Behandling av arr etter kviser

Spørsmål

Jeg har tidligere hatt problemer med akne og har arr etter dette, det var egentlig ganske ille.

Brukte noe som heter Isotretinoin Orifarm som er imot akne, men legen nevnte noe angående man ikke må utsette seg selv for mye sol. Noe sol ble jeg jo utsatt for selvfølgelig. Er en stund siden dette, men kan det være dette dannet sprengte blodkar i tillegg til arr?

Hvilke behandlinger er anbefalt for mitt tilfelle?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Før man tar tak i arr etter akne, pleier vi å vente 6-12 måneder etter avsluttet isotretinoin. Rødfarge i arrene blekes mye over en slik periode uten behandling.

2. Det er flere ulike behandlinger man kan vurdere for arr slik du beskriver. Det må vurderes individuelt, og hva som er hovedproblemet. Oversikten ser du under:

A: Rødhet og sprengte blodkar kan behandles med en karlaser. Dette gjøres i hovedsak hos hudleger.

B: Ujevn og ruglete hud (atrofiske arr) kan vurderes for fraksjonert laserbehandling. Det er en laserkirurgisk prosedyre med mål å få en glattet ut arrene. Du kan lese mer her:

https://www.oslohudlegesenter.no/behandlinger-laserbehandling-akne-arr.html

C: Fortykkede arr behandles med en kortison sprøyte (kenacort). Dype søkk kan noen ganger behandles med en liten mengde såkalt filler.

D: Ice pick arr (små tynne groper) kan i dag vurderes behandlet med en teknikk som heter TCA cross. Det er kun aktuelt for de med lys hud.

Som du ser over er det flere tiltak som gjøres for å forbedre arr. I første omgang tilråder jeg du oppsøker en hudlege, så du får en individuell vurdering. Oversikt over muligheter finner du over.

Håper svaret var til hjelp!