Depresjonen var lavt stoffskifte

Siri Elise Enoksen gikk ti år med ubehandlet hypotyreose. – Jeg var syk, men ingen trodde på meg. Selvfølgelig ble jeg nedstemt.

STOFFSKIFTEPROBLEMER: Siri Elise Enoksen gikk 10 år med ubehandlet hypotyreose og feil medisinering. Nå føler hun seg mye bedre og har fullført både videregående og tatt høgskoleutdanning. Foto: Privat
STOFFSKIFTEPROBLEMER: Siri Elise Enoksen gikk 10 år med ubehandlet hypotyreose og feil medisinering. Nå føler hun seg mye bedre og har fullført både videregående og tatt høgskoleutdanning. Foto: Privat Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Jeg var alltid frossen og kald. På sommeren gikk jeg med stillongs, høyhalsede gensere og pulsvotter inne. Hodet fungerte ikke og det ble helt stille på det verste. Jeg kunne slite med å legge sammen 2 + 3, forteller Bodøværing Siri Elise Enoksen (35) bosatt i Sørfold.

Tidlig i puberteten merket hun at noe var galt.

– Da jeg var 14 år så moren min en forskjell på meg. Vi har mye lavt stoffskifte i familien, og mamma har høyt. Men legen ville ikke ta prøver av meg en gang fordi «verdiene på ungdommer hopper så mye opp og ned», sier Enoksen.

LES OGSÅ: Høyt eller lavt stoffskifte?

Legene trodde hun var deprimert

Så var puberteten over, men symptomene fortsatte. Enoksen slet mye med konsentrasjonsvansker og utmattelse.

Til tross for at hun alltid hadde vært skoleflink, klarte hun ikke å fullføre videregående. Etter tredje forsøk gav hun opp og havnet på attføring uten diagnose.

– Legene ville ikke høre på meg og kalte det for en depresjon. Jeg var for syk for skole, for syk til å jobbe, men siden jeg ikke hadde en diagnose kunne ikke NAV ta hensyn til stoffskiftesykdommen. De forsøkte å få meg ut i arbeidspraksis, hvor jeg fikk velge praksisområdet selv, forteller Enoksen.

Selv om hun var kjempeinteressert, klarte ikke kroppen å jobbe. Hun begynte på arbeidspraksis flere steder, men historien gjentok seg. Hun prøvde og feilet, prøvde og feilet.

– Hodet ville mer enn hva kroppen klarte. Det er helt forferdelig å føle at man ikke klarer å leve opp til det som samfunnet og ikke minst det du forventer av deg selv, forteller Enoksen, som ble stemplet som giddelaus og dum.

– Jeg lå bare på sofaen og klarte ingenting.

LES OGSÅ: - De fleste vil oppleve angst

Fikk diagnosen som 26-åring

Da hun var 20 år gammel fikk hun diagnosen subklinisk hypotyreose, en tilstand hvor stoffskifteprøvene ligger på grensen til for lavt. Men siden medisineringen ikke var optimal og legene ikke turte å justere opp dosen, gav det liten effekt.

Det var først i 2006 at hun endelig fikk rekvisisjon til Thyreoidea-poliklinikken på Aker sykehus, hvor en lege tok henne på alvor.

– Da var det ikke lenger noen tvil om at jeg hadde lavt stoffskifte. Det viste seg at jeg hadde gått rundt i 10 år med ubehandlet hypotyreose og feil medisinering, sier Enoksen.

Lars Johan Omdal er lege ved Balderklinikken.
Lars Johan Omdal er lege ved Balderklinikken. Vis mer

Hypotyreose er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonet tyroksin, som du trenger. Tyroksin virker på alle cellene i hele kroppen, og mangel på dette hormonet gir mangeartede symptomer, ifølge Stoffskifteforbundet.

Opptil 2-3 prosent av befolkingen i Norge har hypotyreose og kvinner er mest utsatt. Hvis du ikke blir behandlet for hypotyreose, blir symptomene verre ettersom tiden går.

– Vi ser at mange stoffskiftepasienter blir helt friske av medisiner. Hvis man går lenge med ubehandlet hypotyreose, kan derimot responstiden være lenger, forteller Lars Johan Omdal, lege ved Balderklinikken.

LES OGSÅ: Hypotyreose - lavt stoffskifte

Gikk fra stryk til toppstudent

Siden det tok så mange år før Enoksen fikk riktig medisinering, tok det noen år før hun begynte å føle seg bedre. Og det gav resultater!

I 2008 begynte hun på generell studiekompetanse på Fauske, og i 2010 søkte hun seg inn på Universitetet i Nordland. I 2015 fullførte hun master i marin økologi og ble kåret til den beste masterstudenten.

VANSKELIG DIAGNOSE Å STILLE: – Er det stoffskifte eller er det stress som ligger bak? Det er viktig å se utover bare stoffskifte for å få tolke mest mulig riktig, råder Lars Omdal, lege ved Balderklinikken.  Foto: Shutterstock
VANSKELIG DIAGNOSE Å STILLE: – Er det stoffskifte eller er det stress som ligger bak? Det er viktig å se utover bare stoffskifte for å få tolke mest mulig riktig, råder Lars Omdal, lege ved Balderklinikken. Foto: Shutterstock Vis mer

– Du kan si at jeg gikk fra bunn til topp, sier Enoksen.

