- Stoffskifte er det samme som metabolisme, og brukes for å beskrive omsetningen av alle stoffene i kroppen, forklarer Jens Petter Berg, professor i klinisk biokjemi ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at det i hver celle til enhver tid foregår en rekke kjemiske reaksjoner hvor molekyler settes sammen og brytes ned. Reaksjonene er nødvendige for at cellene skal skaffe seg energi og produsere nytt organisk materiale slik at de kan utøve sine funksjoner, dele og fornye seg.
- Det er en kompleks regulering av stoffskiftet. Som regel er målet med reguleringen å bevare en likevekt (homeostase). Hvis kroppen, et organ eller en celle brytes ned, betegnes det som katabolisme, mens oppbyggingen av kroppen, organer (for eksempel muskler) eller celler kalles anabolisme, sier han.
Hormoner
Ifølge Berg er hormoner viktige regulatorer av stoffskiftet.
- Tyreoideahormonene står i en særstilling fordi de virker på de fleste av kroppens celler, og generelt fører til at stoffskiftet øker med høyere forbruk av energi som resultat. Tyreoideahormonene omtales ofte som stoffskiftehormoner, sier han.
Lavt stoffskifte
En rekke sykdommer knyttet til stoffskiftet.
Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen, som produserer blant annet hormonet tyroksin.

Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi forskjellige symptomer blant annet tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.
Høyt stoffskifte
Høyt stoffskifte innebærer at kroppen produserer for mye stoffskifte hormon. Det finnes flere årsaker til dette, men Graves sykdom er den vanligste, skriver helsebiblioteket. Graves sykdom er en autoimmunsykdom, og vanlige symptomer er:
- Uforklarlig vektnedgang
- Hjertebank
- Nervøsitet
- Rastløshet
- Varmeintoleranse
- Øyeproblemer

Betennelse i skjoldbruskkjertelen
Struma
Høyt og lavt stoffskifte innebærer endringer i hormonproduksjon og hormonsekresjonen. Skjoldbruskkjertelen er også utsatt for andre sykdommer som påvirker kjertelens form og størrelse. Struma er et eksempel.
Struma betyr forstørret at skjoldbruskkjertelen er forstørret. En forstørret skjoldkjertel (struma) synes som en klump foran på halsen. Klumpen kan være jevn eller ujevn, og overflaten kan kjennes knudrete eller glatt. Noen med stor struma merker at det klemmer rundt halsen, eller at det er vanskelig å svelge.
Struma utvikles på grunn av en stadig stimulering av hormonene i skjoldbruskkjertelen.
- Hovedårsaken til redusert produksjon av disse hormonene er først og fremst en kronisk autoimmun betennelsesreaksjon, jodmangel eller genetisk defekt i opptak av jod, forklarte Lana Pocekaj, fastlege og ernæringsrådgiver ved Balderklinikken, til Lommelegen tidligere.

Stoffskifte: Tester og blodprøver
Kreft
Hvert år blir 3-400 norske menn og kvinner rammet av kreft i skjoldbruskkjertelen. Det første synlige tegnet på en kreftsykdom i skjoldbruskkjertelen er som regel en kul i kjertelen. Å ha kuler i skjoldbruskkjertelen er svært vanlig, og langt fra alle gir sykdom.
Svelgevansker, pustevansker og stemmeendringer er andre mulige symptomer på skjoldbruskkjertelkreft, skrev Lommelegen tidligere.