Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uønsket hårvekst, overvekt rundt magen, kviser, uregelmessig mens. PCOS?

Spørsmål

Hei! Har ikke vært hos lege siden jeg var barn og er usikker på når man skal oppsøke en. Velger derfor å spørre her. Har siden tenårene slitt med uønsket hårvekst på kroppen, og i senere tid også noe i ansiktet. Har et normalt kosthold og er «normalvektig», men legger fort på meg rundt mageområdet. Det siste halvåret har jeg konstant fått nye underjordiske kviser som er umulig å bli kvitt. Har aldri slitt med huden tidligere og har heller ikke endret kostholdet. Har alltid hatt noe ustabil menstruasjon, med kraftige blødninger og intense smerter (verst de to første dagene). Den uteble i tre måneder i fjor, før den kom tilbake. Kjenner ofte smerter nederst i magen under sex, når jeg løper og ellers litt sporadisk (ofte stikkende). Har til opplysning aldri gått på noe form for prevensjon. Jeg lurer på om disse plagene kan ha en sammenheng? Og hva kan det skyldes?

Kvinne 22
Svar

Hei.


Du er en kvinne på 22 år, som har uønsket hårvekst på kropp og i ansikt, du legger lett på deg rundt magen, og du får kviser i voksen alder. I tillegg uregelmessigheter med menstruasjonen. Alle de symptomene er helt typiske for en hormonell forstyrrelse som heter polycystisk ovariesyndrom.(PCOS) Det er en meget vanlig tilstand, og ikke farlig. Den kan behandles på forskjellige måter.

Jeg tenker at sannsynligheten for at det er dette du har, er så stor at jeg anser det som sannsynlig diagnose her, "inntil det motsatte er bevist".

Det du skal gjøre for å finne ut om det er dette, er å gå til fastlegen og ta blodprøver (hormoner). Si at det gjelder mistanke om PCOS.

Hvis du så får stilt denne diagnosen, vil dere diskutere hva du evt skal og kan gjøre videre med dette.

Håper at det var et greit svar. Lykke til og ha det bra!