Hva er stoffskifte?

Stoffskifte beskriver omsetning av alle stoffene i kroppen.

SKJOLDBRUSKKJERTEL: Denne kjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet vårt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKJOLDBRUSKKJERTEL: Denne kjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet vårt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

- Stoffskifte er det samme som metabolisme, og brukes for å beskrive omsetningen av alle stoffene i kroppen, forklarer Jens Petter Berg, professor i klinisk biokjemi ved Universitetet i Oslo.

PROFESSOR: Jens Petter Berg. Foto: Øystein Horgmo, UiO.
PROFESSOR: Jens Petter Berg. Foto: Øystein Horgmo, UiO. Vis mer

Han forteller at det i hver celle til enhver tid foregår en rekke kjemiske reaksjoner hvor molekyler settes sammen og brytes ned. Reaksjonene er nødvendige for at cellene skal skaffe seg energi og produsere nytt organisk materiale slik at de kan utøve sine funksjoner, dele og fornye seg.

- Det er en kompleks regulering av stoffskiftet. Som regel er målet med reguleringen å bevare en likevekt (homeostase). Hvis kroppen, et organ eller en celle brytes ned, betegnes det som katabolisme, mens oppbyggingen av kroppen, organer (for eksempel muskler) eller celler kalles anabolisme, sier han.

Hormoner

Ifølge Berg er hormoner viktige regulatorer av stoffskiftet.

- Tyreoideahormonene står i en særstilling fordi de virker på de fleste av kroppens celler, og generelt fører til at stoffskiftet øker med høyere forbruk av energi som resultat. Tyreoideahormonene omtales ofte som stoffskiftehormoner, sier han.

Lavt stoffskifte

En rekke sykdommer knyttet til stoffskiftet.

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen, som produserer blant annet hormonet tyroksin.

BUNDET TIL LUFTRØRET: Skjoldbruskkjertelen er bundet til luftrøret og følger strupehodet i dets bevegelser. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BUNDET TIL LUFTRØRET: Skjoldbruskkjertelen er bundet til luftrøret og følger strupehodet i dets bevegelser. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi forskjellige symptomer blant annet tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte innebærer at kroppen produserer for mye stoffskifte hormon. Det finnes flere årsaker til dette, men Graves sykdom er den vanligste, skriver helsebiblioteket. Graves sykdom er en autoimmunsykdom, og vanlige symptomer er:

image: Betennelse i skjoldbruskkjertelen

Betennelse i skjoldbruskkjertelen

Struma

Høyt og lavt stoffskifte innebærer endringer i hormonproduksjon og hormonsekresjonen. Skjoldbruskkjertelen er også utsatt for andre sykdommer som påvirker kjertelens form og størrelse. Struma er et eksempel.

Struma betyr forstørret at skjoldbruskkjertelen er forstørret. En forstørret skjoldkjertel (struma) synes som en klump foran på halsen. Klumpen kan være jevn eller ujevn, og overflaten kan kjennes knudrete eller glatt. Noen med stor struma merker at det klemmer rundt halsen, eller at det er vanskelig å svelge.

Struma utvikles på grunn av en stadig stimulering av hormonene i skjoldbruskkjertelen.

- Hovedårsaken til redusert produksjon av disse hormonene er først og fremst en kronisk autoimmun betennelsesreaksjon, jodmangel eller genetisk defekt i opptak av jod, forklarte Lana Pocekaj, fastlege og ernæringsrådgiver ved Balderklinikken, til Lommelegen tidligere.

image: Stoffskifte: Tester og blodprøver

Stoffskifte: Tester og blodprøver

Kreft

Hvert år blir 3-400 norske menn og kvinner rammet av kreft i skjoldbruskkjertelen. Det første synlige tegnet på en kreftsykdom i skjoldbruskkjertelen er som regel en kul i kjertelen. Å ha kuler i skjoldbruskkjertelen er svært vanlig, og langt fra alle gir sykdom.

Svelgevansker, pustevansker og stemmeendringer er andre mulige symptomer på skjoldbruskkjertelkreft, skrev Lommelegen tidligere.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-