjalp også veldig. Problemet nå er at jeg ikke klarer å vende meg av med å bruke sminke (jeg bruker et pudder fra Kanebo). Jeg har en masse mørke flekker, og huden ser helt forferdelig ut uten sminke. Jeg synes heller ikke at sminken ligger noe fint på. Jeg renser huden morgen og kveld med produkter fra Estetique, og avslutter med fuktighetskrem. Hva slags råd har du for å bli kvitt alt dette stygge? Noen mente at det kunne være pigmentflekker på grunn av p-pillene. Jeg kan ikke skjønne at det kommer av solariumet, da jeg har vært flink til å bruke solfaktor. Andre mener at jeg burde bruke noe som heter fruktsyrebehandling. Dette har jeg hørt kan gjøre det hele enda verre? Hva gjør jeg? Jeg er helt fortvilet.

Relevante sykdommer/medisiner: Diane p-piller

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. For det første er det flott å høre at du ikke har problemer med kviser i dag. Pigmentforandringene du har i ansiktet kan skyldes flere ting. Solarier som du har brukt kan gi brune flekker i huden. Man kan også få brune flekker etter kviser (post-inflammatorisk hyperpigmentering). Diane, som du bruker, kan forårsake noe vi kaller melasma. Spesielt kombinasjonen Diane og sollys øker risikoen for denne tilstanden. Her får man brune pigmentflekker i ansiktet.

Jeg svarer på spørsmålene dine punktvis under.

1. Hvis du fortsatt tar Diane, kan det være lurt på bytte til Yasmin. Den har færre potensielle bivirkninger, tilsvarende effekt mot kviser og er et bedre prevensjonsmiddel.

2. Sminke har aldri noen gunstig effekt på huden. Sminke tetter igjen porer og øker risikoen for at du får kviser igjen. Forsøk behandlingen under, og se om du klarer å bruke mindre sminke.

3. Pigmentflekker i huden
a. Det mest effektive her vil være en krem som inneholder A-vitaminsyre og hydroquinone. Dette skrives ut av hudleger. Hydroquinone bleker flekkene over flere uker.

b. Solfaktor: Du bør bruke dette om sommeren. Sollys øker risikoen for nye flekker.

c. Et alternativ til Hydroquinone er å bruke Skinoren (Azealinsyre). Det kan også ha en gunstig effekt mot pigmentflekker.

d. Jeg anbefaler deg å ikke gå i solarier. Det fører til rynker, økt pigment i huden og hudkreft over tid.

e. Fruktsyrebehandling og glykolsyre kan ha en gunstig effekt, men jeg tror du vil ha mer nytte av kremene over.

4. Arr rundt haken
Arr etter kviser er vanskelige å behandle. Det har kommet flere lasere på markedet, men dessverre er denne behandlingen relativt kostbar og tilbys kun privat. Disse laserne (for eksempel Fraxel og Mosaic fraksjonert laser) kan gjøre arr penere og mindre uttalte, men fjerner dem ikke helt. Man trenger flere behandlingsrunder, og dette kan bli kostbart. Disse kan også ha en gunstig effekt mot pigmentflekker.

Jeg er overbevist om at huden din vil bli bra med god behandling. Det vil ta noe tid før kremene får tid til å virke. En hudlege vil være det rette stedet for deg å begynne, og da huden er viktig for oss er det vel verdt pengene å investere i en time hos en hudlege.

Håper svaret var til noe hjelp for deg, og jeg ønsker deg en god sommer!

http://www.farmatid.no/id/202

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-