Stoffskiftesykdom?

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 36år med to barn på 2,5 og 4år. Begge ble fullammet, men sluttet for ca 1,5år siden. Ble for ca 1 år siden utredet for revmatiske lidelser da ledd, spesielt fingre, var vonde og kunne ikke brukes normalt. Har stabilisert seg, men har fortsatt tidvis vondt i kroppen; ledd (kne, ankler, fingre), vondt i bekken og korsrygg. Uregelmessig og lange sykluser, har småblødning fra eggløsning til mens, før kraftig mens i 5/6 dager. Trøtt, selv om jeg nå sover godt, sovner hver ettermiddag, dubber tidvis av ved middagsbord, eller i lek med barna. Konsentrasjonsproblemer, vanskelig å fokusere i samtaler, glemmer mer. Oppfarende, ofte nedstemt og lavt selvbilde/negative tanker om egne prestasjoner. "Flakkende" blikk og svimmel ved raske bevegelser, følelse av at gulv heller. Økt hårvekst i ansikt. Null sexlyst, og tenner ikke. Ingen tegn til leddlidelse når dette ble testet, men har nå høye verdier av anti tpo. Kan legge til at livet de siste 4 år har vært preget av alvorlig syke barn, flere dødsfall i nær familie og andre krevende situasjoner. Derfor har jeg antatt at situasjonene har gjort meg sliten, noe legen er enig i. Men nå er dette bak oss og livet har vært bedre og roligere i lang tid. Barna er friske og vi sover bedre. Likevel er jeg unormalt sliten, har vondter, depressiv etc. Har det sammenheng med anti tpo, og burde jeg testet behandlig for stoffskifte? Takknemlig for råd. Fastlegen vil se det an.

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Nå er jeg gynekolog, og ikke endokrinolog (spesialist i hormonsykdommer ut over det gynekologiske), men jeg skjønner at det må være noe galt med deg, med alle dine symptomer.  

Mye av det du beskriver av symptomer stemmer med lavt stoffskifte. Tretthet, muskelsmerter, uregelmessige blødninger, redusert sexlyst, depresjon osv. Du har fått påvist antistoffet tpo, som kan tyde på at du har en autoimmun sykdom i skjoldbruskkjertelen. Det kan i starten øke stoffskiftet, men senere medføre lavt stoffskifte. Det er ikke uvanlig at autoimmun stoffskiftesykdom kan oppstå etter en fødsel.  Du bør helt klart få en grundig utredning av ditt stoffskifte (med TSH som vil være forhøyet og fritt T-4 som vil være lavt ved lavt stoffskifte).  

Hvis det foreligger en autoimmun sykdom i skjoldbrustkjertelen, så kan det også være autoimmune sykdommer med svikt i andre hormonproduserende organer som binyrer og bukspyttkjertel. Det bør utredes.  

Jeg synes absolutt ikke at det er noe man skal ‘se an.’ Du kan evt. be din fastlege om henvisning til spesialist i endokrinologi. Du må stå på for å få utredning. 

Jeg håper inderlig at du kan få hjelp. (Det er enkelt å tilhøre tyroxin som er behandlingen ved svikt i skjoldbruskkjertelen).  

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn