Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehandlet lavt stoffskifte

Spørsmål

Hvordan blir/er en kropp som har eksistert i 29 år med ødelagt ( av betennelse) skjoldbruskkjertel? Og dette ikke har vært behandlet i det hele tatt.

Kvinne 71
Svar

Hei.


En ubehandlet hypotyreose (lavt stoffskifte) kan føre til en rekke helseplager. Stoffskiftet regulerer de fleste kroppsfunksjoner, både fysisk og psykisk. Hvor mye plager en får, vil avhenge av hvor lenge en går med det uoppdaget og ubehandlet. Det er imidlertid helt individuelt hva slags plager en får. Hvis det er du dette gjelder, så er en mye bedre innfallsvinkel enn å spørre generelt om hva slags plager det kan føre til, slik du gjør her,  å få en status pr idag om hvordan din helse er nå pr idag. Da vil legen din kunne si noe om hva slags helseplager du eventuelt har fått av ubehandlet lavt stoffskifte. 

Så er det heldigvis slik at den type helseplager stort sett kan la seg rette på og behandle, når behanding iverksettes. 

Og uansett så går det jo ikke an å skru tiden tilbake, så det eneste som gjelder nå og som er svært viktig, er å få igangsatt behandling, og sjekke at doseringen av Levaxin er korrekt, slik at du får normalt stoffskifte. Når doseringen er riktig, har du faktisk ikke lavt stoffskifte lenger, men helt normalt slik som personer uten lavt stoffskifte har. 

Når en skal sjekke om doseringen av Levaxin er korrekt, er det blodprøven som heter TSH som skal kontrolleres. Ved behandling av lavt stoffskifte skal den ligge mellom 0,5 og 1,5, da er man korrekt dosert og har normalt stoffskifte igjen. Hvis verdiene er høyere enn 1,5 er man for lavt dosert, og hvis de er under 0,5 er man for høyt dosert og kan utvikle symptomer på for høyt stoffskifte.

Dette vet legen din, men jeg synes det er greit at du vet det selv også, slik at du kan følge med på dette.

Håper det var greit svar. Ha det bra.