Arrplastikk på gammelt brannsår

Spørsmål

Jeg har et arr på venstre side av halsen. Det er 1,5 cm bredt og 6 cm langt. Jeg fikk kokende vann over fjeset da var jeg 10 år gammel. Arret er tynt og blir rødt av og til. Kan det reduseres gjøres mindre synlig?

Svar

Behandling av akutte brannskader og senskader etter gamle brannskader er en stor del av den plastikkirurgiske virksomheten ved offentlige plastikkirurgiske avdelinger.

Et arr på halsen på 6*1 cm kan vanligvis fjernes i sin helhet og sys sammen direkte. Du vil da få et tynt arr som er 6 cm langt. Det er selvfølgelig avhenig av hvordan arret løper på halsen og om huden rundt er normal i elastisitet eller om den også er stiv etter skaden. Dette er et lite inngrep som nok kan gjøres i lokalbedøvlese. Arr på halsen vil ofte lage en uelastisk streng som man med fordel kan bryte opp ved å legge inn et sikksakmønster (w-w plastikk) eller Z (Z-plastikk) i det nye arret.

Dersom du ikke har noe løshet i huden på halsen, må defekten dekkes enten med et fritt hudtransplantat eller med at hud roteres inn fra nabområdet, bryst eller skulder. Dette er større inngrep, og det er ikke sikkert at resultatet blir så mye bedre enn det arret du har i dag.

Det at du har ventet til du ble voksen med å gjøre noe med dette, gjør at du har mindre risiko for å utvikle tykke, irriterte arr etter et slikt korrigierende inngrpep, og trolig får du et finere arr nå enn hvis dette hadde vært forsøkt gjort da du var i vekst.

Håper svaret kan være til hjelp.