Hypotyreose – lavt stoffskifte

Hypotyreose er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen, som ligger ved strupehodet på halsen, ikke produserer nok stoffskiftehormoner.

Raske fakta om lavt stoffskifte. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er lavt stoffskifte?

Ved lavt stoffskifte danner ikke skjoldkjertelen nok av de livsviktige stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Det kan gi ulike symptomer som for eksempel slapphet, tretthet, økt vekt, treg mage og tørr hud. Sykdommen utvikler seg som regel langsomt og er livslang. Behandling er tyroksin i tablettform.

Andre navn

Lavt stoffskifte kalles hypotyreose på det medisinske fagspråket, også kalt hypotyreoidisme. Hypotyreose betyr nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen. På engelsk heter tilstanden hypothyroidism.

Normalt stoffskifte

Skjoldbruskkjertelen ligger foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Kjertelen inneholder cirka 3 millioner kuleformede blærer. Inne i blærene blir det livsviktige stoffskiftehormonet tyroksin produsert.

Hvor mye tyroksin som skal produseres blir styrt fra hjernen via hypofysen. Hypofysen stimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage skjoldbruskkjertelstimulerende hormon (TSH). TSH stimulerer til høyere produksjon av tyroksin. Dersom skjoldbruskkjertelen sin produksjon av tyroksin avtar, sender hypofysen ut mer TSH ut i blodbanen.

Tyroksin, også kalt T4, flyter med blodet ut til alle cellene i kroppen. Her blir tyroksin omdannet til trijodtyronin som forenklet blir kalt T3. Det er T3 som i hovedsak utøver den stoffskifteregulerende effekten. T4 og T3 påvirker og øker tempoet i svært mange av de kjemiske prosessene i kroppen.

Ved lavt stoffskifte blir det ikke dannet nok T4 og T3, og det får konsekvenser for mange prosesser i kroppen, og kan gi mange ulike symptomer. Les mer om årsakene til at dette skjer under årsaker.

LES MER OM: Hormonsystemet

LAVT STOFFSKIFTE: Hypotyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere nok tyroksin. Foto: NTB Scanpix/Corbis
LAVT STOFFSKIFTE: Hypotyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere nok tyroksin. Foto: NTB Scanpix/Corbis Vis mer

Utbredelse

Hvor vanlig er lavt stoffskifte? Opptil 2-3% av befolkningen i Norge har hypotyreose. Hos kvinner er det rundt 5 % som lider av tilstanden, mens ca. 1 % av menn har lavt stoffskifte.

Kvinner over 60 år er spesielt utsatt for å utvikle hypotyreose, men mennesker i alle aldre og av begge kjønn kan utvikle tilstanden.

Symptomer på hypotyreose

Symptomer på hypotyreose varierer fra person til person. Symptomene på lavt stoffskifte kan være milde og diffuse, derfor kan tilstanden være til stede lenge før den blir påvist.

Noen av symptomene som kan være til stede ved hypotyreose er:

STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Karan Bunjean / NTB
STRUMA: Struma er en tilstand der skjoldbruskkjertelen er forstørret. Foto: Karan Bunjean / NTB Vis mer

LES OGSÅ: Myter og fakta om forbrenning

Hos spedbarn

Hos spedbarn er symptomene litt annerledes. Ofte har barn som er født med lavt stoffskifte lite symptomer i begynnelsen, men følgende symptomer kan oppstå/være til stede:

  • Gulsott.
  • Forstørret tunge.
  • Tretthet
  • Vansker med å få i seg næring.
  • Slappe muskler.
  • Økt søvnbehov.
  • Hes skrik.

Ubehandlet kan hypotyreose føre til varierende grad av psykisk og fysisk utviklingshemming. Alle spedbarn i Norge blir screenet for hypotyreose på tredje levedøgn med en blodprøve.

Større barn og tenåringer har ofte samme symptomer som voksne, men de kan i tillegg oppleve at de ikke vokser normalt, forsinket pubertet og kan oppleve nedsatt mental utvikling.

LES OGSÅ: Behandling med veksthormoner

Årsaker

Årsaker til hypotyreose kan være:

