Komedoner

Spørsmål

Hei!

Jeg har iløpet av de siste månedene fått mange komedoner på nese kinn og hake. Jeg har alltid hatt fin, nordisk, tynn hud, men nå er det altså en ekspolosjon av svarte prikker, og det komme bare flere og flere. Jeg har blitt fristet til å klemme på de, og mistenker at det har kommet flere pga dette, kan det stemme? Grunnen til at jeg skriver er at jeg har panikk for haken min som er blitt helt ujevn og "bølgete" når jeg snakker og slik beveger på den. Jeg er redd at dette er pga av arr etter klemming, at den har blitt "klumpete" hvis du skjønner? På bildet "presser" jeg haken ned (det er mye verre i virkeligheten) og det er da desse "bølgene" kommer. Haken min har alltid vert helt slett (og er en viktig del av min identitet). Jeg har fått resept på aberela av legen min, men har ikke begynt behandling enda.
Nå er jeg altså livredd for at haken min vil forbli "bølgete"!!!

1) Er det noe jeg kan gjøre for å "slette haken ut" igjen? Vil aberela hjelpe med det, dersom jeg smører den på haken?
2) Hvilke renseprodukter og kremer vil du anbefale når man bruker aberela? Er det ellers noe jeg bør vere obs på når jeg bruket aberela, for å få best mulig effekt? (Jeg vet dette med sol, og evt.hudirritasjoner)
3) Kan arr som komme av uklemming av komedoner forsvinne?
4) Jeg har fått mørke (gulbrune) flekker under munnvikene (der sitter det mange komedoner), er det noe jeg kan gjøre for at de skal forsvinne?
5) Jeg vet at du ikke anbefaler hudpleieserier, men jeg spør likevel, da jeg generelt ikke har tiltro til hudpleiere. (Har fuktfattig hud, men samtidig mye talg).
4) Er det noe annet du kan anbefale meg å gjøre/bruke for komedoner og denne "bølgete haken" (tabletter el.l)?

Jeg håper virkelig det er håp for å få haken min glatt og fin igjen (det er denne som bekymrer meg mest nå) og at talgproduksjonen i ansiktet normaliserer seg.

Ser frem til svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du er altså plaget med sorte prikker i huden på nese og hake. Når du klemmer på dem opplever du at det kommer flere. Svarer på spørsmålene dine under.

1. Sorte prikker i huden slik du beskriver er som regel åpne komedoner. De kan behandles på flere ulike måter. I første omgang forsøkes som regel ulike kremprodukter. Et godt førstevalg kan være epiduo som åpner tette porer og har en antibakteriell effekt. Aberela er et annet alternativ, men er noe mer irritativt.

2. Et vanlig problem vi ser som hudleger er at klemming på huden gjør et problem større, eller forhindrer tilheling. Hvis du merker at du har tendens til dette bør du være veldig bevisst på å unngå det under behandlingen. Å klemme på huden kan være fristende, men er så og si alltid en forverrende faktor.

3. Kan ikke se noen direkte relasjon mellom bølgene du føler på haken og på bildet og hudforandringene. Vi har alle en muskel på haken som heter mentalis. Den kan gi et bølgete preg når denne muskelen trekker seg sammen. Noen oppsøker lege av kosmetiske grunner med dette, og da kan i utvalgte tilfeller vurderes botox for å få denne muskelen til å slappe av.

4. Hvis du bruker aberela eller epiduo bør man bruke en mild ansiktsrens. Apotekets renseprodukter er mer enn bra nok. Unngå renseprodukter med høy konsentrasjon av glykolsyre eller salisylsyre som også kan gi hudirritasjon kombinert med A-vitaminsyre. Jeg tror du er best tjent med overnevnte produkter på resept i første omgang.

5. Klemming på huden kan gi arr, og disse er vanligvis permanent. Således er det viktig å unngå arr, og få optimal behandling for hudplagene.

6. Det er vanskelig å vurdere munnvikene dine utifra bilde. Dette er ikke noe vanlig sted for komedoner, og jeg kan ikke se dem. Vanligst årsak til misfarging i munnvikene er munnviksbetennelse (perleche). Det kan skyldes en soppinfeksjon, og behandles deretter.

Så hva bør du gjøre?
Jeg skjønner dette er noe som plager deg veldig. Vil anbefalt deg at du oppsøker en hudlege, da det er enklere å gi konkrete og personlige råd etter en slik vurdering. Aktuelt er å få satt opp en behandlingsplan for deg i forhold til hudormer og undersøkelse av munnvikene. Det finnes mange behandlingsalternativer man kan vurdere, så her er det kun snakk om at du etablerer kontakt med en hudlege som kan følge deg og sette opp kontroller under behandlingen. Legger ved noen linker under der du kan lese mer. Lykke til!

http://www.oslohudlegesenter.no/hudormer-hid-88.html
http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-akne---kviser.html
http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-perleche.html

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-