Lavt stoffskifte kan være lett å overse, men er relativt vanlig

Symptomene på lavt stoffskifte kan være diffuse og mangeartede. Flere av symptomene opptrer også ved andre sykdommer.

SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Produserer blant annet stoffskiftehormoner. Kronisk betennelse i kjertelen er den vanligste årsaken til lavt stoffskifte. Foto: Explode / Shutterstock / NTB
SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Produserer blant annet stoffskiftehormoner. Kronisk betennelse i kjertelen er den vanligste årsaken til lavt stoffskifte. Foto: Explode / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lavt stoffskifte er en sykdom som kan være lett å overse. Symptomene er ofte diffuse og med symptomer fra mange forskjellige organsystemer. Tidlig i sykdomsforløpet kan lavt stoffskifte faktisk være helt uten symptomer.

Stoffskiftehormoner i ubalanse

Skjoldbruskkjertelen ligger foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer stoffskiftehormonene tyroksin, også kalt T4, og trijodtyronin, T3. Dette er hormoner som regulerer stoffskiftet.

Produksjonen av stoffskiftehormonene blir stimulert av thyreoidea stimulerende hormon, TSH, som blir dannet i hypofysen.

Ved lavt stoffskifte er mengden av stoffskiftehormonet T4 i blodet for lavt, mens mengden av TSH i blodet er for høyt.

Symptomene kan være noe helt annet

Lavt stoffskifte kan gi et bredt spekter av symptomer, blant annet tretthet, svimmelhet, smerter i ledd eller muskler, vektøkning, ødem, konsentrasjonsvansker, tiltaksløshet, forstoppelse, tørr hud, muskelkramper, intoleranse ovenfor kulde og langsom puls.

Les mer om symptomene ved lavt stoffskifte her.

Kan det være noe annet?

Mange av symptomene ved lavt stoffskifte er også vanlige ved andre sykdommer. Viktige diagnoser som kan forveksles med lavt stoffskifte er:

Autoimmun tyreoiditt er den vanligste årsaken

Det er flere årsaker til lavt stoffskifte. Den hyppigste årsaken er Hashimotos sykdom. Det er en kronisk autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen som fører til gradvis redusert evne til å produsere skjoldbruskkjertelhormoner.

Hashimotos sykdom er relativt vanlig og rammer omkring fem prosent av den voksne befolkningen. Den er over fem ganger vanligere hos kvinner enn hos menn.

Det er graden av betennelse og ødeleggelse av det normale vevet i skjoldbruskkjertelen som bestemmer om man utvikler lavt stoffskifte. Det er nemlig mange som har tegn på kronisk betennelse i skjoldbruskkjertelen, men som ikke utvikler lavt stoffskifte, fordi betennelsen ikke er så utpreget.

Lavt stoffskifte (hypotyrose) kort forklart. Video: Lommelegen.no Vis mer

Andre årsaker

Lavt stoffskifte kan også oppstå etter behandling med radioaktiv jod eller kirurgi for hypertyreose, svulst i skjoldbruskkjertelen og strålebehandling mot halsregionen. Ulike medisiner kan også medføre lavt stoffskifte, blant annet hjertemedisinen amiodaron og enkelte kreftmedisiner.

I mange utviklingsland er jodmangel som årsak til hypotyreose et stort problem, men i Norge er dette ikke vanlig. Det er likevel flere grupper som er utsatt for mangel på jod, og som bør være oppmerksom på dette.

Lavt stoffskifte kan også oppstå ved inntak av for store mengder jod, da jod kan hemme dannelsen av stoffskiftehormonene.

Lavt stoffskifte kan være medfødt, og ubehandlet kan det føre til varierende grad av fysisk og psykisk utviklingshemming. Alle spedbarn i Norge blir screenet for hypotyreose på tredje levedøgn med en blodprøve.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Diagnosen lavt stoffskifte stilles ved å måle mengden av stoffskiftehormonet T4 og mengden av thyreoidea stimulerende hormon TSH i blodet.

Ved lavt stoffskifte vil T4, og i uttalte tilfeller også T3, være nedsatt, mens mengden av TSH vil være for høy.

I tillegg vil legen av og til bestille blodprøver til måling av unormale antistoffer. Antistoffene kan være med og avklare hva årsaken til det lave stoffskiftet er, og om det er snakk om kronisk- eller forbigående lavt stoffskifte.

I noen tilfeller vil det være nødvendig med en vevsprøve fra skjoldbruskkjertelen.

Hvordan blir lavt stoffskifte behandlet?

Lavt stoffskifte blir behandlet med tabletter som inneholder stoffskiftehormonet tyroksin. Hos de aller fleste vil dette normalisere stoffskiftet og symptomene vil forsvinne.

Behandlingen er typisk livslang, og reguleres ved hjelp av regelmessige kontroll av blodprøver og symptomer. Ved god kontroll av hormonnivåene er leveutsiktene de samme som for friske personer.

I noen tilfeller er det snakk om forbigående lavt stoffskifte. Det kan for eksempel være når det lave stoffskiftet oppstår etter fødsel, eller etter en subakutt betennelse i skjoldbruskkjertelen.

Når skal man søke lege?

Hvis man har symptomer på lavt stoffskifte, bør man snakke med fastlegen om dette. Da symptomene ofte er diffuse, vil legen overveie hvilke andre diagnoser det kan være, og ta blodprøver for å avklare om symptomene skyldes lavt stoffskifte.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer