Arr etter vannkopper - mørke pigmentflekker.

Spørsmål

Arr etter vannkopper - mørke pigmentflekker.

Jeg lurer på om det er noen mulighet å fjerne arr etter vannkopper. Jeg har oppsøkt flere hudklinikker uten hell. Det virker som de fleste klinikkene er entydige når det kommer til at det er ikke mye som de kan gjøre med disse runde vannkopp arrene. Flere har fortalt meg at ettersom jeg har mørk hud ( mørke pigmenter), vil det gjøre det enda vanskeligere og mer komplisert , nærmere en umulighet å fjerne det. Men så har jeg lest på nettet at pigmenter kan blekes med hydroqinone 4% og tretinoin 0.05%. Leste at dette er den billigste og beste løsningen. Men jeg er fortsatt usikker, og frykter at jeg kan gjøre arrene mer synlig.

Bildene: Jeg har lagt ut 3 bilder som illustrerer det hele. Man ser at det er tre "runde" vannkopper, der den første er mulighens mest merkbart (dypest og mørkest). Mens de to andre, spesielt den siste, ikke er så særlig synlig. Jeg vil legge til at for 10-12 mnd siden så tok jeg Restylane ( etter oppfordring fra en hudlege, den eneste av de mange jeg hadde en vurderingstime hos ). Det er muligens at dette førte til til arret som du der på bildet ( de to siste) ble mindre synlig enn den første. Jeg vurderer å ta restylane igjen. Burde jeg heller kontakte en kirurg(operasjon), dersom ingenting annet funker?

Men vil først gjerne få din ekspertise først.

Dette har pågått i over 2-3 år, og jeg har fortsatt ikke fått en endelig løsning\svar på å fjerne\redusere arret mitt etter vannkopper.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du har altså vært uheldig og fått arr etter vannkopper med økt pigmentering rundt arrene. Du har mørk hudtype. Du har brukt restylane under det ene arret med noe effekt.

På generelt grunnlag så er arr vanskelig å behandle. Den gode nyheten med arr er at de som regel blir mindre synlige med tid over måneder og år. Arrene er relativt små, og jeg synes det mest synlige er økt pigmentering (hyperpigmentering) i området. Dette kan forsøkes behandlet med kremer med hydroquinone slik du nevner. Noen har god effekt, mens andre liten. Det varierer fra person til person. Dette kan kun skrives ut på resept, og etter time hos lege.

Arrene på bildet ditt er lett nedsunkne. Restylane er en filler, som tilfører volum. Hvis du har hatt god effekt av dette tidligere, er det ingen fare å benytte behandlingen igjen. Effekten av Restylane virker 3-9 måneder, så en slik behandling må gjentas hvis effektiv. Hva gjelder fjerning av arr kirurgisk er dette vanskeligere. En vil da erstatte et lett nedsunket arr, med et rett arr som ofte ikke er kosmetisk penere. Husk ellers at vi alle legger større merke til slike forandringer selv enn andre rundt oss.

Så hva bør du gjøre?
Tilråder du oppsøker den hudlege du har vært hos tidligere. Du kan der få vurdering med tanke på en å forsøke en blekende krem, samt evt. Restylane. Ellers er solkrem lurt å bruke på området om sommeren, da det reduserer pigmentforskjeller.

Håper svaret var til hjelp og lykke til!