Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap i ung alder

Spørsmål

Hei,

Min samboer har i lengre tid (6mnd+) slitt med betydelig hårtap, håret tynnes vedlig ut,
I hovedsak flekkvis.
Hun har PCOS (mye hormonplager), Kollagenose/SLE). Hemiplegisk migrene, fibromyalgi, raynaud syndrom, kronisk smertsyndrom.
Har gått ned betydelig i vekt, fra 120kg i Januar, til 78 kg pr nå, altså på 8 måneder ca.
Hun tar multivitamin, omega-3, B-vitaminer, folsyre, D-vitamin, og sink. Alt dette kunne hjelpe mot hårtap har vi lest. Men har tatt dette i flere måneder nå med liten eller ingen effekt. Har ikke forsøkt jern tilskudd, ei heller Priorin. Tar fast blodoprøver pga medisineirng for sykdommene, alle disse er helt fine. Kan det være verdt å prøve en av de jern/priorin?
Hun hadde en nyresvikt for 2 år siden, fikk da cellegift for dette, fikk hårtap, men de sa at dette kom til å vare i kanskje 1 år, dette bedret seg å håret kom tilbake.
Har for 6 uker siden startet på Imurel 100mg dag, men dette er kun 6 uker til nå, å hårtapet har ikke blitt forverret. Hårtapet har vart i 6 måneder ca, muligens noe lengre. Tar også Plaquenil 400mg dag. Tidligere gått på Metformin 1000-1500mg dag, men sluttet på dette for 3-4 måneder siden pga bivirkninger. Har mye utslett i hodebunnen, som blir til sår hvis man tar på det eller klør. Det klør noe av og til, det er som små prikker/rundinger med utslett i hodebunnen, eller sår muligens. Hun var hos hudlege for sommerful utslett i ansiktet for en stund siden, de konstaterte at hun har hudlupus.

Hva er årsaken til hårtapet? Hva kan gjøres? Vil dette avta å bedre seg? Hvordan hjelp kan hun få tak i for dette? Dette lurer vi veldig på da disse tilskuddene som kunne hjelpe mot hårtap er forsøkt å få alternativer igjen ut fra hva vi kjenner til å har lest om.
Hva kan være nærliggende å tro er grunnen til dette hårtapet?
Vi synes det er tungt å godta denne store påkjenningen hårtap er for henne uten at alt er forsøkt først.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet dit. Svarer på spørsmålene dine under.

1. I første omgang bør man ta stilling til årsak.

A: Hvis hårtapet er flekkvis vil vanligste årsak være alopecia areata. Her ser man hårløse flekker hvor huden under ser normal ut. Hvis det er rødhet og irritasjon rundt hårsekkene kan flekkvis hårtap skyldes andre tilstander, inklusiv noes om heter lichen planopilaris. Lupus kan gi flekkvis hårtap I sjeldne tilfeller, da som regel med tegn til arr i huden i same partier. Denne vurderingen vil man ofte kunne gjøre ved en undersøkelse av hodebunn.

B: Ved diffust hårtap og tynt hår hos kvinner er det visse testerman bør ta. Viktigst er en blodprøve med jernlagre, hormonprøver og stoffskifte. PCOS som du nevner i spørsmålet kan være assosiert med tynt hår. Periodisk tynt hårtap kan også utløses av sykdom eller stress (telogen effluvium).

Du kan lese mer om vanlige årsaker til hårtap her: https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-h-m-h%C3%A5rsykdommer.html

2. Det du/hun bør gjøre er å oppsøke en hudlege. Vi vil ofte klare å gi svar om årsak ved en undersøkelse. Ved usikkerhet tas en liten hudprøve (biopsi) som kan være til hjelp.

3. Behandling du spør om vil avhenge helt av årsaken. Så det er ikke noen klare svar her. Det er liten hensikt å ta f.eks. jerntilskudd hvis man har normale blodprøver. Eksempelvis finnes det medisiner som stimulerer hårtap ved PCOS. Lupus og alopecia areata behandles noen ganger med kenacort (kortison) injeksjon i huden.

Håper svaret over var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp. I konklusjon, oppsøk en hudlege som er spesialist for en vurdering.