Hudspørsmål

Spørsmål

Hei

Jeg har nettopp fyllt 26 år. Jeg har vært plaget med akne i 20 årene og har hatt to runder med isotretinoin. Før sommeren fikk jeg kviser i kinnene og ba legen om resept på Zalna. Jeg visste at Zalna inneholdt tretinoider som kunne motvirke rynker og var derfor motivert for å bruke denne. Den siste uken har jeg helt plutselig fått svært sjenerende dype furer fra nesen og ned til haken(nasoboal folds-som jeg har googlet meg frem til at det heter). I tillegg klør og svir det i disse og huden flasser.

Jeg tar dette svært tungt. Jeg har vært påpasselig med å bruke solfaktor 50 i ansiktet de dagene jeg er utendørs, men jeg har dessverre ikke vært obs på at dette også skal brukes innendørs(fordi UVA strålene som gir rynker visstnok går igjennom vinduer). I tillegg er det først de siste årene jeg har brukt solfaktor 50, de siste 5 årene har jeg vært dum nok til å tro at SPF 30 var nok, og før der igjen har jeg brukt faktor 20 (på 5-6 sydenferier og om sommeren hjemme i Norge og på fjellet). Jeg brukte ikke solkrem daglig før jeg ble 25. Jeg føler nå at jeg har ødelagt huden min for alltid. Som om ikke dette var nok har jeg ikke alltid holdt meg unna sukker, og jeg har hatt for vane å sove på siden/magen (forsøker å vende meg av dette). Er det mulig å rette opp i noe av denne skaden eller er den uopprettelig ?

Bør jeg avbryte behandlingen med Zalna?(brukt i 7 uker).

Kan fraksjonert co2laser rette opp i noe av skaden jeg har påført huden min? Jeg vil helst vente så lenge som mulig med injeksjoner, men slik jeg ser ut nå er det bedre enn å ha disse skjemmende furene.

(PS. Bilde viser ikke hvor ille det virkelig er).

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på de punktvis under.

1. Zalna er en krem vi bruker mye mot uren hud. Den inneholder antibiotika, samt tretinoin (A-vitaminsyre).

2. Dype rynker og linjer vil ikke kunne oppstå som følge av Zalna eller over en så kort tidsperiode. Tørrhet og irritasjon i huden kan forekomme. Det er overveiende sannsynlig at linjene du ser skyldes at huden er tørr og irritert. Her tror jeg å slutte med zalna, samt å tilføre en mild fuktighetskrem, vil løse problemet. Det er ingen grunn å bekymre seg om at huden skal være “skadet” eller “endret” som følge av behandlingen.

3. Du trenger ikke å bekymre deg for din bruk av solkrem. Solfaktor 15 vil være tilstrekkelig på de aller fleste dager, og 30 er anbefalt hvis man er mye ute i sol. Vanligste feilen er å ta på for lite av kremen, slik at den faktiske faktorene blir mye lavere. Det er ikke nødvendig å bruke solkrem innendørs. Du har beskyttet deg svært godt utifra beskrivelsen din.

Så hva bør du gjøre?
Jeg ville sluttet med zalna, og kun brukt fuktigheskrem noen dager. Fraksjonert CO2 laser vurderes i utvalgte tilfeller ved dype arr, og en skal da ha vært kvisefri i forkant en periode på 6-12 måneder. Det virker rimelig at en hudlege ser deg, og vil anse det lite sannsynlig at du har noen hudskade.

Håper svaret var til hjelp