Lavt stoffskifte behandling

Spørsmål

Hei. Har siden 2008 testet meg jevnlig på grunn av litt forhøyet TSH ved helsesjekker. Verdiene var normale under graviditet i 2009 og 2011. I 2016 var verdien TSH på 5,1. T3 på ca 4 og t4 på 14. Ingen medisin da, men beskjed om å ta nye prøver senere. Ble ikke gjort, men tok nå i januar. Samme verdi men TSH 4,6. Nå i februar var TSH 4,8. Same verdi på det andre. Legen ringte og ba meg begynne på levaxin 50mikrogram. Eg bruker ingen medisiner ellers, trener jevnlig, spiser alt eg kommer over, er normalvektig. Huden og kroppen er veldig bra, syns eg selv. Til alderen å være. Hadde en del håravfall i haust. Og kan til tider være slapp om vinteren. Har kanskje lagt på meg maks 2 kg siste året. Kan bli fort stiv under trening ute, når kroppen blir varm og svetter mye og det er kald trekk. Da skal det ikke mye til for at feks kjaken blir stiv. Kan kjennes som om det er vanskelig svelge. Men tyggegummi hjelper mot dette. Dette er det eneste eg kommer på som plager meg. Hva tror du? Bør jeg begynne med tabletter?? Kjenner selv jeg er veldig i tvil.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Du sier ikke noe om man har målt anti-TPO (anti-tyreoperoxidase antistoff ) verdier. Disse indikerer ofte autoimmun skjoldbruskkjertel sykdom. Nasjonale retningslinjer for hypothyreose sier følgende:

  • Ved subklinisk hypotyreose gjentas TSH- og fritt-T4 måling etter 2-3 måneder, og levotyroksin bør vanligvis tilbys ved TSH-konsentrasjon vedvarende > 10 mIE/L, ved struma eller tidligere tyroideakirurgi.
  • Svært høyt titer med anti-TPO styrker indikasjonen for behandling.
  • Ved subklinisk hypotyreose med vedvarende lettgradig TSH-forhøyelse (TSH-konsentrasjon mellom øvre referansegrense og 10 mIE/L) er det uvisst om levotyroksinbehandling er nyttig, og behandlingsindikasjon må avgjøres individuelt. Tilstedeværelse av symptomer forenlig med hypotyreose kan gi grunnlag for en 3-6 måneders prøvebehandling.

Jeg foreslår at du spør legen din om det er målt høye anti-TPO verdier, og hvis du har det, da ville jeg begynt behandling. Hvis du ikke har høye anti-TPO verdier kan du diskutere med legen din som kjenner deg hvorfor han/hun mener det er best for deg å ta medisiner. 


Mvh,


Nina C Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-