image: Kan jeg ha sekundær / sentral hypotyreose?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha sekundær / sentral hypotyreose?

Spørsmål

Hei Jeg er en dame på 52 år, aktiv, full jobb og føler meg frisk. Lurer på om jeg kan få ditt syn på mine prøver de siste årene vedr latent stoffskiftesykdom. Ved en helsesjekk for noen år siden fikk jeg påvist høyt anti-TPO (346 fra 2012 og 440 i 2015). Fikk da beskjed om at jeg har latent stoffskiftesykdom. Har siden dette vært jevnlig hos lege for å måle dette.

Her er de siste tallene på: frittT4 : mai 2015 - 15 // april 2017 - 13 // desember 2017 - 12 // februar 2019 -12 // mai 2019 -11 // februar 2020 - 10.

Har også målt TSH de samme dagene: TSH: mai 2015 - 1,70 // april 2017 - 1,50 // desember 2017 - 1,39 // februar 2019 - 1,39 // mai 2019 - 2,74 // februar 2020 - 1,64.

Jeg får altså lavere (men innenfor ref.omr) T4 for hvert år, men normal til lav TSH. Hvis jeg skal utvikle lavt stoffskifte, så skulle statistisk min TSH økt, siden T4 blir lavere og lavere. Iallfall for primær hypotyreose.

Har vært på MR - fant ikke noe unormalt. Har tatt mange blodprøver hos lege, men har du noen råd jeg bør ta opp med legen til uken? Har bestilt ny time for blodprøvesjekk av måling av fritt T4 og TSH, samt jern og D-vitaminprøver.

Har jeg noe som heter sekundær hypotyreose eller non-thyroidal illness? Er det fare for binyrer her, eller noe jeg bør undersøke videre/ta opp med legen? Føler meg i grei form, har selvsagt dager jeg er sliten, men det har vi vel alle.

Eneste tilfellene jeg føler meg syk er at jeg kan få svimmelhetsanfall og kvalme når jeg går på ski/jogger i skog og mark. (får det ikke ved jogging på mølle).

Har fint blodtrykk: 123/75.

Skal til utredning for svimmelheten hos øre/nese/hals-spesialist (krystallsyken, finne ut det) - eller kan det ha sammenheng med stoffskifteprøvene. Håper på et grundig og analyserende svar.

Mann 52
Svar

Hei.

Dine blodprøver taler ikke i retning av primær (vanlig) hypotyreose, og det er fordi du har normale til lave TSH-verdier. De pleier jo å stige med synkende FT4-verdier, for å stimulere skjoldbruskkjertelen til å produsere med FT4 (det virksomme stoffskiftehormonet)

Det som heter sekundær eller sentral hypotyreose (to ord for samme ting) kjennetegnes derimot av lave FT4-verdier, men normale eller lave TSH-verdier. Det kalles "sentral" fordi årsaken da kan ligge i sentralnervesystemet (hjernen) i form av forstyrrelser eller sykdom i hypofyse eller hypotalamus, som er hormonutskillende deler av hjernen.

Det er sikkert med tanke på dette at du har tatt MR av hjernen, hvis det er det du har tatt?

Mitt råd til deg er å ta opp med fastlegen din om ikke du bør henvises til en endokrinolog (hormonspesialist) eller eventuelt at legen din diskuterer ditt tilfelle med en endokrinolog. Det hadde nok jeg gjort, om jeg var din fastlege, med et såpass uklart bilde, og med fallende FT4-verdier over år, nå til og med under nedre referanseområde.

En ser ofte at pasienten har færre og lettere symptomer ved slik sentral eller sekundær hypotyreose enn ved primær hypotyreose, og du forteller jo også at du egentlig ikke føler deg spesielt syk. Nå må selvfølgelig det med å ikke føle seg syk på ingen måte tenkes på som et "symptom på en sykdom". Det betyr snarere oftest og som hovedregel at man faktisk ikke er syk heller.

Non-thyreoid illness vet jeg for lite om til å skulle kunne uttale meg om, men det kan også din fastlege ta opp med en endokrinolog.

Jeg vet ikke hvorfor du tenker på dine binyrer i denne sammenhengen, og jeg ser ikke umiddelbart hvordan de skulle kunne være eller bli involvert i dette, men det vil også en eventuelt endokrinolog kunne si noe om, hvis det er et tema.

Jeg håper at mine innspill kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: Shidlovski / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-