Kviser etter barbering

Spørsmål

Hei.

Jeg er en gutt på 17 år som har hatt problemer med kviser siden jeg begynte å barbere meg for et par år siden. De kommer mest på sidene av haka. Jeg får noen ganger også kviser andre steder, men det er jo normalt - men jeg har altså fått kviser på haka etter at jeg begynte å barbere meg. Det kommer mye mer rett etter barbering, men kvisene er der hele tida, enten jeg sparer til skjegg eller ikke. Jeg har prøvd Dalacin og differin. Jeg går nå på Tetracyclin; jeg har prøvd dette i tre måneder, men det hjelper ikke. Jeg har lest litt om Tretinoin (Aberela); kunne det kanskje ha hjulpet? Jeg har også fått mange små, røde arr i ansiktet som synes uansett om det er kviser der eller ikke, og jeg er veldig rød i huden. Det dreier seg for det meste om komedoner som til slutt blir røde og irriterte, og så blir de gule. Jeg får sjelden store betente kviser; kvisene utvikler seg fra små "nupper" i huden som aldri går bort. Det begynner å bli veldig plagsomt; jeg har ikke lyst til å gå ut - jeg går bare ut når det ser OK ut. Jeg drar aldri på fester, for jeg vil ikke drikke alkohol på grunn av at jeg kan bli verre av alkohol. Jeg har mange ganger ringt til jobben og sagt at jeg er syk på grunn av at jeg ikke har lyst til å gå ut når det er på sitt verste. Håper på svar. PS. Jeg har forresten byttet ut barberhøvler, maskiner, after shave - alt. Jeg vasker ansiktet morgen og kveld.

Mvh Gutt 17

Mann, 17 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet. Utslett etter barbering er vanlig. Noen er mer utsatt for å få dette enn andre. Det er flere råd som du kan følge (som du ikke har prøvd enda). Jeg ser at du allerede har forsøkt både Dalacin, differin og tetracyclin. Dette er vanlig behandling. Jeg legger her ved noen råd du kan følge.

1. Jeg tror du vil være mest tjent med å bruke Basiron gel. Jeg vet ikke om du har forsøkt dette enda. Bruk det etter at du har barbert deg. Den inneholder benzoylperoksid, som dreper bakterier i huden og har en viss effekt mot tilstopping av utførselsgangene for hårene. Den er reseptfri og kan brukes etter barbering, samt om kvelden.

2. Du må gjerne bruke Aberela. Det er en sterkere utgave av differin. Den bør brukes om kvelden, og kan gi noe irritasjon. Den forebygger tilstopping av hårsekkene, og bedrer hudormer. Den kan kombineres med Basiron (men huden kan bli noe irritert).

3. Kremene over kan kombineres med tetracyclin (hvis du tar dette for øyeblikket).

4. Å bruke ren høvel er selvfølgelig viktig. Det kan være gunstig å ikke barbere hver dag.

5. Hudvask eller pads med glykolsyre etter barbering kan også ha en gunstig effekt. Det kan irritere huden, så man må prøve seg litt frem hva man tåler.

6. Unngå fete kremer og andre hudprodukter som tilstopper porene.

Jeg håper rådene over vil hjelpe deg. Hvis plagene varer til tross for behandlingen over, kan en hudlege vurdere deg for Roaccutan-behandling. Dette er siste utvei, og ikke et førstevalg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-