Er jeg arrdanner?

Spørsmål

Hei!
For noen år siden fjernet jeg en føflekk på ryggen (ikke ondartet). Arret etter dette inngrepet ble en klump på ryggen (ca 1,5 cm i diamter) som til tider klødde. Jeg gikk deretter til samme lege som fjernet denne arrdannelsen.
Denne klumpen kom tilbake nok en gang, så jeg kontaktet derfor den samme legen. Han så på arret (er som en klump av hud), og mitt arr atter BCG vaksinen (som er veldig markert). Han mente da at jeg danner lett arr, og at det er ikke noe å gjøre med denne klumpen. Da arret klør stort sett hele tiden, og ikke er noe pent har jeg følgende spørsmål; Er det ikke mulig å fjernet arret for godt? Hva betyr det at jeg er en arrdanner? Hva om jeg velger å ta tattoovering, vil det bli noen komplikasjoner av det?

MVH Arr, 25år

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Det er riktig at noen danner mer arrvev enn andre, dette kan ha forskjellige alvorlighetsgrader, noen danner svært mye arr, de kan være store og skjemmende, mens andre har lettere grader av arrdanning.

Det medisinske uttrykket for slike kraftige arrdannelser er keloid, og ofte er det personer av negroid rase som har denne tendensen.

Hvis legen din mener at du lettere danner slike markerte arr bør du være forsiktig med å ta tatoveringer.

Her er en link fra New Zealand om keloid:
http://www.dermnetnz.org/dna.keloids/keloid.html