  • Betennelse i skjoldbruskkjertelen: Den vanligste årsak til hypotyreose i Norge er betennelse i skjoldbruskkjertelen, også kalt thyroiditt. Betennelsen er autoimmun og skyldes at immunforsvaret oppfatter kjertelen som en «fiendtlig inntrenger». Hashimotos tyreoiditt er den vanligste årsaken til betennelse i skjoldbruskkjertelen.
  • Radioaktiv jod: Personer som har fått radioaktivt jod som behandling for høyt stoffskifte vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år.
  • Kirurgi på skjoldbruskkjertelen: En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen.
  • Medisiner: Noen medikamenter kan ha lavt stoffskifte som bivirkning.
  • Hypofysesvikt: En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.
  • Graviditet: Gravide kvinner kan utvikle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen og utvikle hypotyreose under graviditeten. Ved symptomer på lavt stoffskifte hos gravide er det viktig å sjekke stoffskiftehormonene. Kvinner som nylig har født kan utvikle en betennelse i skjoldbruskkjertelen, tilstanden kalles på det medisinske fagspråket postpartum tyreoiditt.
  • Medfødte tilstander. Spedbarn kan ha medfødt underutvikling av skjoldbruskkjertlene, eller være født uten skjoldbruskkjertel.
  • Jodmangel: I global sammenheng er mangel på jod den viktigste årsaken til lavt stoffskifte. Skjoldbruskkjertelen må ha jod for å kunne lage tyroksin. I Norge får vi jod gjennom berikede melkeprodukter, saltvannsfisk, skalldyr og salt som er tilsatt jod. Jodmangel som årsak til lavt stoffskifte er derfor sjeldent et problem i Norge.


Hvem har økt risiko for å få hypotyreose?

  • Alder over 60 år.
  • Kvinner: Kvinner har økt risiko sammenlignet med menn for å utvikle hypotyreose
  • Andre autoimmunsykdommer: Hvis man har andre autoimmune sykdommer har man også økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte.
  • Arv: Lavt stoffskifte er til en viss grad arvelig. Hvis man har nære familiemedlemmer som har problemer med stoffskiftet har man økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte.
  • Personer som er blitt behandlet med radioaktiv jod mot høyt stoffskifte har økt risiko for å utvikle for lavt stoffskifte.
  • Ved gjennomført skjoldbruskkjertel-kirurgi har man økt risiko for hypotyreose.
  • Gravide og de som nylig har født de siste 6 månedene har økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte.

Komplikasjoner

Ubehandlet lavt stoffskifte kan medføre en rekke komplikasjoner.

Myksødem er en akutt og livstruende komplikasjon av ubehandlet hypotyreose som inkluderer lavere kroppstemperatur, lavt blodtrykk og lav pustefrekvens, tilstanden kan medføre koma.

Noen kan også utvikle struma. Når skjoldbruskkjertelen stimuleres på grunn av manglende hormon, kan den vokse og bli større. Dette kalles struma.

En annen alvorlig komplikasjon kan være å utvikle problemer med hjertet. Hjertet kan bli større og man kan utvikle hjertesvikt ved hypotyreose. I tillegg blir det forstyrrelser i kolesterolnivået, og man kan få karsykdom grunnet høyt kolesterol.

Andre kjente komplikasoner hos voksne kan være depresjon, nevropati eller infertilitet.

Ubehandlet hypotyreose hos barn kan føre til varierende grad av psykisk og fysisk utviklingshemming.

Slik stilles diagnosen

Diagnosen stilles basert på sykehistorie, funn ved undersøkelse og blodprøver. Blodprøver som viser forhøyet TSH og lavt tyroksin (T4) er forenelig med lavt stoffskifte.

I tillegg til TSH og T4 kan det tas ytterligere blodprøver for å finne ut av hva som er utløsende årsak til det lave stoffskiftet. Trijodtyronin (T3) er ofte også lavt ved hypotyreose.

Referanseverdier for TSH, T4 og T3

Normalverdiene for voksne er som følge:

  • TSH: 0,20 – 0,40 mU/L
  • T4: 11,0 – 23,0 pmol/L
  • T3: 3,5 – 6,5 pmol/L

Det gjøres oppmerksom på at referanseverdiene kan variere noe imellom de forskjellige laboratoriene som analyserer blodprøvene.

LES MER OM: Stoffskifte: Tester og blodprøver

Behandling av hypotyreose

Behandlingen av hypotyreose er syntetiske hormoner – tyroksin/levotyroksin. Dosen justeres basert på regelmessige blodprøver og symptomer.

Det er flere medisiner som kan interagerer med tyroksin, blant annet jerntilskudd og kalsiumtilskudd. Det er derfor viktig å informere legen om hvilke andre medisiner man tar, dette gjelder både reseptbelagte,- reseptfrie,- og naturlegemidler. I tillegg kan soyabaserte produkter påvirke opptaket av tyroksin.

Prognose

Det er vanlig å leve et helt normalt liv med hypotyreose så lenge tilstanden blir diagnostisert og behandlet.

Kilder:

Opprinnelig skrevet av endokrinolog Geir Hølleland, 2005.
Oppdatert i sin helhet og utvidet av indremedisiner Nina Bryhn, 12.10.2016: Kilder; PubMed, Tidskriftet, Mayo, Thyroid.org, NLM/NIH

Oppdatert av lege Anneli Moholt, 01.03.21. Kilder: Norsk legemiddelhåndbok, Hypotyreose. Furst, S-fritt T4. Furst, S-fritt T3. Furst, S-TSH. Helsenorge, Lavt stoffskifte (hypotyreose) Legevakthåndboken, Hypotyreose. Helsebiblioteket, Pediatriveiledere, Hypotyreose

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer