Hypotyreose - lavt stoffskifte

Hypotyreose er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen, som ligger i strupen, ikke produserer nok hormoner som du trenger.

HYPOTYREOSE: Nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen forårsaker sykdommen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HYPOTYREOSE: Nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen forårsaker sykdommen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte heter hypotyreose på det medisinske fagspråket. Hypotyreose betyr nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen. Det er realtivt enkelt å diagnostisere og behandle hypotyreose.

Skjoldbruskkjertelen ligger foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Kjertelen inneholder cirka 3 millioner kuleformede blærer. Inne i blærene blir det livsviktige stoffskiftehormonet tyroksin produsert.

Hormoner som påvirker stoffskifte

Hvor mye tyroksin som skal produseres blir styrt fra hjernen via hypofysen. Hypofysen stimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage skjoldbruskkjertelstimulerende hormon (TSH). TSH stimulerer til høyere produksjon av tyroksin. Dersom skjoldbruskkjertelen sin produksjon av tyroksin avtar, sender hypofysen mer TSH ut i blodbanen. Tyroksin flyter med blodet ut til alle cellene i kroppen. Her blir tyroksin omdannet til triiodtyronin som forenkla blir kalt T3. Det er T3 som i hovedsak utøver den stoffskifteregulerende effekten. Tyroksin og T3 påvirker og øker tempoet i svært mange av de kjemiske prosessene i kroppen.

Høyt eller lavt stoffskifte - hva er forskjellen?

Lav forbrenning og lavt stoffskifte - ikke det samme

Et mye brukt uttrykk som ligner på lavt stoffskifte er «lav forbrenning». Det er to helt forskjellige ting. De som har «lav forbrenning» vil ha lett for å legge på seg, men er vanligvis ellers friske. De som har lavt stoffskifte har også lav forbrenning, men de har i tillegg andre symptomer som ikke er forårsaket av det lave kaloriforbruket.

Hvor vanlig er lavt stoffskifte og hva er risikogrupper?

Opptil 2-3% av befolkingen i Norge har hypotyreose. Kvinner over 60 er det opptil 5% som lider av det. Kvinner over 60 er altså spesielt utsatt for å utvikle hypotyreose, men mennesker i alle aldre og av begge kjønn kan utvikle dette problemet.

LES OGSÅ: Høyt stoffskifte, hypertyreose

LAVT STOFFSKIFTE: Hypotyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere nok tyroksin. Foto: NTB Scanpix/Corbis
LAVT STOFFSKIFTE: Hypotyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere nok tyroksin. Foto: NTB Scanpix/Corbis Vis mer

Symptomer på hypotyreose

Symptomer på hypotyreose er variable fra pasient til pasient, og det avhenger også av hvor alvorlig graden av hormonmangel er. Til å begynne med merker man ikke så mye til sykdommen, men hvis du ikke blir behandlet, blir symptomene verre ettersom tiden går.

De vanligste tidlige symptomene er økt vekt og tretthet, noe mange avskriver som normalt - også fordi det kan være helt normalt. Ved ubehandlet hypotyreose kan man utvikle mange problemer med helsen som fedme, leddsmerter, kolesterol problemer, infertilitet, og hjerteproblemer.

Liste med symptomer:

image: Hva er stoffskifte?

Hva er stoffskifte?

Hypotyreose hos spedbarn

Hos spedbarn er symptomene litt annerledes. Hos dem ser vi følgende:

 • Gulsott
 • Forstørret tunge
 • Økt tendens til å sette mat i halsen
 • Hevelse i ansiktet
 • Treg mave
 • Slappe muskler
 • Økt søvnbehov

Hvis spebarn ikke behandles, kan hypotyreose føre til alvorlige fysiske og psykiske handikapp.

Større barn og tenåringer har ofte samme symptom som voksne, men de kan oppleve at de ikke vokser normalt, at deres permanente tenner ikke utvikler seg riktig, forsinket pubertet og nedsatt mental utvikling.

LES OGSÅ: Diabetes kan ha symptomer som ligner på stoffskifte-sykdom

Årsaker til hypotyreose

Den vanligste årsak til hypotyreose i Norge er betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette medfører gradvis redusert hormonproduksjon. Betennelsen skyldes at immunforsvaret oppfatter kjertelen som en «fiendtlig inntrenger». Sykdommen ble første gang omtalt av japanaren Hashimoto i 1912 og betennelse av skjoldbruskkjertelen har derfor fått navnet Hashimotos thyroiditt.

Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte, vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år.

En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. Noen medikamenter kan også ha lavt stoffskifte som bivikning.

En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.

Gravide kvinner kan utvikle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen sin og dette bør sjekkes ved symptomer på hypotyreose. Kvinner som nylig har født kan også utvikle en betennelse i skjoldbruskkjerten, dette kalles post partum skjoldbruskbetennelse.

Hos spedbarn kan medfødt underutvikling eller mangel på skjoldbruskkjertelen, kan også være en årsak.

I global sammenheng er jodmangel viktigste årsak til lavt stoffskifte. Skjoldbruskkjertelen må ha jod for å kunne lage tyroksin. I Norge får vi jod gjennom berikede melkeprodukter, saltvannsfisk, skalldyr og salt som er tilsett jod.

LES OGSÅ:
image: Behandling med veksthormoner

Behandling med veksthormoner


Hvem har økt risiko for å få hypotyreose?

 • Alder over 60
 • Kjønn, kvinne
 • Andre autoimmunsykdommer
 • Andre familiemedlemmer med problemer med skjoldbruskkjertel
 • Blitt behandlet med radioaktiv jod eller fått røntgen behandling mot nakken eller overkroppen
 • Har gjennomført skjoldbruskkjertel-kirurgi
 • Har vært gravid eller født et barn de siste 6 månedene


Komplikasjoner

 • Struma, når kjertelen stimuleres på grunn av manglende hormon, kan den vokse og bli større. Dette kalles struma.
 • Hjerteproblemer, hjertet kan bli større og man kan utvikle hjertesvikt ved hypotyreose. I tillegg blir det forstyrrelser i kolesterolnivået, og man kan få karsykdommer grunnet høyt kolesterol.
 • Mentale problemer som depresjon og lavere intellektuell funksjon
 • Nevropati i armer og ben med nedsatt følelse og smerte
 • Myksødem
 • Infertilitet
 • Medfødte feil hos barn

Slik stilles diagnosen

Tidligere innebar testing av hypotyreose ressurskrevende målinger av kroppens energiforbruk i hvile. Det viste seg imidlertid at disse målingene ofte ikke ga rett diagnose. I dag brukes blodprøver som fasit. Man måler mengden av tyroksin (fritt tyroksin = FT4) og TSH.
Lavt stoffskifte gir lav verdi for FT4 og høy TSH.

image: Stoffskifte: Tester og blodprøver

Stoffskifte: Tester og blodprøver

Det er omdiskutert hvilke grenser man skal bruke for å stille diagnosen hypotyreose. Legene vil sjeldent stille diagnosen hypotyreose dersom TSH er under 4.

I pasientorganisasjonene mener mange at man kan ha hypotyreose også dersom TSH er mellom 2 og 4. I tvilstilfeller må legen ta tiden til hjelp, se på andre prøver og gjerne til slutt gjøre et behandlingsforsøk for å se om symptomene til pasienten blir mindre under tilførsel av tyroksin.

Behandling av hypotyreose

Legen din vil gi deg syntetiske hormoner og justere dosen din basert på regelmessige blodprøver og symptomavklaring.

Noen medisiner kan påvirke opptaket av disse hormonene. Hvis du spiser mye soyabaserte produkter eller tar jerntilskudd, kaliumtilskudd, eller visse mavesyredempende medisiner, bør du snakke med legen din så dosen din kan justeres riktig.

LES OGSÅ: Graves sykdom er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte

Hvorfor har noen bedre forbrenning enn andre? Finnes det en kjapp løsning for å øke forbrenningen? Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer på spørsmål om kropp, helse og sykdom. Vis mer

Prognose

Det er vanlig å leve et helt normalt liv med hypotyreose så lenge det blir funnet og behandlet.

Spørsmål og svar

Vår leger har svart på mange spørsmål om lavt stoffskifte, her er noen av dem:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

Opprinnelig skrevet av endokrinolog Geir Hølleland, 2005.
Oppdatert i sin helhet og utvidet av indremedisiner Nina Bryhn, 12.10.2016: Kilder; PubMed, Tidskriftet, Mayo, Thyroid.org, NLM/NIH