Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trening og ny diagnose lavt stoffskifte

Spørsmål

Hei. Jeg er relativ sunn og frisk. 168cm, 69kg. Arbeider som flyger. Jeg driver med landeveissykling som hobby. Jeg har trent godt den siste tiden og i Januar syklet jeg ca. 900km. Trener gjerne kondisjon mellom 1.5 - 2 timer 4-5 ganger i uka. Opplever ingen spesielle symptomer. Tok en blodprøve. Den viste TSH 49, T4: 1.6, T3: 1.6. Det ble også fortalt noe om ant-TPO som jeg ikke husker. Føler dog at jeg jeg har problemer med vektnedgang i relasjon til treningsmengde og kcal inntak. Ble satt på Levaxin 50 første uken, deretter 100. Er dette en fornuftig plan, og kan jeg fortsette å presse meg på trening med disse verdiene. Hvilepuls 41-45 gjerne. Andre tips du kan gi meg?

Mann 42
Svar

Hei,


I og med at du har trent på denne måten lenge og ikke har noen vanskeligheter med det, er det greit at du fortsetter å trene. For mange som driver med såpass intens trening, er øket tretthet ofte et problem før de til slutt får vite at de har lavt stoffskifte, og det kan være det første symptomet de merker. Vi anbefaler ofte at folk med lavt stoffskifte driver med trening, både aerobisk trening og styrketrening for å bygge opp muskler. Det at du har problemer med vekt er ikke så rart da stoffskiftehormoner kontrollerer mye av dette, og et lavt stoffskifte gjør det vanskelig å gå ned i vekt. Nå som du står på medisiner kommer nok vekten til å gå ned litt. Du har forøvrig en helt normal BMI, dvs at vekten din per i dag ikke er for høy eller for lav på papir. Medisinene du står på virker fornuftige, og du kommer til å måtte gå og sjekke blodprøver jevnlig inntil hormonnivået er stabilisert og man finner den riktige dosen for deg. Etter det blir det årlige prøver for vedlikehold. 


Stoffskifte regulerer mange ting i kroppen, blant annet blodtrykk, kolesterolnivå, vekt, psykologisk velvære, temperatur, appetitt, og søvn. Lavt stoffskifte kan gi høyt blodtrykk, høyt kolesterol, dårlig søvn, depresjon, vektøkning, dårlig søvn, muskel og ledd smerter, hud og hår forandringer og mer. Det er med andre ord en veldig viktig sykdom å ta fatt i. Når pasienter har ny diagnose høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, eller klager over andre symptomer som nevnt over, er noe av det første man sjekker en TSH fordi dette er en potensielt reversibel årsak, og fordi det er veldig viktig å ta fatt i det slik at kroppen ikke lider under stoffskiftehormonmangel. 


Hjerte-kar systemet er sterkt påvirket av stoffskiftehormoner, både direkte via virkning på hjertet og årene, og en øket risiko for arrytmier, og også indirekte via høyt kolesterol.  Derfor er det å være veltrent en fordel slik at man holder hjertet sitt så sunt som mulig. Jeg vet ikke når du fikk diagnosen høyt blodtrykk, men det er verdt å følge blodtrykket ditt nå som du blir behandlet for lavt stoffskifte og se om det normaliserer seg slik at du kanskje kan gå ned på dosen med carvedilol. Jeg ville også anbefale at man sjekker en lipidprofil nå og hvis kolesterolet er høyt, sjekke det igjen om 6 måneder og se om det har gått ned. Jeg ville ikke starte kolesterolbehandling hos deg inntil stoffskiftet ditt var normalisert og man sjekket lipidnivåer igjen. 


Et tips er at det har vist seg at å ta Levaxin på en fastende mage, ca en time før frokost, gir best absorpsjon. For mange er det vanskelig å vente en hel time med å spise, men hvis du klarer det, er det veldig fint. I tillegg har kaffe vist seg å sette ned absorpsjonen av tabletter, men ikke av gelcaps hvis du tar Levaxin i gelcap form. Dvs at hvis du tar tablett bør du unngå kaffe og mat i en time etter at du tar Levaxin, hvis du tar gelcap behøver du bare unngå mat. 

Lykke til videre.


Mvh,


Nina Bryhn, MD


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-