Hun hadde en ekstra tøff ungdomstid, men kom i mål til slutt.

LES OGSÅ: Angst og depresjon - hva er forskjellen?

Mange lignende pasienthistorier

– Er det vanlig at det går så lang tid før man finner ut at pasienten har hypotyreose?

– Det er heldigvis ikke så vanlig lenger, men det er nok fortsatt litt for mange stoffskiftepasienter som har lignende historier å melde, sier Omdal.

Ved ubehandlet hypotyreose kan man utvikle mange problemer med helsen som fedme, leddsmerter, problemer med kolesterol, infertilitet, og hjerteproblemer.

– Kan stoffskiftet svinge så kraftig i puberteten, som gjør det vanskeligere å avdekke sykdommen?

– Det er riktig at det kan være litt mer krevende å tolke hva prøvene sier, fordi ungdommer kan ha høyere TSH-verdier enn voksne. Men stoffskifte svinger ikke veldig mye mer hos ungdommer og det er fullt mulig å diagnostisere lavt stoffskifte hos ungdommer, forteller Omdal.

Han mener TSH er den aller viktigste blodprøven å ta, fordi TSH øker ved lavt stoffskifte.

– Jo høyere verdi, jo tydeligere er det at det at pasienten har lavt stoffskifte, sier Omdal.

Andre mulige årsaker til forhøyet TSH-konsentrasjon kan være binyrebarksvikt/kortisolmangel, akutt stress og ved rekonvalesensfase etter alvorlig sykdom, fysiologisk ved høy alder og fedme, ifølge Nasjonal Veileder i Endokrinologi

TEST: Test deg selv - er du deprimert?

Viktig å stille rett diagnose

Det er omdiskutert hvilke grenser man skal bruke for å stille diagnosen hypotyreose, og ved tvilstilfeller må legen ta tiden til hjelp og ta flere prøver.

– Overmedisinering kan kan belaste hjertet. Hvis man gir for mye stoffskiftemedisin, kan det skape trøbbel for pasienten i det lange løp. Det er heller ikke heldig hvis en pasient får en stoffskiftediagnose som han eller hun ikke skulle ha hatt, påpeker Omdal.

Hvis pasienten er fra en familie med skjoldbruskkjertel problemer, er det et viktig moment.

– Når en ungdom ikke er seg selv lenger, kan det skyldes mange ting, men hvis det er stor forekomst av stoffskiftesykdom i slekten, er det ikke så uvanlig at jenter utvikler stoffskiftesykdom i tenårene, sier Omdal.

Hypotyreose kan gi mange symptomer som inkluderer tretthet, slapphet, kuldeintoleranse, vektøkning, ødem, konsentrasjonsvansker, forstoppelse, tørr hud, muskelkramper, heshet og menstruasjonsforstyrrelser, men disse symptomene er hyppig forekommende i befolkningen også i fravær av lavt stoffskifte. Derfor må man være oppmerksom på at symptomene kan ha en annen årsak enn hypotyreose, selv hos personer med hypotyreose, ifølge Nasjonal Veileder i Endokrinologi.

– Det kan være mye som påvirker energien vår. Et menneske møter noen belastninger på livets vei. Er det stoffskifte eller er det stress som ligger bak? Det er viktig å se utover bare stoffskifte for å få tolke mest mulig riktig, råder Omdal.

LEGENE TRODDE DET VAR DEPRESJON: – Det er helt forferdelig å føle at man ikke klarer å leve opp til det som samfunnet og ikke minst det du forventer av deg selv, forteller Enoksen, som ble stemplet som giddelaus og dum. Foto: Shutterstock
LEGENE TRODDE DET VAR DEPRESJON: – Det er helt forferdelig å føle at man ikke klarer å leve opp til det som samfunnet og ikke minst det du forventer av deg selv, forteller Enoksen, som ble stemplet som giddelaus og dum. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Hypotyreose - årsaker, symptom og diagnose

Viktig å føle mestring

– Hvordan er det å leve med lavt stoffskifte, nå som du har fått diagnosen?

– I hverdagen er det greit, men jeg har litt mindre energi. Jeg blir lettere sliten og klarer ikke å være med på alle aktiviteter på fritiden. Det er som med alle kroniske lidelser som du ikke ser, vi kan ikke bare «ta oss sammen». Jeg har lært meg å si nei til ting og må prioritere hvile og søvn, sier Enoksen.

– Ved å ta disse grepene og lytte til kroppen, klarer jeg nå å fungere normalt.

Hun forstår at det kan være vanskelig for utenforstående å sette seg inn i situasjonen, men opplever god støtte fra familie og venner rundt seg.

I stedet for å fokusere på ting hun ikke klarer, gleder hun seg over tingene hun faktisk får til i hverdagen. Nå er hun i jobb og i Stoffskifteforbundet er hun leder i Salten lokallag og region Nord, styremedlem i forbundsstyre og medlem i kontaktutvalget for hypotyreose.

– Etter å ha opplevd nedtur på nedtur, er det viktig å føle mestring. Uten det klarer du ikke å holde deg oppe. Nå setter jeg meg mål som jeg faktisk klarer å oppnå. Det kan være alt fra å ta ut av oppvaskmaskinen til å gå tur med hunden etter jobb, forteller Enoksen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer