Knute/cyste på skjoldbruskkjertelen.

Spørsmål

I februar måtte jeg begynne med astmamedisiner (inhalasjon Ventoline og Symbicort, senere Seretide) etter sykehusinnleggelse pga lungeinfeksjon med pustebesvær. Fra ca mars hadde jeg en følelse av å ha en klump i halsen, ved skjoldkjertel/strupehodet, ubehag ved svelging/snakking/soveleie osv, også mye kremting. Dette ble tolket som reaksjon på inhalasjonsmedisinene, alternativt globulus. I juli ble det påvist en 10mm knute,evt cyste, på skjoldkjertelen,etter at jeg ba om en CT.. Ingen biopsi pga størrelsen og fordi blodprøver i mars var normale mtp hormonverdier. Jeg har siden ca juni slitt med ekstrem tretthet, uopplagt, følelse av å være nedstemt (er liksom aldri helt glad), gråter lett, økende verking i muskler og ledd. Siden jeg mistet min mor i oktober 2017,samt at både jeg selv var syk i 9 uker ned disse lungebesværene, og at min mann ble akutt stent-og pacemaker-operert i mai etter infarkt, har jeg sett på dette som en naturlig psykisk reaksjon på alt dette. Imidlertid vet jeg jo at disse symptomene også kan samsvare med ubalanse i stoffskiftet. Mitt spørsmål er: er det mulig at en cyste på skjoldbruskkjertelen kan påvirke denne så raskt at verdier i mars var normale men at det kan ha skjedd forandringer til nå? Bør jeg insistere på nye blodprøver, eller kan jeg stole på at alt er normalt? Pr idag er legens plan at det skal tas ny CT om ca 6-7 mndr. Jeg er 60 år, i grei fysisk form forøvrig, trener, spiser sunt, røyker ikke, minimalt alkoholinntak, lett forhøyet blodtrykk som er godt regulert, i full jobb i barnehage. Siden jeg måtte «stå på» litt vedr denne klumpen, som altså viste seg å ikke være bare noe jeg «følte» jeg hadde(har), vil jeg gjerne ha en second opinion/beroligelse vedr denne knuten/cysten.

Kvinne 60
Svar

Hei,


De fleste knuter i skjoldbruskkjertelen er ikke farlige. Når det er sagt, så er det vanlig praksis i mange land at man tar en ultralyd av en knute man finner feks på et CT. Dette er for å vurdere bedre om det er en cyste eller om det er flere knuter, og for å se om det er noen tegn på at det er kreft i knuten. Avhengig av din tidligere bakgrunn, (har du hatt strålebehandling, har du noen i familien med kreft i skjoldbruskkjertelen, eller noen i familien med mange polypper i tarmene), gir det en høyere sjanse for kreft i skjoldbruskkjertelen. Hvis man ikke har noen av disse risikofaktorene, så tar man i Norge ultralyd først hvis knuten er over 15mm (se lenke under,) og dette er grunnen til at de ikke har gjort det for deg enda.


Ultralyd gir bedre innsyn i anatomi og karakter på knuten, dvs man ser bedre om den er en cyste eller ei, om den har visse karaktertrekk som gjør at man vil ta en biopsi, og om det er andre knuter. I tillegg ser man bedre anatomien i nakken. Det at du fikk dette litt abrupt gjør at jeg nok ville vært ekstra påpasselig med å sjekke deg videre, på tross av retningslinjer, men legen din har fulgt god klinisk praksis. 


Jeg vet ikke hva din TSH var da du ble sjekket i mars, men basert på den kliniske presentasjonen du nå forteller ville jeg sjekket TSH igjen. Avhengig av om den er normal, lav eller høy, ville man så evt gå videre med enten biopsi, scintigrafi, en type røntgenundersøkelse, medisiner, eller ingenting.


Det kan godt være at du har en situasjonsbetinget depresjon basert på alt som har skjedd rundt deg, men iom at man har funnet en knute, ville jeg absolutt sjekket deg videre og ikke tatt for gitt at symptomene dine skyldes alt som har skjedd. Hvis man finner at stoffskiftet ditt fremdeles er helt normalt, og at knuten er ufarlig, da kan man begynne å snakke med deg om å evt behandle en depresjon med terapi eller medisiner eller begge. 


http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/skjoldbruskkjertelkreft/diagnostikk/ultralyddiagnostikk#Utredningavtilfeldigefunnavknuterithyroidea


Lykke til.


Mvh,


Nina C Bryhn, MD