En liten kul under huden på ei lita jente

Spørsmål

Hei! Min datter på 1.5 år har over flere måneder (jeg tror siden august-september) klødd seg på låret på en plass. I starten korte hun seg til blods og vi foreldre tenkte at det var fordi hun hadde klort seg opp at hun ikke ville la området ligge i fred. Vi klarte omsider å få det til å gro, men hun fortsatte å klore på et sted og har begynt å bli sår igjen. I dag under stell ble jeg oppmerksom på en tydelig hard kul under huden der hun klorer. Har naturlig nok bestilt legetime til henne, men skriver til dere for å prøve å roe oss litt ned inntil da.
Hun har fulgt vanlig vaksinasjon og fikk siste vaksinasjon i låret i april / mai. Kan det være vaksinen som har kapslet seg inn og fortsatt er der så lenge ettet? Vil det isåfall klø. Er jo selvfølgeligger redd det skulle dreie seg om alvorlige ting som kreft.

Håper på snarlig svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

For det første ville jeg aldeles avgjort trygt lagt fra dere tanker om kreft. Det er det naturligvis ikke. Spesielt kjennetegnes ikke kreftsvulster av at de klør. Jeg kan nok selv uten å se jenta, si dere at det jeg regner det som praktisk talt sikkert, at ikke dette handler om noe alvorlig i det hele tatt, men eksakt hva det er, kan jeg naturligvis ikke si uten å undersøke henne.

Jeg synes din hypotese om sammenheng med vaksinen, ikke høres helt sannsynlig ut, men en skal jo aldri si aldri. Vet du det stedet hun klør, er eksakt det stedet vaksinen ble satt? Samme lår? For hvis ikke det er det, så er det garantert ikke noen sammenheng, ihvertfall. Hør evt i morgen med helsesøster som satte vaksinen, om i hvilket lår den ble satt, så får du avklart akkurat den saken.

En liten kul under huden kan også være en lymfeknute eller en fettkul, det er det klart vanligste.
Og så tenker jeg også at kanskje kløen i seg selv har igangsatt en ond sirkel med irritasjon, sårskorpe, fortykket underhud, evt en liten blodansamling eller arr under huden, og så har den irritasjonen disse tingene har forårsaket, forverret og vedlikeholdt kløen, og det er gradvis dannet seg en arraktig fortykning. Dette er selvfølgelig bare høyttenking, og ingenting sikkert.

Et fremmedlegeme som er innkapslet, kan det være mulig? F.eks. en torne fra hagen i sommer, en liten flis?

Jeg har som du forstår, ingen mulighet for å si noe sikkert uten å kjenne på dette, så det er fint at du har fått bestilt en time så du får sjekket dette. Dekk til området med et plaster permanent fra nå av, slik at hun ikke får klødd på det. Og la være å tenke på kreft.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-