Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha begynnende lavt stoffskifte?

Spørsmål

Hei, jeg har det siste året blitt mer trøtt (som regel hele dagen) og sover mer uten å føle meg opplagt. Jeg fryser mer og har fått tørrere hud med flass-utbrudd i hodebunnen og ansiktet. Jeg er fulltidsstudent og henger med på studiene, men tror jeg hadde hatt problemer hvis det ikke hadde vært for digital undervisning og roligere dager pga koronasituasjonen. Det er vanskeligere å lære nytt stoff og jeg må ofte lese ting flere ganger, noe som aldri har vært et problem tidligere. Jeg blir fortere sliten og orker ikke trene så mye lenger. Jeg er glad i å gå på tur og orker lange turer, men jeg trenger som regel to dager å komme meg på i etterkant: jeg blir veldig sliten (kan slite f.eks. med å gå opp trapper) og får vondt i musklene. Jeg har litt muskel- og leddsmerter, disse blir betydelig verre ved fysisk anstrengelse. Jeg tok blodprøver i desember og fikk påvist svak jernmangelanemi (Hb 11.6, S-Ferritin 15). Jeg har svake menstruasjonsblødninger (de har blitt en del svakere enn tidligere) og har ikke endret kosthold (jeg spiser lite kjøtt, men har aldri hatt jernmangel/anemi før). Det er hypotyreose i nær familie. Jeg har blodprøvesvar fra januar 2019, januar 2020 og desember 2020. S-fritt T4 har sunket fra 16.9-16.3-13.7. S-TSH har steget fra 1.6-2.1-2.4. Jeg spurte fastlegen min om endringen i T4 og TSH var noe som burde følges opp og fikk beskjed om at vi kunne vurdere ny prøve om et år. I relasjon til det har jeg noen spørsmål: - Legen min sa at man ikke merker forskjell på T4 16.9 og 13.7, og at det ikke er aktuelt å vurdere hypotyreose/behandling før prøvesvarene er utenfor referansen. Stemmer dette, og i så fall, hva er det basert på? - Prøven desember 2020 ble tatt litt utpå dagen. Stemmer det at TSH synker utover dagen og at den kunne vært høyere hvis prøven ble tatt på morgenen? - I følge Fürst er endring i T4 signifikant. Er det mulig å gi noen grunn til hvorfor T4 har endret seg såpass mye mens TSH ikke har det?

Kvinne 20
Svar

Hei.


Lavt stoffskifte (hypotyreose) er en tilstand som utvikler seg gradvis, gjerne over år, og det er omdiskutert når man skal sette inn behandling, og når man skal se det an og følge blodprøver videre. 

En har også en tilstand som kalles latent eller subklinisk hypotyreose. Det kan for eksempel være i en svært tidlig fase av sykdommen, på vei mot reell klinisk hypotyreose. Den kjennetegnes av forhøyede TSH-verdier, dvs i gråsonen mellom 3,5 og 10, og normale FT4-verdier. Mistanken om subklinisk hypotyreose øker om man får påvist antistoffet anti-TPO, noe legen din kan og etter in mening bør undersøke for ditt vedkommende, for å se om det er en viss sannsynlighet for at du er på vei mot og i en svært tidlig fase av en eventuell hypotyreose. 


Pr idag har du helt normale verdier av både FT4 og TSH, og du er rent laboratoriemessig ikke engang i gråsonen. Men det er ikke noe sikkert "bevis" mot at du ikke kan være i ferd med å utvikle lavt stoffskifte, og at dette kan bli oppdaget ved videre regelmessige kontroller.

Dersom du nå får tatt anti-TPO og det viser seg at du har slike antistoffer, så øker det sannsynligheten for at du kan utvikle reelt lavt stoffskifte over tid. Og hvis det så er dette som er forklaringen på plagene du beskriver nå, så vil man i noen tilfeller forsøke behandling mot lavt stoffskifte med stoffskifte thyroxin (FT4) i for eksempel 3-6 måneder, for å se om plagene da blir mindre. Gjør det det, så taler det ytterligere i retning av at du kan ha et latent lavt stoffskifte, og om du har god effekt av medisinene, er det naturligvis et argument for å fortsette med medisinen. 

Men samtidig er en tilbakeholden med å sette folk på medisiner som må brukes livet ut, naturligvis, for det er det man må hvis en har lavt stoffskifte. Og det er en av grunnene til at en ofte velger å avvente og å følge blodprøvene, for se om det utvikler seg til reelt lavt stoffskifte. Dette må imidlertid holdes opp mot det med at noen mennesker med latent / subklinisk stoffskifte kan ha plagsomme symptomer og vil nyte godt av tidlig iverksatt behandling, fremfor å være plaget i år før en eventuelt diagnose blir stilt.


Dette er et dilemma, og din lege kjenner med sikkerhet godt til denne problemstillingen og diskusjonen. Derfor synes jeg at du godt kan diskutere disse forholdene med legen din, og få tatt anti-TPO, for å se om det øker sannsynligheten for at du kan ha en hypotyreose under oppseiling, og at det derfor kanskje kan være verd å gjøre et forsøk med stoffskiftemedisin.


Det er imidlertid svært viktig å være klar over at symptomene ved hypotyreose, inklusiv de du beskriver at du har, er ganske så uspesifikke, og kan ha usedvanlig mange andre årsaker, både medisinske og ikke-medisinske.

Trøtthet for eksempel, det skyldes oftere ikke-medisinske enn medisinske årsaker. 

Omtrent alt vi opplever, tenker og føler kan medvirke til lave energinivåer og trøtthet, for eksempel bekymringer, frustrasjoner, kjedsomhet, for mye å gjøre, for lite å gjøre, konflikter osv osv. 

Derfor er det noe vi ganske ofte ser, at personer ser at de "har" alle symptomene på lavt stoffskifte, og derfor tenker at det må være forklaringen, mens det kanskje har helt andre årsaker. Dette betyr igjen at din lege må undersøke deg grundig og bredt for å se etter andre forklaringer på din trøtthet og dine plager, for listen over mulige forklaringer er i utgangsgpunktet tilnærmet uendelig.


Her kan du lese en god artikkel om TSH-verdier m.v., inklusiv dette med døgnsvingninger:


https://relis.no/content/4910/Diagnostikk-og-oppfolging-av-hypotyreose:-Har-provetakingstidspunkt-noe-a-si-for-TSH-verdien


Jeg siterer:

"Ved gjennomgang av laboratoriehåndbøkene til seks store norske laboratorier angis ingen spesielle forholdsregler i forhold til når prøvetaking av TSH bør skje. Flere laboratorier angir at døgnvariasjoner ikke antas å ha konsekvenser for diagnostikken og oppfølgingen."


Det er slik at TSH er høyest mellom midnatt og tidlig morgen, og synker utover dagen, men dette har ingen konsekvens for vurdering av tidspunkt for prøvetaking og for det å stille diagnosen lavt stoffskifte, jfr ditt spørsmål.


Jeg håper at informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-