Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser

Spørsmål

Sliter med kviser både på rygg, bryst og ansikt. Er snart 23 år og skulle tro man skulle være ferdig med sånt da, har hatt problemet i 3-4 år. De siste 2-3 årene har jeg brukt Basiron for ansiktet (stort sett hver natt), og det fungerer, men er veldig sterkt for huden og jeg blir veldig tørr. I tillegg merker jeg at hvis jeg slutter med det så kommer problemet tilbake. Det er alt fra små gule til store rød som noen ganger etterlater arr. Sånn som det er nå dusjer jeg hver morgen, og vasker ansiktet før jeg legger meg, og tilfører fuktighetskrem for at huden ikke skal etterlates tørr (som jeg har lest man skal gjøre...) Bruker ikke noe såpe e.l. i ansiktet. Problemene på rygg og bryst får jeg ikke gjort så mye med selv, og det forsvinner da heller ikke. (Bortsett fra at jeg tar Omega-3 daglig, har faktisk hjulpet litt tror jeg) Tar ikke noe medisiner eller noe lignende. Kan jeg slutte med Basiron på noen måte? Eller fins det alternativer? Eller kan problemet fjernes en gang for alle? HJELP! Mann, 22 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Den gode nyheten er at det er mye som kan gjøres for å få kontroll på kviseplagene dine. Det er ikke uvanlig å fremdeles ha kviser i din alder, og det er all grunn til å oppsøke behandling for å få kontroll på plagene og unngå å få arr. Når man har kviser på rygg, bryst og ansikt slik du beskriver vil de fleste leger vurdere at det er riktig å gi deg tablettbehandling. Førstevalg er som regel tetracyclin tabletter. Dette er antibiotika tabletter man tar over flere måneder som har god effekt på kviser. Det kombineres som regel med lokalbehandling som A-vitaminsyrer (differin, epiduo, aberela), basiron eller dalacin. Hos den store majoritet har dette svært god effekt. Etter avsluttet tablettbehandling bør man som regel fortsette med lokalbehandling en periode. Kommer plagene tilbake kan man ta tetracyclin tabletter på nytt.

De med uttalt arrdannelse og uttalte kviser vurderes for Roaccutan behandling. Dette er en ganske kraftig kur som går over flere måneder som hos mange ”kurerer” kviseplagene. Det høres ikke ut som du er kandidat for slik behandling i dag, men nevner det slik at du har hørt om det. For Roaccutan behandling må bør man først innom en hudlege.

Så hva bør du gjøre?
Du bør oppsøke din fastlege for en vurdering. Ta gjerne med dette svaret. Behandlingen over er på resept, så det betinger at du tar deg tid til et legebesøk.

Du kan lese mer om kviser, kvisebehandling og tablettbehandling på linkene under. Håper svaret var til hjelp og lykke til!

http://www.dermnetnz.org/acne/acne-vulgaris.html
http://www.dermnetnz.org/treatments/tetracycline.html
http://www.dermnetnz.org/treatments/isotretinoin.html
http://www.dermnetnz.org/acne/acne-treatment.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-