Hva er stoffskifte?

Stoffskifte beskriver omsetning av alle stoffene i kroppen.

SKJOLDBRUSKKJERTEL: Denne kjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet vårt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKJOLDBRUSKKJERTEL: Denne kjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet vårt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Stoffskifte er det samme som metabolisme, og brukes for å beskrive omsetningen av alle stoffene i kroppen, forklarer Jens Petter Berg, professor i klinisk biokjemi ved Universitetet i Oslo.

PROFESSOR: Jens Petter Berg. Foto: Øystein Horgmo, UiO.
PROFESSOR: Jens Petter Berg. Foto: Øystein Horgmo, UiO. Vis mer

Han forteller at det i hver celle til enhver tid foregår en rekke kjemiske reaksjoner hvor molekyler settes sammen og brytes ned. Reaksjonene er nødvendige for at cellene skal skaffe seg energi og produsere nytt organisk materiale slik at de kan utøve sine funksjoner, dele og fornye seg.

- Det er en kompleks regulering av stoffskiftet. Som regel er målet med reguleringen å bevare en likevekt (homeostase). Hvis kroppen, et organ eller en celle brytes ned, betegnes det som katabolisme, mens oppbyggingen av kroppen, organer (for eksempel muskler) eller celler kalles anabolisme, sier han.

Hormoner

Ifølge Berg er hormoner viktige regulatorer av stoffskiftet.

- Tyreoideahormonene står i en særstilling fordi de virker på de fleste av kroppens celler, og generelt fører til at stoffskiftet øker med høyere forbruk av energi som resultat. Tyreoideahormonene omtales ofte som stoffskiftehormoner, sier han.

Lavt stoffskifte

En rekke sykdommer knyttet til stoffskiftet.

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen, som produserer blant annet hormonet tyroksin.

BUNDET TIL LUFTRØRET: Skjoldbruskkjertelen er bundet til luftrøret og følger strupehodet i dets bevegelser. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BUNDET TIL LUFTRØRET: Skjoldbruskkjertelen er bundet til luftrøret og følger strupehodet i dets bevegelser. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi forskjellige symptomer blant annet tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte innebærer at kroppen produserer for mye stoffskifte hormon. Det finnes flere årsaker til dette, men Graves sykdom er den vanligste, skriver helsebiblioteket. Graves sykdom er en autoimmunsykdom, og vanlige symptomer er:

Struma

Høyt og lavt stoffskifte innebærer endringer i hormonproduksjon og hormonsekresjonen. Skjoldbruskkjertelen er også utsatt for andre sykdommer som påvirker kjertelens form og størrelse. Struma er et eksempel.

Struma betyr forstørret at skjoldbruskkjertelen er forstørret. En forstørret skjoldkjertel (struma) synes som en klump foran på halsen. Klumpen kan være jevn eller ujevn, og overflaten kan kjennes knudrete eller glatt. Noen med stor struma merker at det klemmer rundt halsen, eller at det er vanskelig å svelge.

Struma utvikles på grunn av en stadig stimulering av hormonene i skjoldbruskkjertelen.

- Hovedårsaken til redusert produksjon av disse hormonene er først og fremst en kronisk autoimmun betennelsesreaksjon, jodmangel eller genetisk defekt i opptak av jod, forklarte Lana Pocekaj, fastlege og ernæringsrådgiver ved Balderklinikken, til Lommelegen tidligere.

Kreft

Hvert år blir 3-400 norske menn og kvinner rammet av kreft i skjoldbruskkjertelen. Det første synlige tegnet på en kreftsykdom i skjoldbruskkjertelen er som regel en kul i kjertelen. Å ha kuler i skjoldbruskkjertelen er svært vanlig, og langt fra alle gir sykdom.

Svelgevansker, pustevansker og stemmeendringer er andre mulige symptomer på skjoldbruskkjertelkreft, skrev Lommelegen tidligere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer