Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Piercing i navlen etter operasjon for navlebrokk

Spørsmål

Jeg har en datter som ble operert for navlebrokk i overkant av navlen da hun var 6. Nå er hun 15 år og ønsker navlepiercing på samme sted. Er dette uproblematisk, eller gir det risiko for komplikasjoner?

Kvinne 15
Svar

Hei!

Et brokk er en defekt i bukveggen som tillater at innhold fra bukhulen kan presse seg ut av buken og kanskje helt opptil under huden. I et navlebrokk er det nesten alltid kun fettvev som presses ut, og da gjennom en liten åpning i muskelhinnen (fascien) under navlen. Når man opereres for navlebrokk i barnealder så dyttes brokkinnholdet inn på plass dersom det står ute, og muskelhinnen lukkes med ett eller flere sting.

Piercing settes gjennom huden og litt av fettvevet som er under huden, og piercingen skal gå på utsiden av muskelhinnen. Såfremt hun ikke har fått et brokk på nytt igjen så skal det ikke være noe mer fare for komplikasjoner sammenlignet med andre som ikke er operert for navlebrokk. Et lite obs er om hun en gang i fremtiden skulle bli gravid, så er det generelt en høyere risiko for at det kan oppstå navlebrokk. Da kan det være en ide å fjerne piercingen så ikke innhold fra bukhulen kan komme i kontakt med et fremmedlegeme som også er i samtidig kontakt med hud.

Ellers vil jeg anbefale dersom man først har bestemt seg for å ta en piercing at man gjør det på et godkjent studio/senter, som har erfaring med den aktuelle typen piercing, og som kan gi god informasjon i forkant og oppfølging dersom det oppstår komplikasjoner.

Med vennlig hilsen,

Ivan