Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap, vektøkning og svimmelhet

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 36 år, 169 cm og 73 kg. Blodtrykk 105/67.Jeg er i god fysisk form, og trener styrke og går turer. For et års tid siden så begynte jeg å verke i hender og føtter, være utnaturlig kald (basal kroppstemp 35,6). Jeg mister veldig mye hår (har prøvd alt av vitaminer og hårprodukter), svimler,blir av og til helt "tom",litt glemsk og surrete.Har prøvd å begynne å jogge igjen, men kroppen og pusten vil ikke henge med. I sommer begynte vekta mi å gå oppover tross et inntak på ca 1500 kcal. Jeg har sjekket stoffskifte og resultatet var TSH: 1,5 Ft4: 17,7 Ft3: 3,4 Alle andre prøver var fine(jern,vit osv) Legen mener stoffskiftet er helt fint. Det jeg lurer på er om det kan være lavt allikevel. Ft3 ligger vel i grenseland? Hva bør jeg gjøre videre?

Kvinne 36
Svar

Hei,


Stoffskifteprøvene dine ser fine ut selv om din T3 er litt lav. Fri T3 kan være lav av og til selv uten stoffskiftesykdom, og fordi TSH'en din er normal og ikke en gang mot den høyere enden av spektrum for TSH, tviler jeg på at symptomene dine er grunnet stoffskifteproblemer. Lavt stoffskifte gir høy TSH, og høyt stoffskifte gir lavt TSH. I og med at du har symptomer, og hvis man ikke finner en annen grunn, ville jeg  fulgt blodprøver hos deg i en begrenset tidsperiode, for eksempel et år, for å se om det er en endring over tid da noen mennesker begynner å merke stoffskifteproblemer før vi ser det på blodprøver. 

Samtidig er det klart at du har symptomer som gjør at du blir hemmet i hverdagen. Jeg ville gått tilbake til fastlegen og forklart hva du kjenner og hva du oppdager, og diskutere med ham eller henne om du bør sjekkes for andre sykdommer, du bør ha en grundig fysisk undersøkelse, kanskje til og med inkludert hårprøver for å se objektivt hva som skjer med håret ditt (dette er det av og til dermatologer som gjør, men alle kan gjøre det.) 

Jeg regner med at legen din sjekket for kjønnshormoner som FSH og LH. Hvis dette ikke ble gjort kunne du spørre om det kan gjøres da det kan være at du er i en tidlig overgangsalder. 

Jeg vet ikke om du tar kosttilskudd eller andre medisiner, men disse må også vurderes i tillegg til familiebakgrunn og å sjekke vekten og temperaturen din hos legen for å følge vekten og se om den lave temperaturen du rapporterte er din daglige temperatur. 

Det er en årsak til at du føler deg som du gjør, og sammen med fastlegen din håper jeg at du finner svaret.

Lykke til!


Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-